Показ фільму “Відторгнення. Битва за Україну” на Форумі видавців у Львові

На Форумі видавців у Львові 12 вересня покажуть документальний фільм «Відторгнення. Битва за Україну» та відбудеться дискусія щодо традицій руху опору на східній Україні – від минулого до сучасності.

Початок о 19:30

Місце проведення: Львівський Кіноцентр (вул. Володимира Великого, 14а)

Учасники дискусії:
Людмила Немиря, режисер фільму
Юрій Яценко, колишній український політв’язень у РФ, волонтер Євромайдан SOS
Станіслав Федорчук, герой стрічки, активіст донецького євромайдану
Представник Націльнального музею «Тюрма на Лонцького»

Модератор
Анастасія Розлуцька, волонтер Євромайдан SOS

Документальна стрічка «Відторгнення. Битва за Україну» присвячується першому етапові дестабілізації Донбасу, на перший погляд, мирного періоду, в якому, втім, були посіяні зерна майбутньої війни. Ідеться про період березня-травня 2014 року, до початку активної фази АТО та серйозних бойових дій. Минулої весни нічого на сході не було випадковим – ні раптова активізація проросійських “громадських” рухів, ні перехід пропаганди в психологічну війну, ні дивна поступливість бойовикам багатьох із місцевих “правоохоронців” та представників місцевого самоврядування, ні жорстокі розгони проукраїнських акцій, ні поява на Донбасі різних силових груп (від “казаков” до спеців) та захоплення за їх участі адмінбудівель. А одним із найголовніших факторів, що визначило розвиток подій, стало масштабне насильство, що проявилося в різних формах: викрадення проукраїнських громадян, їх тортури та катування, утримування в полоні, погрози, скоординований силовий зрив виборів президента України в різних районах Донецької та Луганської областей, подеколи – вбивства…

Ми записали кілька десятків інтерв’ю з різними людьми (як у Києві, так і на сході країни, в тому числі, на звільнених територіях), які були учасниками (а багато хто – і жертвами) тих подій. Це здебільшого місцеві активісти. У фільмі фігурують як “польові” свідчення, так і більш масштабний погляд на причини та витоки подій на сході України. Відзняті сихрони поєднуються з відео із місця подій, знятого як професійними журналістами, так і любителями з YouTube, пише Майдан.

Створення цієї документальної стрічки є спільним проектом Центру Громадянських Свобод, Київського Будинку Прав людини (мережі Будинків прав людини об’єднує 70 організацій з 15 країн Східної Європи, Балкан, Південного Кавказу, Західної Європи, Східної Африки та Африканського Рогу) та інтернет-каналу Ukrlife.tv.

Після показу стрічки ми пропонуємо провести дискусію, присвячену руху опору в Донецькій та Луганській областях – від минулого до сучасності.

Подія у ФБ  –  ТУТ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: