ТОП-12 порад виборцям

Хоча соціологи й прогнозують низьку явку на місцеві вибори 25 жовтня 2015 року, та й достатньо подивитися навкруги, аби зрозуміти, як всі втомилися від політики, вибори все ж відбудуться і частково наше майбутнє залежить від їх результату. На вибори не просто варто йти - треба підготуватися до них найкращим чином, аби обрати справді гідного кандидата. Dyvys.info склала універсальні поради виборцям - а, отже, майже всім громадянам України.
 
 lviv2015
 
  • Визначайтесь з тим, за кого голосуватимете, заздалегідь. 5 вересня оголошують кандидатів - вивчіть, хто саме балотується у вашому районі, окрузі. Ознайомтесь з програмою та біографією кандидатів, стежте за новинами. Ставте політикам конкретні питання (наприклад, "Звідки гроші?") і очікуйте чітких відповідей.
  • Уважно придивіться до кандидата. Як правило, виступи політиків ретельно зрежисовані іміджмейкерами, але все ж є деталі поведінки, універсальні для всіх і за якими можна з`ясувати, наскільки щирий ваш кандидат. Так, якщо людина смикає плечима, часто моргає, чухає кінчик носа - вона, швидше за все, бреше.
  • Звертайте увагу не тільки на те, що говорить ваш кандидат, але і як він це робить. Якщо ви бачите, що кандидат не намагається почути аудиторію, а веде тільки монолог - значить, він не нестиме відповідальності за свої слова.
  • Не очікуйте він кандидата гречки та інших подачок. Гра на корисливості, тим паче в розпал економічної кризи, - найлегший шлях для злодіїв потрапити до влади.
  • Придивіться, наскільки ваш кандидат вам близький. Чи можете ви його уявити у себе вдома, за обідом? Чи можете ви з ним вести адекватний діалог? Якщо так, тоді голосуйте.
  • Питайте у кандидата в депутати конкретні речі. Якщо він оперує цифрами, знає, скільки в окрузі шкіл або лікарень - то, як мінімум цікавиться проблемами району.
  • Перевірте себе у Державному реєстрі виборців, зареєструвавшись в Особистому кабінеті виборця. Протягом доби ви отримаєте інформацію щодо своїх даних у ДРВ  на електронну адресу, вказану при реєстрації. Подання та обробка даних здійснюються у відповідності до Закону "Про захист персональних даних". У випадку, якщо вас не включено до Державного реєстру виборців, або ваші дані потребують корегування, ви маєте особисто звернутися до органів ведення Державного реєстру виборців з письмовою мотивованою заявою за вказаними контактами.
  • Йдучи на вибори, не забудьте ваш паспорт, який обов'язково потрібен для голосування, або військовий квиток для військовослужбовців. Впевніться, що у паспорті вклеєне фото у зв'язку з досягненням 25 або 45 років - інакше бюлетень вам не видадуть. За закордонним паспортом можна голосувати лише на закордонних виборчих дільницях.
  • Візьміть  власну ручку для заповнення бюлетеня, адже траплялися випадки, коли в кабінки для голосування недоброзичливці підкладали ручки зі зникаючим чорнилом.
  • Якщо ви ненавмисно зіпсували бюлетень (не там поставили "пташку"), на ваше прохання його зобов'язані замінити на такий же чистий, але не більше одного разу.
  • Право проголосувати вдома мають ті, хто не може фізично (або йому важко) вийти з дому: паралізовані, люди похилого віку, інваліди, люди на лікарняному. Останнім треба передати в виборчком за місцем голосування заяву та довідку з поліклініки, решті достатньо заяви. До вас зобов'язані прийти в день голосування з опечатаною урною.
  • Не передавайте стороннім особам бюлетень, якщо вам обіцяють за нього заплатити. За винос бюлетеня світить стаття Кримінального Кодексу України, яка передбачає три роки позбавлення волі.

Більш детально про права та можливості виборців читайте у ПОРАДАХ ВИБОРЦЮ у спецпроекті ДИВИСЬ ЗА КОГО ГОЛОСУЄШ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: