Весь український народ переживає історичну подію, - Блаженнійший Святослав (фото, відео)

Сьогодні у Львові урочисто відзначають 150-ліття від дня народження Митрополита Андрея Шептицького. Зокрема, о 10.00 год. в Архикатедральному соборі святого Юра відбулась Архиєрейська Божественна Літургія, яку очолив Блаженніший Святослав, Глава УГКЦ. Опісля відбулось урочисте посвячення пам’ятника Андрею Шептицькому на Святоюрській площі та мистецька програма від Львівської державної академічної чоловічої хорової капели «Дударик». Участь у церемонії відкриття пам’ятника Митрополиту Андрею Шептицькому взяв Президент України Петро Порошенко з дружиною Мариною Порошенко, Блаженнійший Святослав, Глава УГКЦ, Митрополит і Архиєпископ Львівський УГКЦ Ігор, преосвященні владики, керівництво міста та області.

«Сьогодні місто Львів, Українська греко-католицька церква та весь український народ переживає, безперечно, історичну подію. Подію, на яку очікувало не одне покоління українців і просто побожних, добрих людей. Сьогодні, у 150-ту річницю, відколи Господь Бог подарував нашій Церкві та народові великого Пророка, Провідника і святця, ми відкриваємо праведному Андреєві величавий пам’ятник у княжому місті Львові.

Погляньмо на цей пам’ятник: ми не бачимо тріумфального князя Церкви в розкішних архієрейських шатах, ми бачимо бідного, вбогого монаха, підперезаного шкіряним ременем чесноти, послуху і убогості. Ми бачимо Мойсея українська народу, який сходить з цієї Святоюрської гори, наче з українського Синаю після не сорокаденної, а вісімдесятилітньої молитви і стояння перед Божим обличчям. Цей Мойсей українського народу сьогодні стоїть і опирається своєю рукою на непорушну скелю української історії і коріння свого народу – це є стела роду Шептицьких, цього роду, який видав двох київських митрополитів, який нам подарував Мойсея українського народу.

Ми бачимо, що у правій руці Митрополит тримає жезл, наче Мойсей, який в дорозі тим жезлом виточив зі скелі воду, щоби напоїти свій народ, тим жезлом розділив води Червоного моря. Той жезл в руках Андрея є ніщо інше, як хрест Христовий, який він приклав до свого серця. Так, наче зараз він тим жезлом махне в наш бік, для того, щоб хвилі нашого сьогодення, хвилі непростого історичного моменту розступилися. Відчувається, що зараз Митрополит зійде з цього постаменту і - до свободи, переведе з рабства до обітованої землі свій Божий український народ. Ось кого ми сьогодні бачимо.

Відкриваючи цей пам’ятник, ми сьогодні кажемо: «Митрополите, ми йдемо за тобою. Сьогодні українська Церква та український народ йде тою дорогою, якою вів, ведеш і будеш вести нас ти, наш Пророче, Учителю, Святителю і Батьку. Бо це є дорога свободи, це є дорога правди, це є дорога відродження і утвердження воскресіння українського духу, дорога утвердження української державності. Це є дорога до святості, дорога до Бога і вічного життя», - сказав Блаженнійший Святослав, Глава УГКЦ.

Також сьогодні о 17.00 год відбудеться прем’єра ораторії Мирослава Волинського «Я тебе кличу» у Львівському національному академічному театрі опери та балету ім. Соломії Крушельницької. Лібрето - Анни Волинської.

Річниці Митрополита Андрея Шептицького був присвячений цілий рік, впродовж якого проводилось багато заходів. Зокрема, був розроблений логотип, який працює вже впродовж року і використовується під час усіх заходів до 150-ліття Митрополита Андрея Шептицького та розміщений на всіх промоційних матеріалах. День міста проводився під гаслом День міста Шептицького, в рамках якого теж відбувалося чимало заходів, пов’язаних із вшануванням Митрополита, зокрема, показ фільму «Владика Андрей». Тоді ж стартувала акція «Зателефонуй Шептицькому». В рамках цієї акції абоненти «Київстар» можуть зателефонувати за безкоштовним номером 2907 та послухати цікаві думки українського церковного діяча. Номер телефону, до речі, обраний не випадково, адже це дата народження Митрополита Андрея Шептицького. Також місто організовувало кілька вуличних виставок, які тривають досі. Одна з них діє у парку імені Івана Франка. Це виставка робіт учнів шкіл естетичного виховання. Також виставка у парку культури та відпочинку ім. Б. Хмельницького «Люди підтримані Шептицьким». Зараз вона трансформується у менші стенди, які розташовані біля пам’ятника Митрополиту. Готується кілька цікавих книжкових видань, присвячених Митрополиту Шептицькому. Зараз також триває конкурс відеоробіт «Меценат», який присвячений дуже важливій сфері діяльності Шептицького, як мецената. Завдяки цій акції хочуть акцентувати увагу на відродження руху меценатства в Україні.

DSC_3186 DSC_3177 DSC_3147 DSC_3122 DSC_2956

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: