Мирослав Хом'як: Будуть сильними громади – буде сильною Україна

Напередодні місцевих виборів чи не кожен свідомий громадянин мав би як ніколи гостро відчувати власну відповідальність за долю своєї землі. І мав би розуміти, що у такий скрутний і тривожний для країни час починати змінювати життя на краще треба із себе, зі свого рідного краю.

Власне, ця теза є ключовою для політичної сили "Наш край". З якою командою та політичною програмою вона йде на місцеві вибори на Львівщині – розповідає Мирослав Хом'як.

Ви уродженець Львівщини, давно працюєте в області. Вочевидь, добре знаєтесь на проблемах свого краю. На Вашу думку, які з них потребують нагального вирішення?

Насамперед це проблеми, пов'язані із життєзабезпеченням міст, транспортним сполученням  та вивезенням побутового сміття.

Судіть самі. Вже вдруге за рік маємо зростання цін на електроенергію. До березня 2017-го світло взагалі подорожчає в 3,5 раза.

Опалювальний сезон вже на носі, а в нас хаос з наданням субсидій. П'ять місяців триває програма субсидійної допомоги,  і за цей час нею скористалися лише 2,1 млн сімей, хоча уряд заявляв про можливість допомогти 12-15 млн громадян.

В області роками не вирішується ситуація з ремонтом доріг. У багатьох районах там, де колись були дороги, нині залишились напрямки руху. Не більше.

А ще оснащення шкіл, дитячих садків, до яких записати дитину – це тепер також проблема – скрізь черги.

Проблема зелених зон – парків та скверів. Як нам зберегти від варварсько-споживацького використання те, що маємо, і де взяти гроші, щоб закладати нові парки та нові сквери.

Знову ж таки внаслідок трагічних подій на сході України, постала проблема переселенців. Що маю на увазі? По-перше, це проблема їх гідного працевлаштування, щоб вони мали змогу забезпечувати свої родини.

По-друге, переселенці скаржаться на скрутне становище із житлом, на оренду якого просто не вистачає коштів. А вигідних і довгострокових кредитних програм для них не те що нема, їх навіть ніхто не пропонує запроваджувати.

Нікуди не щезла проблема психологічно-соціальної адаптації.

Більше того, сьогодні переселенців, по суті, позбавили конституційного виборчого права. Річ у тому, що згідно із Законом України "Про місцеві вибори в Україні", вимушені переселенці мають право голосувати лише після перереєстрації на іншу виборчу адресу.

Але щоб змінити місце реєстрації – на це знову ж таки потрібні гроші.

У чому Ви вбачаєте механізми вирішення цих проблем?

Найголовніший механізм – це децентралізація. Її потрібно втілювати не на словах, а конкретними справами, передаючи повноваження на місця. Щоб не чиновники в Києві, а місцеві депутати з міськими головами вирішували, куди спрямовувати кошти, які заробляє населений пункт.

Головне – створити систему, яка б працювала незалежно від того, яка партія є при владі. Якщо ми створимо таку систему, тоді це буде справжня децентралізація, а система нарешті працюватиме на людей, а не обслуговуватиме чиновників.

От нещодавно Арсеній Яценюк повідомив про виділені два мільярди гривень погашення заборгованості працівникам соціальної сфери. Це таке собі "латання дірок", адже суттєвих змін до Бюджетного кодексу з погляду децентралізації  поки що не внесено.

Отож, бюджетники в малих містах і надалі ризикують отримувати заробітні плати із затримками. А все тому, що територіальна громада не має змоги розпоряджатися своїми ж коштами.

Не так давно Ви очолили "Наш край" на Львівщині. Як оцінюєте потенціал цієї політичної сили та в чому вбачаєте переваги над іншими політичними партіями?

Про яку б партію не йшлося, очевидно, що жодна не може стати панацеєю від усіх суспільних "хвороб". Проте наше завдання – об'єднати місцевих лідерів, управлінців, бізнесменів, мобілізувати їхні зусилля на розв’язання місцевих проблем.

Наше гасло – розвиток держави через розвиток місцевих громад. "Наш Край" вже об'єднав понад 70 мерів та більше як 2000 депутатів різних рівнів зі всіх областей України.

Скажімо, в будь-якій сфері нашого життя, ми воліємо мати справу з фахівцями. Ви ж не зможете підстригтись самостійно, Вам потрібний фахівець з цієї сфери.

Так і в політиці: якщо людина працювала в міському господарстві та довела свою ефективність, то вона краще вирішуватиме складні завдання.

Саме  тому "Наш край" об'єднав  господарників – мерів українських міст, які довели, що навіть у критичних умовах можуть контролювати ситуацію.

А що для Вас особисто означають слова "Наш край"?

У мене ця назва асоціюється насамперед із землею, де я народився, це натруджені руки батьків, це сміх моєї ще маленької доньки, це щасливий завтрашній день моїх старших синів. Знаєте, кожен з нас хоче бачити свій населений пункт заможним, інвестиційно привабливим та затишним. В цьому ми всі однодумці.

Ризикую видатись надто пафосним, але, як на мене, настав час змін, час сильних громад. Будуть сильними громади – буде сильною Україна. Це і є головний меседж партії "Наш край".

При цім не забуваймо, що нині Україна перебуває у стані війни з Росією. І ми платимо дуже високу ціну за цю путінську авантюру. Тому далі зволікати нікуди. Наші солдати гинуть на фронті і за те, щоб ми тут, всередині країни, нарешті навели лад.

Галицька правда

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: