На Личаківському цвинтарі вшанували загиблих захисників України (фото)

На Личаківському кладовищі відбулась заупокійна молитва та поминальне віче в пам`ять про загиблих захисників України на полі почесних поховань № 76. Також на полі почесних поховань №76 урочисто підняли державний прапор України.

З нагоди вшанування світлої пам`яті новітніх Героїв України, у День прапора, 23 серпня, на полі почесних поховань № 76 Личаківського кладовища відбулась екуменічна панахида та урочисте покладання квітів. Уперше на місці поховань піднято державний прапор України. Також біля Меморіалу воїнам Української Галицької Армії відбулось поминальне віче.

«Тут, на Личакові, ми можемо пізнавати історію нашої держави: воїни Галицької армії, вояки УПА, відважні командири, які віддавали своє життя для того, щоб Україна була і ми мали наш прапор. Коли в дев’яностому році ми отримали незалежність, ми сприймали це само собою, що ми є країна гідна і ми повинні мати свою незалежність. Ми піднімали наш прапор, ми по-різному відносились до цих свят - для когось це були ще одні вихідні, для когось це були спомини, історія. Новітні герої дали нашому прапору зовсім інше наповнення, ми зрозуміли, що за незалежність треба боротись, що незалежність не дарується - вона відвойовується у боротьбі і важкій праці.

Наш український прапор в минулому столітті часто майорів, коли ми пробували відновити нашу державу, але ще не було так довго нашої незалежної держави – 24 роки. Я переконаний, що кров наших новітніх героїв, як цемент, скріпила нашу державу і вона буде завжди. Але якою вона буде - це залежить від нас з вами. Хлопців, які йшли в бій, які віддавали своє життя, ми накривали їх прапором, ми ховали їх тут з ним, вони йшли за справедливість, за чесність, вони хотіли, щоб ми були гідними, щоб ми мали Бога в серці.

Сьогодні на площі Ринок ми урочисто вслухались в слова присяги, яку давали нові поліцейські. Ці хлопці і дівчата мають сьогодні можливість служити, завдяки вашим чоловікам, синам, братам, внукам, які своїми грудьми зупинили кулі і не відомо, де був би ворог, якщо б наші хлопці не взяли вогонь на себе і не віддали життя.

Ніхто з нас не може спрогнозувати, що буде завтра в цьому складному світі, який дуже крихкий. Але я точно знаю, що якщо ти є чесний, якщо ти йдеш вперед, якщо ти не гнешся, тобі Бог завжди допоможе, ти будеш мати вірних друзів і ти сам не зможеш зрозуміти, звідки беруться ті сили. Дуже важливо, щоб сьогодні ми відклали наш страх десь далеко – страх паралізує, ми повинні вірити і дуже багато працювати, кожен на своєму місці повинен якісно робити свою працю. Одна невелика, але справа зроблена для України вартує в тисячу разів більше, ніж пусті слова про любов до України.

Сьогодні тут є родини наших героїв. Ви є наша львівська родина, ви маєте біль, цей біль є і в моєму серці, цей біль кожного львів’янина, адже ви втратили, а ми живемо, ваші рідні віддали своє життя, щоб жили ми. Ми перед ними маємо дуже велике зобов’язання і ми його будемо виконувати все своє життя. Дякую вам за вашу терпеливість, прошу прощення, якщо ми робимо щось не так. Я вірю, що кров наших героїв, пролита за незалежність, - свята і ви теж святі люди. Слава Україні!», - зазначив Андрій Садовий, міський голова Львова.

«Дорогі брати і сестри, напевно за ці роки стежка на Личаківське кладовище стала для нас близькою, рідною. Це стала ще одна стежка нашого життя, якою ми йдемо, думаємо, що таке є наше життя, яка його вартість, вартість нашої свободи, незалежності, вартість нашої перемоги і вартість миру. Понад тридцять разів ми ходили цією стежкою, проводжаючи у дорогу до вічності наших героїв. Сьогодні, коли ми у День Незалежності говоримо про незалежність, ми усвідомлюємо, що це свято сьогодні як ніколи має світле, щире обличчя - обличчя наших хлопців, наших героїв, знаних і незнаних. Є ще багато тих, кого не поховали з почестями і з почесною вартою, тих, хто поховані по полях у спільних могилах. Я хотів би, щоб ми сьогодні згадали у особливий спосіб цих наших незнаних героїв, нехай Господь дарує вічну радість на небі наших хлопцям, бійцям, захисникам вітчизни, а ми стараємось пам’ятати про свій обов’язок – своїм життям та вчинками преображати країну, робити її іншою і старатись продовжувати ті діла, які робили наші герої, даруючи мир кожному з нас. Вічна їм пам'ять. Слава Україні!», - зазначив о. Степан Сус, військовий капелан Гарнізонного хаму св. ап. Петра і Павла.

Нагадаємо, вже вчетверте у Львові піднімають державний стяг, вшановуючи борців за незалежність української держави. Раніше підняття та встановлення прапора відбувалось на Янівському кладовищі, біля Монументу українському Січовому Стрілецтву та біля пам'ятника невідомому воїну УПА, що на Марсовому полі. А в лютому цього року піднімали прапор біля могил Героїв Небесної Сотні на Личаківському кладовищі.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: