За зрив мобілізації на Львівщині відкрито шість кримінальних проваджень на керівників сільрад (відео)

Про це сьогодні, 11 серпня, під час прес конференції сказав заступник військового прокурора Львівського гарнізону Західного регіону України Максим Пандяк, повідомляє кореспондент Дивись.Інфо

8 серпня військова прокуратура Західного регіону відкрила 6 кримінальних проваджень через самоусунення органів місцевої влади від проведення мобілізації. Через цих та інших посадовців під час 5 – 6-ї хвилі мобілізації до військкоматів не потрапили понад 1 тис. військовослужбовців. Провадження відкрили для того, щоб перевірити, чому шість сільських рад (Боб’ятинська, Домашівська, Карівська, Лучицька, Задільська та Хітарська) не відправили до ЗСУ жодного військовослужбовця.

За словами Максима Паландяка, кримінальні провадження відкрили за фактом перешкоджання законній діяльності Збройних сил України. Однак жодному із сільських голів підозри поки не оголосили. Усі вони продовжують працювати на своїх посадах. Вказані посадовці переважно пояснюють невиконання плану мобілізації відсутністю військовозобов’язаних осіб на території України, однак, підтверджуючих документів надати не в змозі.

«Повістки роздавали. Проте працівники органів місцевого самоврядування достовірно знали, що ці військовозобов’язані мають на утриманні трьох і більше дітей або є непридатними до військової служби. Відтак вони з прямим умислом давали повістки тільки цим військовозобов’язаним. Придатним до військової служби чоловікам повістки не надавали. Посадові особи у письмовій формі пояснювали військовим комісарам, що ці особи відсутні за місцем проживання або перебувають за кордоном», – сказав Пандяк.

Додамо, що через невиконання планів мобілізації близько 1000-1500 військовослужбовців в зоні АТО не можуть бути демобілізовані, адже їх не має ким замінити.

Зазначимо, що якщо вину сільських голів, чи їх заступників доведуть, то їм загрожує від трьох до восьми років ув’язнення. Прокуратура наполягатиме на реальному, а не умовному терміні покарання.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: