У львівській філармонії презентують збірку невідомих вокальних творів Бориса Лятошинського

До 120-річчя від дня народження Бориса Лятошинського Концерт - презентація збірки невідомих вокальних творів Бориса Лятошинського 1920-х років». Про це Дивись Інфо повідомила прес-служба Львівської обласної філармонії.

4 січня цього року виповнилося 120 років від дня народження видатного українського композитора, диригента і педагога, одного із основоположників модерного напрямку в українській музиці – Б. М. Лятошинського (саме 4 січня, а не 3, бо знайдено виправлення рукою Маргарити Олександрівни Царевич-Лятошинської у дарованій від автора книжці: Самохвалов В. Борис Лятошинський [Текст] / В. Я. Самохвалов // Творчі портрети українських композиторів. — К. : Муз. Україна, 1972). Неодноразовий член журі міжнародних і всесоюзних конкурсів та активний працівник у керівних органах Спілки композиторів України і в Київській державній консерваторії, Б. Лятошинський виховав генерацію композиторів-шістдесятників, таких як І. Шамо, В. Сильвестров, І. Ка­ра­биць, Є. Станкович, О. Канерштейн та ін.

До 120-річчя від дня народження Бориса Лятошинського у Львівській обласній філармонії у понеділок, 7 червня, відбудеться «Концерт - презентація збірки невідомих вокальних творів Бориса Лятошинського 1920-х років». Вечір веде доктор мистецтвознавства, професор національної музичної академії України імені П. І. Чайковського, відома дослідниця творчості Лятошинського Мар’яна Копиця.

У концерті прозвучать невідомі романси Б. Лятошинського: «Знову гай зазеленів», сл. Г. Гейне; «Єсть карії очі», сл. Т. Шевченка; «Гостював в твоєму серці», сл. Ігоря-Сєвєрянина, укр. переклад Д. Гомона (нащадок Лятошинських, журналіст, літератор).

Вперше на концерті прозвучать Два романси для голосу та фортепіано на сл. М. Ме­тер­лін­ка, тв. 12: № 1. «Из М. Метерлинка»; укр. — «Із М. Метерлінка» («Хтось мені ка­зав»); № 2. «Когда жених ушел», укр. — «Коли жених пішов…» та романс на сл. Д. Ратгауза «Тиша й па­хо­щі квітів».

Видання «Борис Лятошинський. Романси 1920-х» підготовлене Інститутом проблем сучасного мистецтва Національної академії мистецтв України. Автор-упорядник – канд. мистецтвознавства, ст. наук. співробітник І. Б. Савчук. Ця книжка, мабуть, єдине, що з’явилося з друкованих видань на вшанування пам’яті про великого Майстра у цей ювілейний рік.

Чому книга має назву «Романси 1920-х»? Бо саме у цей період Б. Лятошинський створив основний масив камерно-вокальних творів. Згодом були тільки поодинокі звернення до жанру романсу. До видання увійшло 40 романсів: 19 творів надруковані вперше, з них 14 — невідомі романси (часто писалися «у стіл», були заборонені цензорами, одним словом — не відповідали загальному дискурсові соцреалізму у мистецтві). До того ж композитор в ро­ман­сах 1920-х щедро використовував поезію, яка суперечила загальним канонам радянського романсу (трагічний П.–Б. Шеллі, ворог революції І. Бунін, фантасмагоричний М. Метерлінк та ін. занепадницькі імена з погляду вульгарної соціології). Закономірно, що ці твори не тільки не могли бути надрукованими згодом у 1930-х, коли минув час «свободи творчості» 1920-х років, а й значно пізніше. Тільки у 1960-х роках композитор знову повертається до деяких композицій періоду молодості. Дещо з пласту романсів 1920-х у новій авторській редакції перед смертю митця друкує видавництво «Музична Україна».

2015 09 07 Лятошинський

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: