Ще один львівський будинок-пам’ятка отримає відреставрований балкон (фото, відео)

Балкон на вул. Братів Рогатинців, 45 раніше перебував у дуже поганому стані, – розповідають у міському управлінні охорони історичного середовища. Відтак – потребував негайного ремонту. Відповідні роботи з реставрації розпочали всередині липня та проводять, вже традиційно, у співпраці з Німецьким товариством міжнародного співробітництва GIZ. Завершити обіцяють за місяць-півтора.

Житловий будинок, в якому знаходиться балкон, – пам’ятка архітектури місцевого значення. Та власне балкон перебував у незадовільному стані: тут були відсутні частини перил, а плита була сильно пошкоджена. Та ж частина перил, які залишились, складаються з чавунних деталей, що походять з різних часів і, ймовірно, були перенесені сюди з іншого балкону. Для того, аби відновити цілісну картину, було прийнято рішення доповнити оригінальні частини.

«Фасад будинку чітко вказує на те, що його зовнішній вигляд було видозмінено наприкінці 19-го століття, оскільки різні шари штукатурки накладаються один на одного. Найвірогідніше, що балкон з’явився тут під час ранньої фази будівництва, оскільки консолі частково покриті давнішим шаром штукатурки», – зазначили у GIZ.

Станом на зараз, тут виконано реставрацію чавунних консолей та плити, а огорожа з чавунного литва перебуває в майстерні. Керівник компанії-підрядника «Оберіг» Віктор Проданчук обіцяє: на початку осені весь балкон знову стане автентичним і виглядатиме так, як 100 років тому, – лише фарби на початках будуть яскравіші.

Загальна вартість робіт складає близько 88 тис грн. Окрім того, що реставрацію балконів фінансують міськрада та GIZ у співвідношенні 50 на 50, мешканці також зобов’язуються внести певну частку – 500 грн. «За ці надзвичайно малі кошти вони матимуть прекрасний відреставрований балкон, куди можна буде виходити і не боятись, що провалишся», – зазначає керівник управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко. Водночас, підкреслює – на жаль, не всі мешканці погоджуються на таке співфінансування, створюючи, таким чином, незручності не лише собі, а й іншим львів’янам та міській владі. «Балкон, начебто, є частиною квартири. Але якщо він впаде комусь на голову, то це вже буде проблема міста. У таких питаннях потрібно враховувати, що це наша спільна відповідальність», – додає Лілія Онищенко.

Загалом, цьогоріч у місті заплановано провести реставрацію та капітальний ремонт 13 балконів, серед яких, окрім того, що на вул. Братів Рогатинців, 45, також балкони на пл. Осмомисла, 1 (1 балкон), вул. Герцена, 4 (4 балкони), вул. Просвіти, 6 (2 балкони), вул. Курбаса, 8 (1 балкон), вул. Замарстинівській, 3 (2 балкони), вул. Куліша, 33 (2 балкони). Вартість усіх робіт складе майже 773 тис.грн. Половину коштів вкладає місто, половину – Німецьке товариство міжнародного співробітництва GIZ. Станом на зараз, уже завершено реставрацію балконів на вул. Бандери, 1 та капітальний ремонт балконів на вул. Хмельницького, 5. Торік було відреставровано 25 балконів у 17 будинках.

a4125 a4130 a4162

Довідка

Програма співфінансування реставрації балконів втілюється спільним проектом GIZ та Львівської міської ради «Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста Львова».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: