На відкритті пам’ятника Митрополиту Шептицькому очікують Порошенка і Святослава (фото)

У середу, 29 липня, у Львові урочисто відзначатимуть 150-ліття від дня народження Митрополита Андрея Шептицького. Зокрема, о 10.00 год. в Архикатедральному соборі Святого Юра відбудеться Архиєрейська Божественна Літургія, яку очолить Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ. Опісля на мирян очікує урочисте посвячення пам’ятника Андрею Шептицькому на Святоюрській площі та мистецька програма. На урочисті заходи очікується візит Президента України.

«Справді подія неординарна. Бо ми, як нарід, як церква, лише починаємо пізнавати постать Митрополита Андрея. 150 років – багато людей жило у той час, коли жив наш праведник Андрей, багато з них були освічені, багаті, але чомусь ми пам’ятаємо Митрополита. Він є тою особою, яку ми називаємо Великий Митрополит Андрей.

В середу будемо мати урочистість 150-тої річниці від його народження. З нагоди цієї події буде відкритий та освячений пам’ятник Митрополиту Андрею, який вже стоїть на площі, але покритий. О 10 год передбачена Архиєрейська Божественна Літургія, яку очолитись Блаженніший Патріарх Святослав, в якій можуть взяти участь вісі наші єпископи з усіх єпархій України. Після Літургії усі спустяться у крипту, де похоронений Митрополит Андрей. Ми молимось, щоб Бог явив нам його як святого. Після цього процесія з крипти вирушить до пам’ятника, де перед пам’ятником буде виступ нашого Блаженнішого Патріарха Святослава і Президента України. Після цього буде мистецька програма. О 17 год в Оперному театрі буде представлена ораторія», - розповів Владика Венедикт.

Як уточнив голова ЛОДА Олег Синютка, на відкритті пам’ятника очікується візит Президента України Петра Порошенка.

«Встановлення пам’ятника 29 липня – це одна з кульмінаційних подій вшанування року Митрополита. Інший важливий день – це 1 листопада цього року, коли буде завершено рік Митрополита Андрея Шептицького.

Напрацьовано цілий ряд популярних і наукових видань, присвячених Митрополиту Андрею. Зараз триває праця над фундаментальним альбомом, який буде охоплювати понад 2 тис світлин, і буде представляти весь життєвий шлях Митрополита Андрея Шептицького», - розповів Михайло Перун, директор Фундації «Андрей».

«Не будь Митрополита Андрея, не було б такої греко-католицької церкви, якою вона є на Галичині. Не було б греко-католицької церкви, не було б Галичини. Не було б Галичини, не було б України такої, як вона є. Не було б Митрополита Андрея, не було б того, що є зараз на Галичині.

Ми, як українці, лише починаємо відкривати для себе постать Митрополита Андрея. Це постать, з якою не соромно вийти у світ. Цю постать ми можемо презентувати на будь-яких рівнях. Але ми не вміємо розуміти і оцінювати нашу постать. Ми, як церква, вже його маємо, це наш Митрополит.

Митрополит Андрей багато писав. Чудо сталось і воно було на дослідженні представлене. Коли Папа проголосив Слугу Божого Праведним – це наступний крок до проголошення Блаженним. Для нас і для мене особисто Митрополит вже є святим. Ми, як церква, віримо у його святість, віримо у те, що він зробив, це Бог діяв через нього. Для нас важлива постать. Кожен з нас може до нього молитись», - додав Владика Венедикт.

DSC_2593 DSC_2596 DSC_2599 DSC_2600 DSC_2606 DSC_2619 DSC_2636 DSC_2647 DSC_2652

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: