Українці, які виїжджають до Польщі, забувають хто вони і асоціюють себе з поляками, - Мирон Сич

Про це 17 червня під час зустрічі у головному корпусі "Львівської політехніки" сказав лідер української спільноти у Польщі, депутат Сейму Республіки Польща Мирон Сич, повідомляє кореспондент Дивись.Інфо.

Мирон Сич – єдиний етнічний українець у Сеймі Республіки Польща, депутат польського Сейму, педагог, активіст Об'єднання українців у Польщі, політик з надзвичайною харизмою приїхав до Львова і зустрівся з львів’янами.

Під час зустрічі Мирон Сич розповів про депортацію поляків у 30-40 роках і розповів про теперішню тенденцію українців переїзду до Польщі.

«Колись, у кінці 40-х, Вармінсько-Мазурське воєводство було своєрідним "Донбасом". Українців перевезли сюди, як брухт. Сюди депортували поляків з території Росії та України, які зазнали репресій у 30-40-х роках. Сюди потрапили люди з території Волині, східного Підляшшя та Галичини. Серед них було багато українців, які зі страху перед черговими репресіями називали себе "тутешніми". Тому поляки ставилися до них підозріло, а часто і вороже. То ж українці, які жили в  тут понад 60 років залишилися і розвивали свою культуру і національну ідентичність. Зараз ж українці, які виїжджають до Польщі, дуже швидко асимілюються з поляками і не розвивають українську культуру. Ті молоді люди, що зараз приїжджають до Польщі, асимілюються буквально за місяць. Вони починають забувати, хто вони і звідки, починають асоціювати себе із поляками, тому це зведе нанівець всі зусилля української діаспори на відновлення своєї культури», - сказав Мирон Сич.

Довідка:

Мирон Сич (пол. Miron Sycz), народився 3 січня 1960, Остре Бардо, Вармінсько-Мазурське воєводство, – єдиний етнічний українець у Сеймі Республіки Польща, учитель за фахом, активіст Об’єднання Українців у Польщі (ОУП).

Був активним сподвижником в побратимстві польських міст з українськими, та долучився до втілення в місті Ольштин вулиці Тараса Шевченка. Засновник Комплексу шкіл із українською мовою навчання у м. Ґурово Ілавецьке.

На даний момент депутат Сейму Республіки Польща, голова комісії національних меншин, а також заступник голови польсько-української парламентської групи.

Батько, Сич Олександр, з 1937 до 1939 року був у польському війську, з 1938 року — членом ОУН, з осені 1945 року бійцем сотні «Месники-4» куреня «Месники» в УПА, схоплений солдатами ВП весною 1947 року та засуджений польською владою до страти, згодом покарання було змінене на 15-річне ув’язнення, Мирон Сич, як етнічний українець, виходець з української родини, переселеної після ІІ світової війни у північні райони Польщі, вже багато років опікується питаннями української спільноти на державному рівні, За його ініціативи, реалізовано чимало важливих проектів, як для українців в Польщі, так і в межах польсько-української співпраці.

У Сеймі Республіки Польща Мирон Сич є головою комісії національних меншин, яка займається збереженням культурної спадщини та захистом прав національних та етнічних меншин.

Дружина Марія Ольга Сич – директор Комплексу шкіл з українською мовою навчання у Ґурові Ілавецькому.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: