У Львові обстежено 35 водойм на перевищення гранично допустимих концентрацій

Водні об’єкти, розташовані на території Львова та в приміській зоні, не тільки виконують функцію накопичувачів прісної води, а й можуть бути відпочинковою зоною, окрасою міста. Працівники хімічної лабораторії КП «Адміністративно-технічне управління» з 2010 року щоквартально моніторять стан забруднення водних об’єктів міста. За другий квартал 2015 року було обстежено 35 водойм (річки – 3, потоки – 9, озера та стави – 23), повідомили у прес-службі ЛМР.

Результати проведених хімічних аналізів показали перевищення гранично-допустимих концентрацій (ГДК) відкритих водойм. Було визначено перевищення ГДК, а саме: заліза, аміаку, фосфатів, завислих речовин.

Річки (Стара, Зубра, Марунька): залізо – 2.1 раз, аміак – 2.25-3.7 раз, завислі речовини – 1.63-3.26 раз, БСК 5 (легкоокислювана органіка) – 1.28-2.15 раз, фосфати – 1.06-1.41 раз.

Потоки (Вулецький, Білогорський, Голосківський, Клепарівський, Медово-Печерський, Кривчицький, Лисиницький, Скнилівок, Водяний): залізо – 1.4-3.43 раз, аміак –1.45-8.25 раз, завислі речовини – 1.13-11.3 раз, БСК 5 – 1.49-1.7 раз, фосфати – 1.06-2.62 раз.

Озера, ставки: залізо – 1.453-2.1 раз, аміак –1.15-3.95 раз, завислі речовини – 1.2-18.7 раз, БСК 5 – 1.28-1.86 раз, фосфати – 1.06-1.55 раз.

«Забруднення вищезгаданих водойм залежить від багатьох природніх факторів: походження водойми, температура довкілля та води, наявність опадів за певний період часу, пори року тощо. До того ж, на стан води впливає і людський фактор: нечистоти з вигрібних ям, тверді побутові відходи тощо», - зазначив начальник хімічної лабораторії КП «Адміністративно-технічне управління» Ігор Гуменний.

Нормативна база оцінки якості води формується на основі загальних вимог до складу та властивостей води і значень гранично-допустимих концентрацій речовин у воді водних об’єктів. Загальні вимоги визначають допустимі склад та властивості води.

Інформація щодо результатів моніторингу водойм надсилається до Державного управління охорони навколишнього природного середовища у Львівській області, після чого в управлінні роблять висновки і планують дії щодо покращення стану води.

Нагадаємо, на минулій сесії Львівської міської ради було ухвалено рішення про збільшення фінансування для поліпшення благоустрою та технічного стану водойм на території двох львівських парків: «Озеро Левандівське» – на 380 тис. грн. і «Піскові озера» – на 340 тис. грн.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: