Донбас відмовиться від Москви і обере Україну, - Гіроакі Куромія (відео)

Про це вчора, 16 червня, у Львівській міській раді під час лекції сказав американський історик і один з найбільших та найавторитетніших дослідників історії Донбасу Гіроакі Куромія. Доповідь науковця під назвою «Еніґма Донбасу: як зрозуміти його минуле й сучасне?» офіційно відкрила культурний форум «ДОНКУЛЬТ», що триватиме у Львові до 30 червня й матиме кілька десятків заходів. Повідомляє кореспондент Дивись.Інфо.

Під час своєї лекції професор Гіроакі Куромія наголосив на свободі як фундаментальній рисі Донбасу, адже східний регіон у медіа завжди позиціонував себе як вільна територія, що хоче свободи та незалежності.

За словами професора, Донбас інтегрувався в Україну, але цей процес призупинила агресія Росії, і можливо в майбутньому Донбас все таки відмовиться від Москви і діятиме з Україною після конфлікту.

«Зрештою Донбас відкине Москву й вибере Київ. Виходячи з бунтівної природи Донбасу, йому буде вкрай некомфортно в автократичній Росії й він надасть перевагу демократичному Києві.Хоч ви будете злитися на Донбас, багато чого буде вас не влаштовувати. Але робота на розуміння і співпрацю - це питання будування держави, це питання демократії. Чи Україна хоче навпаки, просто перетворитися на Росію? Я не вірю в те, що люди Донбасу можуть прийняти правила московської диктатури. Таке їх не влаштовує. Прощення та примирення - ось з чим зіштовхнеться ваша держава, після конфлікту», - сказав Гіроакі Куромія.

Зазначимо, що Гіроакі Куромія візьме участь ще у трьох подіях у межах лекційно-дискусійної програми Центру міської історії. 19 червня професор візьме участь у розмові «Довгі тіні минулого: Україна та Росія у світлі тоталітарного радянського досвіду». 20 червня він прочитає лекцію на тему «Чому масові вбивства? Сталін і Донбас у Великому терорі», а 21 червня візьме участь у дискусії «Минуле у змінених кордонах: як писати історію після конфлікту?» Детально зі змістом і розкладом лекцій та дискусій у межах «Донкульту» читайте тут: http://www.lvivcenter.org/download.php?downloadid=499

Довідка:

Гіроакі Куромія – професор історії Університету Індіани, США. Фахівець із радянської історії, зокрема сталінських часів. Дев’ять років працював в архівах України і Росії, досліджуючи розсекречені матеріали з історії Донбасу. Його монографія «Свобода і терор у Донбасі: українсько-російське прикордоння, 1870–1990-і роки» є критичним поглядом на модерну історію України і Росії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: