Децентралізація Дрогобиччини: усі подробиці (відео)

У ефірі ТРК «Львів» обговорили формування територіальних громад у Дрогобицькому районі. Учасниками обговорення були перший заступник голови Дрогобицької РДА Степан Рудницький, селищний голова Східниці Іван Піляк та директор Офісу реформ у Львівській області Орест Матвіїшин.

В ході обговорень Степан Рудницький розповів про хід формування перспективного плану району. Зокрема, наголосив на специфіці адміністративного устрою регіону, а саме сільські громади району та міста обласного значення — Борислав, Дрогобич, Трускавець, що є причиною побоювань сільського населення загубитися серед міських проблем. Окрім того, відповів на питання щодо навчання працівників органів управління новостворених громад, а також працевлаштування фахівців органів влади, які будуть ліквідовані. На завершення Степан Рудницький прокоментував стан поінформованості громадян щодо переваг та недоліків об’єднання громад, а також наголосив, що більшість сільських голів займають пасивну позицію в процесі реалізації законодавства про добровільне об’єднання громад.

Орест Матвіїшин розповів про особливості використання земельних ресурсів після об’єднання громад, оплату комунальних послуг в міських та сільських поселень. Окрім того, Орест Матвіїшин проінформував про хід узаконення об’єднання громад, які одними з перших прийняли рішення. Також, як досвідчений фахівець з адмінтерустрою, Орест Матвіїшин розповів про своє бачення перспектив прийняття громадами Львівщини рішень про об’єднання, зокрема в контексті досвіду країн заходу та реалій місцевого адміністративно-політичного простору.

https://youtu.be/P1Oc4BP-Sbk

Іван Піляк наголосив, що Східниця свій досвід черпає з успішних практик Європейського союзу: громади Соліна (Республіка Польща) та громади Ауце (Латвія). Обговорено переваги «пілотного» об’єднання та шанси Східниці стати центром пілотної громади. Іван Піляк розповів про основні питання, які задають мешканці під час громадських обговорень перспективного плану об’єднання: розподіл земельних паїв, підтримка мережі освітніх закладів (зокрема довезення школярів з віддалених поселень). Східницький селищний голова також прокоментував як він бачить розподіл повноважень між головою громади та старостами «нецентральних» населених пунктів.

Довідково

З 160 громад перспективного плану Львівщини районною комісією з питань реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади у Дрогобицькому районі після проведення обговорень подано перспективний план району з 11 територіальних громад — Болехівської, Бориславської, Трускавецької, Дрогобицької, Меденицької, Підбузької, Східницької, Стебницької, Грушівської, Лішнянської, Уличнянської.

Характеристики громад наступні:

  • окрема міська Стебницька;
  • міські з долученням сіл — Дрогобицька, Трускавецька та Бориславська;
  • селищні з долученням сіл — Східницька, Підбузька та Меденицька;
  • сільські — Болехівська, Грушівська, Лішнянська та Уличнянська.

Окремої уваги заслуговують «гірські» громади, які можуть стати поштовхом для розвитку галузі курорту та рекреації на базі смт Східниця та розвитку зеленого туризму на базі смт Підбужу з долученням потенціалу довколишніх «Франкових місць». До Східницької громади бажають доєднатися також сусідні громади Турківського району (Ластівська сільська рада та громада вже прийняли всі необхідні рішення).

Цікаві перспективи є в Грушівської громади в сфері сільського господарства та переробки.

Мають шанс стати “воротами” Дрогобиччнини та розвинути придорожній сервіс Лішнянська, Меденицька та Уличнянська громади. Окрім того, Меденицька громада має достатній потенціал у економічній, енергетичній та гуманітарних сферах разом з окремими сільськими радами Миколаївського району.

З 11 громад найактивніше робота щодо об’єднання проводиться у Східницькій та Меденицькій громадах. Східницька громада в разі об’єднання протягом серпня 2015 року за підтримки Офісу реформ у Львівській області та райдержадміністрації буде запропонована як одна з 5 пілотних громад області. Це дасть можливість громаді отримати додаткове фінансування на розвиток інфраструктури.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: