Експерт пояснив, чому депутати Львівської облради вкотре відхилили «добровільне об’єднання»

Місцеві громади на Львівщині щосили опираються адміністративній реформі, бо не розуміють, що відбувається, і не мають жодного впливу на цей процес.

Про це у коментарі для преси заявив експерт з адмінреформи та децентралізації, член ради Львівської міської організації Української Галицької Партії Ярослав Тиравський.

«Закон, на підставі якого проводиться ця реформа, називається «Про добровільне об’єднання територіальних громад». Основне слово тут «добровільне». А зараз виглядає так, що з Кабміну спустили певні плани, їхнє бачення, як здійснити територіальний поділ, в області чиновники в кабінетах приблизно це все поділили, далі довели це до районів і дали завдання районним адміністраціям, скажемо так, добровільно-примусово переконати місцеві громади, щоб вони саме таким чином об’єдналися», — сказав він.

Ярослав Тиравський наголосив на тому, що в питанні об’єднання громад важливо врахувати думку самих громад, залучивши до його обговорення громадських лідерів, людей, думка яких для місцевого населення є авторитетною.

Якби так зробили, вважає експерт, то не виникло б тої проблеми, що є зараз по місту Яворову, мешканці якого виступають категорично проти нового територіального поділу, згідно з яким їхнє місто має увійти до Городоцького повіту.

«За що переживають мешканці Яворова? По-перше, що впаде авторитет міста, тобто воно перетвориться на якийсь такий задвірок, а це ображає їхню гідність. По-друге, їм не відомо, які саме функції будуть передані. Якщо досі люди мали змогу отримати певну довідку в Яворові, то чи не доведеться тепер їм їхати автобусом за тою самою довідкою аж в Городок», — пояснив Я.Тиравський.

Спротив громад адмінреформі, на його думку, зумовлений ще й тим, що на сьогодні залишається невідомо, якими функціями і повноваженнями будуть наділені нові адміністративні центри: «Почавши перекроювати адміністративну карту, в Києві не вирішили повністю всі питання з передачею функцій. Це неправильно. Є багато питань, які людям не роз’яснили. Як будуть ділитися бюджетні кошти від надходжень? Що буде з комунальною власністю? Що буде із землями?».

«У людей є земельні ділянки. Вони з боями, бідами, правдами-неправдами оформлювали ці ділянки, паї, отримали на них документи, державні акти. І от тепер вони переживають, чи не доведеться їм всі ті акти переробляти. Якщо так, то це буде параліч всієї системи», — додав Я.Тиравський.

Тому, наголосив експерт, слід чітко визначити, які функції держава залишає за собою, а які передає на місцеві рівні, починаючи з фіскальних, правоохоронних органів, органів юстиції, всієї дозвільної системи і закінчуючи оформленням землі і комунального майна.

Як відомо, вчора, 16 червня, депутати Львівської обласної ради вкотре відхилили напрацьований Львівською облдержадміністрацією проект Перспективного плану об’єднання територіальних громад Львівщини.

 

 

Прес-служба Української Галицької Партії

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: