Бюджетним установам Львова вдалося зекономити 18 млн грн

Шляхом раціонального використання енергоресурсів, упродовж 7 місяців 2015 року бюджетні установи Львова зекономили близько 18 млн. грн. Найбільшої економії досягнуто закладами освіти та охорони здоров’я – навіть незважаючи на близько 20 %-е зростання тарифів. Зокрема, на досягнення такої економії значно вплинув перехід на щоденний моніторинг споживання енергоресурсів – пілотний проект, впроваджений міським відділом енергоменеджменту спільно зі стартапом uMuni, що дозволив виявляти надмірне їх використання в найшвидші терміни. Про це Дивись Інфо повідомила прес-служба ЛМР.

Йдеться про кошти, які було заплановано сплатити за спожиті енергоресурси, проте не було використано, завдяки великій увазі до бережливого ставлення до енергоносіїв.

«Ми відгукнулись на пропозицію наших львівських програмістів, які запропонували розробити дуже зручний інструмент для подання показників у режимі щоденного моніторингу. Завдяки цій програмі, не лише працівники нашого відділу можуть бачити, як відбувається споживання в тій чи іншій будівлі, а й керівник установи, начальнк профільного управління, перший заступник чи директор департаменту. Зручно також те, що ця програма доступна через Інтернет. Відтак, маючи чіткий облік за споживанням енергоресурсів, можемо миттєво впливати на виявлені аномалії та швидко реагувати на ситуацію, адже облік – основа економії. У бюджетних установах це особливо важливо, тому що кошти за споживання енергоресурсів ми сплачуємо з бюджету міста», – розповідає начальник відділу енергоменеджменту ЛМР Іванна Гаврилко.

За словами директора з розвитку стартапу Олександра Жавненка, проект розробили під час Хакатону енергетичної незалежності, які відбувався у кількох містах України, в тому числі – у Львові. Зараз же системою моніторингу охоплено 370 бюджетних будівель міста.

Та щоденний збір даних був лише першим етапом співпраці, – відзначають у стартапі uMuni. Після отримання даних, система дозволяє проводити глибоку аналітику споживання як по кожній будівлі, так і на рівні груп будівель бюджетної сфери, враховуючи фактори погоди, різних типів будівель, наявності орендарів.

Як додають у відділі енергоменеджменту, на появу економії також вплинули постійні інформаційні кампанії та семінари щодо раціонального використання ресурсів.

«Ми не можемо не приділяти уваги підвищенню поінформованості у цих питаннях, саме тому організовуємо навчання з енергозбереження, розробляємо плакати та інфографіки з чіткими рекомендаціями щодо раціонального використання ресурсів», – додає Іванна Гаврилко.

Довідка

Проект uMuni започаткований на хакатоні енергетичної незалежності, організованому Greencubator у травні 2014 року. Упродовж року проект активно розвивався і став випускником StartupSchool від StartupDepot і є резидентом коворкінгу. Зараз uMuni це повноцінний продукт, покликаний допомагати державним і приватним компаніям ефективно використовувати енергоресурси.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: