ЗНО-2015 може стати останнім, - Міносвіти

Міносвіти вважає "абсолютно реальною" загрозу скасування ЗНО в 2016 році

Про це пише ZN.UA.

У Міністерстві освіти, як і в Українському центрі оцінювання якості освіти (УЦОЯО) вважають реальною загрозу, що ЗНО-2015 може стати останнім.

"Якщо терміново не вжити серйозних заходів, то зовнішнє оцінювання, яке поки що залишається найбільш успішною освітньою реформою, може перейти в категорію історичних фактів", - сказав директор УЦОЯО Ігор Лікарчук якого тимчасово відсторонили від посади до завершення розслідування можливих зловживань у цьому центрі.

Він підкреслює, що такі прогнози – "зовсім не блеф або спроба певної "реабілітації".

"Вони ґрунтуються на об'єктивному аналізі ситуації в УЦОЯО: як після подій 21 липня, так і в силу того, що за останні вісім років держава не вклала жодної копійки в розвиток і підтримку системи ЗНО", - пояснює він.

Лікарчук зазначив, що якщо навесні 2014-го міністру освіти і науки Сергію Квіту вдалося домовитися з бізнесом про фінансову підтримку і врятувати ситуацію, то сьогодні така одноразова допомога "проблеми не вирішить".

При цьому директор УЦОЯО не думає, що хто-небудь наважиться прийняти механічне рішення "скасувати" ЗНО після 2015-го. Однак підкреслює, що будь-яке рішення не замінить процесу підготовки, хоча в нинішніх умовах підготувати ЗНО "вкрай складно, майже неможливо".

"І справа не тільки в грошах..." - додає він, зазначаючи, що в деяких "не дуже мудрих головах" зріє думка "провести (ЗНО) як-небудь", що, за його словами, "ще більший абсурд".

У свою чергу міністр освіти і науки Сергій Квіт повідомив, що в міністерстві "саме зараз працюють над тим, щоб запланувати в бюджеті на наступний рік всі необхідні витрати".

"Всі погрози, озвучені Ігорем Лікарчуком, абсолютно реальні. Але ми плануємо не просто зберегти, але і в подальшому розвивати ЗНО. Для того і працюємо", - зазначив Квіт.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: