Потрібно спростити порядок отримання статусу інваліда волонтерам, що постраждали в зоні АТО, - депутат

Народний депутат України член депутатської групи УДАРу Ярослав Дубневич звернувся до Прем’єр-міністра України з проханням терміново розробити Порядок надання статусу інваліда війни волонтерам, які стали інвалідами внаслідок поранення, одержаного під час волонтерської діяльності на території проведення антитерористичної операції.

Відповідний запит сьогодні, 3 липня був оголошений під час сесії ВРУ.

У своєму запиті депутат наголосив, що на початок російської агресії в Україні наша держава не мала дієздатної армії, готової воювати з терористами, а влада не була готова до забезпечення військ усім необхідним.

У той час, коли Уряд шукав резерви, урізуючи та перерозподіляючи кошти для війська, призначав тендери на закупівлі, звичайні пересічні люди об’єдналися у волонтерські групи, які взяли на себе функції держави із забезпечення армії, Національної гвардії, добровольчих батальйонів і військових госпіталів усім необхідним. Окремі волонтерські групи займаються допомогою в пошуках зниклих та загиблих солдатів.

Волонтери, ризикуючи власним життям, доправляють зібрану допомогу на лінію фронту. На сьогодні, вже відомі нещасні випадки серед волонтерів, котрі стали інвалідами внаслідок поранення, контузії або каліцтва, одержаних під час забезпечення проведення антитерористичної операції в зоні АТО, також є і смертельні випадки волонтерів.

«У таких випадках, вже волонтери та їх сім’ї потребують допомоги та гарантій від Держави. Зокрема, 17 травня 2015 року внаслідок підриву фугасу закладеного поблизу Попасної загинуло двоє учасників АТО та волонтер Володимир Бондар. Ще один волонтер, 37-річний Андрій Романчак, активіст ГФ «Варта 1», отримав важкі травми і був спочатку госпіталізований у реанімацію Артемівської міської лікарні, пізніше переведений до Київського міського центру термічної та пластичної хірургії клінічної міської лікарні № 2 зі значними опіками», - наводить приклад Ярослав Дубневич.

Депутат відзначив, що 7 квітня 2015 року було внесено зміни до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», відповідно до яких надається право на встановлення статусу інваліда війни безпосереднім учасникам АТО із числа волонтерів, які постраждали в зоні АТО.

«Проте досі, незважаючи що з цього часу минуло вже більше ніж два місяці, жоден волонтер, котрий отримав поранення, жодна сім’я, котра втратила свого члена, який віддав найдорожче – своє життя задля підтримки армії, не отримали ані статусу, ані виплат, передбачених вказаним законом», - відзначив обранець.

Зважаючи на це, Ярослав Дубневич звернувся до глави уряду з проханням невідкладно розробити Порядок надання статусу інваліда волонтерам, які стали інвалідами внаслідок поранення, контузії або каліцтва, одержаних під час забезпечення проведення антитерористичної операції (волонтерської діяльності на території проведення антитерористичної операції).

Іншим запитом депутат пропонує збільшити допомогу рідним на поховання військових у розмірі з 500 грн. до 5000 грн.

«Сума у розмірі 500 грн. не переглядалася державними чиновниками останніх 15 років (коли долар США становив 5,21 грн.), в той час, коли ціни на товари та послуги в України зросли в декілька разів у зв’язку із різкою девальвацією гривні.

Згідно з даними статистики, за останні роки найбільше подорожчали ритуальні послуг, у зв’язку з цим витрати на поховання становлять 4 - 5 тис. грн.», - прокоментував свою ініціативу нардеп.

Прес-служба Львівської обласної організації партії «УДАР Віталія Кличка»

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: