У Рава-Руській відкрили меморіал жертвам Голокосту (фото)

У понеділок, 29 червня, у місті Рава-Руська Жовківського району Львівської області відкрили пам'ятний знак жертвам Голокосту на Галичині, повідомила Дивись Інфо прес-служба ЛОДА.

Під час свого виступу голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка зазначив: "Відкриття памятного знаку на місці масового вбивства євреїв біля міста Рава-Руська має особливе значення. Віддаючи шану невинно убитим людям, ми хочемо сказати, що це наш біль, наша трагедія, наша відповідальність перед тими, хто навіки спочив на цій землі. Це дуже важливо саме сьогодні, коли Україна зазнала військової агресії, і ми відчуваємо солідарність світової спільноти у боротьбі проти ворога. Як вчив нас Митрополит Андрей Шептицький, вміння шанувати пам'ять, історію, культуру інших робить нас самих сильнішими, мудрішими, кращими".

Меморіал загиблим євреям у Рава-Руській будували останні 3 роки за підтримки німецького уряду. Із плит, які збереглись на старому цвинтарі, звели стіну пам’яті.

Тут, у спільній могилі, поховані понад 3 тисячі євреїв, які загинули у роки Другої світової війни під час німецької окупації. На місце неподалік старого єврейського цвинтаря з весни 1942 року звозили тіла євреїв, які померли від голоду, важкої праці у ґетто і тіла євреїв, яких вбивали на місці при свіжовикопаних могилах. Більшість з євреїв були мешканцями Рава-Руської, проте сюди також привозили і розстрілювали тих євреїв, які втікали з потягів, що везли їх у табір смерті у Белжець (нині територія Польщі).

У Рава-Руській нацисти, за даними дослідників, вбили близько 17 тисяч євреїв, не лише мешканців міста, але й навколишніх сіл і містечок. Центр Рава-Руської німецькі окупанти перетворили у ґетто у листопаді 1941 року. Наймасовіше вбивства відбулися у грудні 1942 року, коли почали ліквідовувати ґетто.

На Львівщині близько 4 тисяч місць, які стали спільними могилами для євреїв у роки німецької окупації.

У церемонії освячення меморіалу взяли також участь директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович, голова Жовківської райдержадміністрації Надія Щур, науковий співробітник Українського центру вивчення історії Голокосту Михайло Тяглий та головний рабин Львова і Західної України рабин Бальд. Також на церемонії був присутній Повноважний Посол Німеччини в Україні Крістоф Вайль.

Вчора відкрили меморіал жертвам Голокосту у Раві-Руській. У моєму рідному місті - це вже друга пам'ятка жертвам загиблих...

Posted by Ірина Верещук on 30 червня 2015 р.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: