«Embedded media» в ЗСУ: лише один застрахований журналіст (відео)

У Збройних Силах України розпочато експеримент – закріплення журналіста цивільного засобу масової інформації за певним підрозділом збройних сил України у зоні АТО.

Про це 30 червня, під час дискусіі на тему:«Як будують зв’язки з громадськістю військові у країнах НАТО і як це позначається на публічному статусі військовослужбовців?», яка відбулася у Львівському прес-клубі, повідомив офіцер Західного регіонального медіа-центру Міноборони України, підполковник Володимир Скоростецький.

-  Для того, щоб ним стати, треба мати необхідну фізичну підготовку, щоби працювати в тому ж ритмі, в якому працює підрозділ. Треба розумітися на військовій специфіці, розрізняти види озброєння, види військової техніки, знати команди, які подає командир підрозділу, для того, щоб, коли ти йдеш з підрозділом на бойових вихід, ти міг повністю виконувати команди, які дає командир, - каже підполковник Скоростецький, повідомляє Львівський прес-клуб.

Також цей журналіст повинен усвідомлювати, що його життя є в небезпеці. І за це вже відповідає редакція, яка відряджає його для виконання завдань на лінії зіткнення. За словами підполковника, редакції не поспішають страхувати своїх співробітників. І тільки радіо «Свобода» застрахувало життя свого працівника на певну суму.

- Коли я виконував обов’язки прес-офіцера сектора А, в мене першим представником embedded  media був представник радіо «Свобода» Михайло Штекель. Тиждень він разом зі мною працював у таких гарячих місцях - Щастя, Станиця Луганська, Луганська ТЕС. На цей час він повністю обмежив свої контакти з колегами, з редакцією, назнімав багато цікавих матеріалів, подивився, як відбувається військовий контакт, як здійснюється оборона, як здійснюється патрулювання місцевості навколо стратегічного об’єкту. Всюди він слідував за бійцями, які розказували йому, як вони служать, як вони воюють, як вони живуть.

Він їв разом з ними, спав, навіть одного разу йому довелося надавати медичну допомогу командиру підрозділу, який отримав легке поранення під час бою, - розказує Володимир Скоростецький.

За його словами,  журналіст embedded media не мусить видавати інформацію онлайн. Він констатує те, що відбулося в минулому часі, щоби не наразити підрозділ на небезпеку.

За словами сержанта ЗС США,тележурналіста Джекі Мак-Найта (Jackie McKnight), в їхній країні, якщо цивільний журналіст хоче стати військовим журналістом, і якщо він відповідає вимогам вступу до збройних сил США, то він це може зробити.
- Але він зобов’язаний пройти всю ту військову підготовку, яку проходить кожен солдат збройних сил США. Ставлення до військових журналістів є досить хороше. Люди знають, що ми розказуємо історії про військових, з якими ми служимо і працюємо. І солдати нас люблять, тому що знають, що ми їхнє обличчя покажемо в новинах, - каже він.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: