Як Садовий на всю Україну зганьбився

Під час другого засідання Ради регіонального розвитку її очільник, Президент України Петро Порошенко, доручив керівникам місцевих органів влади йти до людей з метою детального обговорення переваг для місцевих громад, які привнесе конституційна реформа у частині децентралізації. Незрозуміло, наскільки фахово це доручення виконає Андрій Садовий, якщо він не тільки не розуміє або внутрішньо не сприймає доцільності деконструктивізації попереднього державного радянсько-тоталітарного базису, але й активно протистоїть прогресивним змінам у започаткованому в Україні тренді субсидіарності в його амстердамських параметрах.

Фото: president.gov.ua

Фото: president.gov.ua

У квітні 2015 року Президент України створив Раду регіонального розвитку як діловий майданчик для обговорення і прийняття важливих та ефективних рішень у сфері реалізації програм регіональної політики і децентралізації. До цього суспільно-координаційного органу, який очолив Президент, також увійшли прем’єр-міністр, голова Верховної Ради, керівники органів місцевого самоврядування та органів влади, представники асоціацій органів місцевого самоврядування. Якщо пояснити спрощено, Президент створив навчальний клас, куди кожний очільник територіальних громад може звернутися, якщо не розуміє своїх функцій під час зміни системи керування у державі, отримати фахові роз’яснення і далі сумлінно виконувати свої обов’язки у рамках управлінських модифікацій.

Отож 9 вересня до приміщення Національного центру ділового та культурного співробітництва «Український дім» з’їхалась керівна еліта України для участі у засіданні Ради регіонального розвитку під головуванням Президента України. Прибув на цей важливий державний захід і міський голова Львова. Учасники Ради регіонального розвитку розглянули і обговорили питання децентралізації владних повноважень, реформи місцевого самоврядування та проведення місцевих виборів.


Фото: president.gov.ua

Відкриваючи засідання Ради регіонального розвитку, Президент України сказав: «Шановні пані та панове! Трагічні події 31 серпня, спричинені безвідповідальними політиканами, неначе викривили реальність… Причини та наслідки, які могли мати місце, замовники та виконавці, можливі сценарії – це тема окремої розмови. Впевнений, що країна найближчим часом почує результати прозорого і неупередженого розслідування. Сьогодні ж у такому професійному товаристві, як наша Рада регіонального розвитку, пропоную насамперед повернутися до змістовної дискусії щодо реформи з питань децентралізації.

Дехто намагався дорікати, що ми мало говоримо про децентралізацію. Можливо, вони й праві. Люди повинні отримати ширшу можливість почути позицію влади, аргументацію необхідності внесення змін до Конституції в частині децентралізації, мати реальну позицію роз’яснення, а буде необхідно – дискусії. Вони мають відбуватися в кожній області України, і не лише в обласних центрах. Тепер, після прийняття У Верховні Раді до розгляду проекту змін до Конституції, після його схвалення у Конституційному суді та у Венеціанській комісії, необхідно розпочати дуже змістовну дискусію у суспільстві.

Що нам треба зробити, так це відділити зерна від полови, істину – від брехні, праведне – від грішного; відділити, що насправді несе людям реформа Конституції в частині децентралізації, а що горе-політикани намагаються навигадувати, чого там взагалі нема і ніколи не було».

Глава держави зазначив, що за даними останніх соціологічних опитувань 74% громадян України підтримують реформу з питань децентралізації. Отож її проведення стане додатковою гарантією подальшої демократизації країни, тому що фінансові ресурси будуть розосереджені поміж тисячами громад, які, властиво, і є основним адресатом децентралізації.

Президент розповів, що за його дорученням, через зміни до Податкового та Бюджетного кодексу, вже зміцнено фінансову основу для місцевого самоврядування, а також вкотре наголосив, що децентралізація немає нічого спільного із федералізацією. Крім того, під час засідання Ради регіонального розвитку Глава держави підписав указ «Про забезпечення проведення демократичних, чесних і прозорих місцевих виборів 25 жовтня 2015 року». Він наголосив, що головне завдання органів влади на місцях – організувати проведення виборів у відповідності з найвищими європейськими стандартами та вимогами ОБСЄ. Водночас Петро Порошенко запевнив, що вразі зриву Мінських угод із боку агресивного Кремля і вимушеного запровадження в Україні військового або надзвичайного стану, зміни у Конституцію України вносити не будуть.


Фото: radiosvoboda.org

Міський голова Львова мав безпосередню можливість озвучити у колі інтелектуалів України свої партійні упередження і застереження – «7 загроз, запропонованих Президентом змін до Конституції», а відтак отримати належні роз’яснення. Проте з такої щасливої нагоди Андрій Іванович не скористали.

А коли Президент ініціював предметний діалог стосовно місцевого самоврядування й вирішив дізнатися у міського голови, наскільки збільшився бюджет розвитку Львова після перших етапів децентралізації, Андрій Садовий бадьоро рапортував про свої досягнення у відсотках. Втім, така відповідь не влаштувала Главу держави, який попросив назвати конкретні цифри. Однак про конкретику Андрій Іванович сказати не вмів, чим створив неприглядну ситуацію перед господарсько-політичною елітою України. Рятувати реноме львів’ян довелося голові Львівської облдержадміністрації Олегові Синютці, який доповів Президентові запитані цифри. Натомість очільники Києва і Одеси, які більше займаються міською господаркою, а не політиканством, повідомили точні параметри місцевих бюджетів.

Схоже на те, що Андрій Садовий із чим зайшов 9 вересня в «Український дім», із тим і вийшов. Принаймні в інтерв’ю для сайту «Politeka», опублікованому 11 вересня, міський голова Львова скинув маску добродушного лицедія й постав у своїй справжній політичній іпостасі: позиціонував себе суворочолим, прагматичним і далекогляднішим домінантом над усією рештою українського істеблішменту.


Фото: platfor.ma

Президент для міського голови – не духовний лідер: Главі держави Садовий порадив завчити 19 статтю Конституції, щоби затямив, ким є насправді. Прем’єр-міністр необґрунтовано «роздув» міністерські штати: якби воля львівського мера, він би «тотально скоротив усі обласні та районні адміністрації». А ще і жодних реформ у державі не видно навіть під діоптричним склом.

Журналістам «Радіо Свобода» Андрій Садовий повідомив, що, незважаючи на всі озвучені аргументи Президента стосовно привнесення змін у Конституцію України, його політична сила все одно не змінить своєї позиції стосовно децентралізації. «Фракція прийняла консолідоване рішення. Ми займаємо державницьку позицію, і що зможе змусити нас діяти всупереч інтересів держави? Кожен, хто буде чинити [на нас] тиск, буде робити це проти України, і я б не радив це робити», – так мер Львова суворо застеріг вочевидь вище політичне керівництво країни.

Але чи не найбільше дісталося на горіхи колишній соратниці Ганні Гопко, на яку в опечаленому серці львівського лідера надовго заятрився щемливий біль. З’ясувалося, що Андрій Іванович запросили Ганну до свого оточення, політично випестували, зробили її зіркою першої величини у «Самопомочі», а вона взяла й так виклично повелася: не забажала бути вдячною і слухняною. А майбутньому претендентові на посаду Президента України непотрібні ні неслухняні, ні невдячні.

Григорій Майкович,
IA ZIK

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: