УКРОП: росте за гроші

Не секрет, що партія УКРОП фінансується Ігорем Коломойським. І не дивно, що цей олігарх "завів" собі партію напередодні місцевих виборів 2015 року. Цікаво лише, що буде далі - у зв`язку з активізацією Петра Порошенка у сфері винищення політичних конкурентів.

Партія УКРОП - з ніг до голови передвиборчий проект. Зареєстрована вона лише 15 червня 2015 року, але, оскільки у виборах не має права брати участь партія, зареєстрована менше, ніж за рік до їх проведення, то і УКРОП - це перейменована партія "Патріотичний альянс", яка, у свою чергу, створена у вересні 2014-о року.
Історія логотипу УКРОПу - яскравий приклад того, як в Україні робиться "політика". Подібна емблема, створена художником Андрієм Єрмоленко, стала популярною в українських військових з самого початку АТО, а УКРОП просто її собі купив. Лідером партії є Геннадій Корбан, чиїми плакатами зараз завішаний увесь Київ: політик і бізнесмен претендує на крісло мера столиці. З 16 березня 2014-о по 24 березня 2015-о року Корбан займав керівні посади у Дніпропетровській обласній державній адміністрації при Ігореві Коломойському.

Лідери політради УКРОПу, серед яких Борис Філатов, Андрій Денисенко, Дмитро Сіманський, Ігор Палиця, Денис Борисенко, Євген Терехов, активно розповідають, що це партія нового типу, і що мета її - світле майбутнє України. Врешті, не казати ж, що УКРОП створено для збільшення політичного впливу Ігоря Коломойського і, відповідно, примноження його і без того грандіозних статків. Але, на щастя для свідомого виборця, діяльність партії каже сама за себе.
Так, днями народний депутат Михайло Гаврилюк - той самий, над яким знущалися беркутівці під час Євромайдану - розповів, як ще у грудні ініціатори УКРОПу пропонували йому покинути партію "Народний фронт" в обмін на гроші. "Їм здавалося, що я погано живу, і що потрібно влаштувати так, аби я міг їздити на курорти, мав би  особисте авто, - розповів Гаврилюк. - Вони впевнені, що це найважливіші речі у житті. Зрозуміло, що я відмовився".

Є інформація, що подібні пропозиції від УКРОПу отримували також Володимир Парасюк, комбат "Азова" Андрій Білецький і навіть лідер "Правого сектору" Дмитро Ярош. "Прославився" УКРОП і фуршетами на своїх з`їздах - за кількістю розкішних наїдків вони перевершують навіть фуршети "Блоку Петра Порошенка".

Незважаючи на відсутність очевидних політичних "зірок", УКРОП і без того складають цікаві люди. Так, член політради Ігор Палиця з 2003-о року очолює компанію "Укрнафта"; з травня 2014-о по травень 2015-о був губернатором Одещини. За офіційною декларацією 2013-о року, заробітки Ігоря Палиці сягали понад 60 мільйонів гривень. Нещодавно ж до політради партії УКРОП ввійшов відомий український письменник, лауреат Шевченківської премії Василь Шкляр.

Головою ж Львівської обласної регіональної організації УКРОПу став молодий (28 років) Ігор Телішевський, який до того був членом партії "Батьківщина".

Відомий політтехнолог Тарас Березовець резюмував суть УКРОПу: "Сьогодні Ігор Коломойський своїми діями, а зокрема купівлею комерційних прав на шеврон "укроп", фактично знищив рештки своєї репутації. Тому сьогодні УКРОП сприймається виключно тільки як партія великого олігархічного капіталу".

В той же час "укропівець", журналіст і політик Борис Філатов, який претендує на посаду мера Дніпропетровська, заявляє: "Ми не збираємося з владою домовлятися ні публічно, ні кулуарно. Ми - справжня опозиція. Ми сповнені сили та оптимізму і готові йти вперед".

Події минулого тижня із затриманням нардепа Ігоря Мосійчука від "Радикальної партії Олега Ляшка" чітко окреслили позицію нинішньої влади - затримувати корупціонерів, але не "своїх", а представників конкуруючих політичних сил. Гарно про це висловився Геннадій Корбан у програмі "2+2" -  мовляв, Порошенкові треба заарештувати своїх друзів-мільярдерів, бо інакше це "обливання кішки пивом, а не купання конів у шампанському".

До речі, інша телепрограма, "Шустер LIVE" - точніше, її зняття з ефіру телеканалу "1+1" в п`ятницю, 18 вересня, на хвилі скандалу з Мосійчуком, - продемонструвало дивну поведінку з боку Ігоря Коломойського. Йому, як відомо, належить цей телеканал. Невже Ігор Валерійович злякався? Злякався у тому числі і за долю свого "ПриватБанку", адже інший банк - "Фінанси і кредит", який належить олігарху Костянтину Жеваго - визнали неплатоспроможним теж наприкінці минулого тижня!

Ці події, до речі, ще й підтверджують: за завісою політичних інтриг вирішуються суто економічні інтереси українських бізнесменів, в той час як народ ледь знаходить гроші на харчування.

Отже, з одного боку ми бачимо, що партія УКРОП - хитка структура, саме існування якої залежить від політико-економічних ігор, які ведуть між собою Коломийський та Порошенко. З іншого боку, спостерігаємо, що передвиборча машина працює на повну, і "укропівці" до самого 25 жовтня обіцятимуть українцям усе, що тільки можна уявити. Адже голоси виборців усе одно цінні, навіть якщо й новообраних депутатів пізніше показово заарештують, як Ігоря Мосійчука.

Для свідомого громадянина усе це означає одне: віддавати свій голос за УКРОП - те саме, що й посіяти його десь на городі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: