У Львові відроджують пам’ять про славетну родину Бачевських

Нещодавно у Львові на меморіальному Личаківському цвинтарі відбулось відкриття відреставрованої каплиці родини Бачевських, котра належить до знакових історичних пам’яток у столиці Галичини. Участь у заходах взяв і знаний львівський історик Ігор Лильо.

Отож присутні журналісти отримали чудову нагоду дізнатися від нього чимало цікавого про цю колись дуже шановану у Львові родину фабрикантів-меценатів.

- Пане Ігоре, що означає для Вас як для історика відновлення цієї каплиці?

- Для мене особисто рівень кожної цивілізації визначається трьома речами: стан доріг, стан кладовищ та стан громадських вбиралень. Стан доріг говорить про те, наскільки країна має перспективу у своєму розвитку, стан громадських вбиралень – як ми ставимось самі до себе, стан кладовищ – як ми ставимось до своїх предків. Адже, як ми ставимось до своєї історії, до свого минулого, так і наші діти та онуки будуть ставитись до пам’яті про нас, якщо взагалі приходитимуть на наші могили. Тому Личаків за останні роки зробив просто колосальний поступ. Особливо приємним є те, що українські компанії та меценати сьогодні відкрили тут каплицю знаної польської родини з єврейським походженням, яка свого часу прийняла римо-католицьке хрещення та зробила славу Львову на європейському рівні. Це, до речі, єдина каплиця, яку видно з Високого Замку. Вона ж зустрічає та проводжає всіх тих, хто приходить на Личаківське кладовище. Тому те, що сьогодні вдалося це зробити, дуже важливо для міста.

- Чим прославились Бачевські як підприємці?

- Нині, коли більшість наших лікеро-горілчаних виробників дбають лише про власний зиск, випускаючи продукцію нерідко сумнівної якості, що до того ж призводить до алкоголізації чималої частини нашого населення, підприємницька діяльність цієї родини різко контрастує на такому тлі. Адже горілка Бачевських – це високоякісна оковита, яка постачалась до двору самого імператора Австро-Угорщини Франца-Йосифа, та яка взяла золоту медаль на Лондонській промисловій виставці. Я не знаю іншої марки у Львові, яка б досягла такого світового визнання, як Бачевські. Це була чи не найстаріша фабрика у Східній Європі, яка діяла тут з 1782 року. До того ж Бачевські зробили величезний внесок у архітектурну розбудову міста, із своїх коштів усіляко підтримували культуру, мистецтво та благочинність

На жаль, в подальшому доля Бачевських склалась дуже трагічно. У 1939 році знаменита фабрика була сплюндрована та розграбована. Відтак, родина фактично припинила своє існування у Львові. А майже всі представники по чоловічій лінії були знищені сталінсько-більшовицькою владою. Вцілілі залишки родини таки змогли відродити виробництво свого бренду спочатку в Австрії, а зараз успішно працюють і на американському ринку. Каплиця ж упродовж багатьох років стояла в занедбаному стані. Цьогоріч Бачевські нарешті повернулися до Львова, а нещодавно тут було відкрито й ресторан Бачевських – у 70-80 м від будинку, в якому колись мешкала знана родина.

 

Ігор Галущак, Львів

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: