З'їзд БПП – з'їзд "партії влади"

Як усе починалося

16 вересня у Києві в приміщенні Мистецького Арсеналу відбувся 3 етап XII з'їзд президентської партії "Блок Петра Порошенка - Солідарність" (БПП "Солідарність").

Цікаво, що в цьому ж приміщенні рік назад свій передвиборчий з'їзд проводила партія "Народний Фронт", яка отримала на виборах за пропорційною їх частиною перше місце. Можливо саме це визначило місце проведення з'їзду БПП.

Попри очікування – з'їзд "партії влади" мало був схожий на такий. У просторому залі зібралося не більше 200 учасників. Якщо б не логотипи партії Президента, можна було б подумати, що тут відбувається з'їзд якоїсь дрібної регіональної політичної сили. Цей мінімалізм особливо кидався у вічі на фоні з'їздів інших провідних політичних сил, які збирали по декілька тисяч учасників.

З усіх голів обласних адміністрацій на з'їзді були присутні лише три – Одеської, Закарпатської та Луганської областей.

Щоправда в частині організації з'їзду його організатори залишилися вірними вже усталеним традиціям демократичної влади – у зв'язку з неможливістю М. Саакашвілі прибути на партійний з'їзд в заявлений час – його відкриття перенесли на три години!

Лідер партії чи "весільний генерал"?

Цікавим моментом, на який звернули свою увагу численні спостерігачі – особа ведучого з'їзду. У зв'язку з тим, що вкінці серпня партія "Солідарність" об'єдналась з партією УДАР, й об'єднану партію очолив міський голова столиці – Віталій Кличко – йому б і належало вести з'їзд своєї партії! Однак…

Те, що партію Президента очолює Віталій Кличко, на з'їзді практично не відчувалося. Модератором заходу традиційно був – голова політвиконкому та керівник парламентської фракції партії - Юрій Луценко. Мер Києва вийшов на сцену перед членами своєї партії лише один раз для того аби наголосити на важливості об'єднання у такий непростий для країни час.

Аналіз подій останнього часу вказує на те, що Віталія Кличка швидше тримають за "весільного генерала" аніж за повноцінного голову партії та партнера по коаліції. На це переконливо вказує низка наступних фактів:

Побажання Віталія Кличка висловлене ним публічно напередодні об'єднання аби у назві нової партії зберегти колишню назву – УДАР- так і не було почуте. Хоча напередодні об'єднання один із найближчих соратників мера Києва Павло Рябікін говорив, що після об'єднання єдина партія буде називатися – УДАР БПП.

За характером відповідей Віталія Кличка на питання про процеси, що відбуваються між "Солідарністю" та "Народним Фронтом" – виглядає на те, що про їх характер та прийняті рішення самого лідера партії лише інформують.

І насамкінець, дуже виразним є і той факт, що у складі т.зв. Стратегічної ради партії (7 осіб) ввійшли лише представники "Солідарності" та "НФ".

Усе найкраще в державі – це "Cолідарність"!

З програмною промовою на з'їзді партії виступив голова політвиконкому партії – Юрій Луценко.

До позитивних моментів діяльності своєї політичної сили Ю. Луценко відніс:

  • політику, спрямовану на збереження та об'єднання країни,
  • зусилля спрямовані на відродження та зміцнення української армії,
  • децентралізація та розвиток місцевого самоуправління,
  • створення нової поліції та антикорупційних органів.

Загалом промова партійного керівника була витримана у дусі – "Усе найкраще в державі – це "Солідарність"!

Хоча сам же Юрій Луценко визнав, як погано, коли місцеві вибори перетворюють в пікеровку обіцянками загальнонаціонального рівня (армія та зовнішня політика замість каналізації та доріг) з'їзд Солідарності не став виключенням в цій порочній практиці.

Справжні "зірки" з'їзду БПП

Головною зіркою з'їзду президентської партії був Михаїл Саакашвілі. Його виступ делегати тричі переривали аплодисментами. Губернатор Одеської області хвалив український народ і лаяв олігархів, які заважають цьому народу достойно жити. А от на адресу прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, якого він жорстоко критикував не так давно, не сказав ані слова! Ходять слухи, що про це його просив особисто Петро Порошенко.

Ще до з'їзду Михаїл Саакашвілі заявив, що не прийняв пропозиції очолити виборчий список БПП в Одеську облраду. Своє рішення дипломатичний Саакашвілі пояснив тим, що погодився допомагати Україні, а не окремим партіям чи політикам. "Я не партійна людина, і з самого початку, коли я приїхав в Україну, то сказав, що буду стояти над партіями й буду просто допомагати країні ділитись досвідом, але не буду членом партії", - заявив він журналістам.

Подібну позицію озвучив і "губернатор волонтерів" Георгій Тука. У своєму виступі на з'їзді він традиційно говорив про проблеми армії та про волонтерський рух.

Геннадій Москаль, єдиний з присутніх на з'їзді губернатор, який заявив, що особисто поведе у Закарпатській області команду БПП. Хоча при цьому не пояснив де і куди збирається балотуватися.

Про партійні списки

Питання про процедуру формування партійних списків від правлячої партії – одне з тих, яке найбільше цікавило як делегатів так і гостей з'їзду. Однак тут якраз не усе до кінця зрозуміло та однозначно. У відповідності з раніше досягнутою домовленістю партійні квоти у спільному списку Солідарності та УДАРу діляться у пропорції 75 % до 25 % (хоча раніше було анонсовано пропорцію 70 % до 30 %). За винятком Києва та Львова – де пропорція формування партійних списків становить 50 % на 50 %.

Зменшення квоти УДАРу (з 30 до 25 %) відбулося очевидно для забезпечення представництва Народного Фронту. Як відомо, в день попереднього з'їзду "Солідарності" прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що його політ сила (НФ) не йде на місцеві вибори. А недавно на одному з засідань коаліції представник "Народного Фронту" Максим Бурбак обурливо закликав депутатів припинити передвиборчий піар у Раді, що викликало гомеричний сміх колег по парламенту.

Як заявив Юрій Луценко – хоча "НФ" не йде на місцеві вибори – досягнута домовленість про резервування для їх представників 25 % місць у списках БПП. Таким чином з'їзд дав відповідь на питання, яке усі давно знали. Таємна угода між президентом та прем'єром про спільну участь у виборах – існує!

“Ми запропонували "Народному Фронту" квоту десь до чверті кандидатів у тих областях, де вони можуть дати яскравих, професійних та популярних людей", - відповів за усіх Юрій Луценко.

Список “надійних і популярних” кандидатів, як і на попередніх виборах, знаходиться в руках близької соратниці Миколи Мартиненка - Олени Ледовських.

Однак якщо глянути на реальний стан речей – він далекий від досягнутих домовленостей. Так, кількість заявок від трьох політичних сил виглядає наступним чином: "Cолідарність" претендує на 127 мерів, НФ - на 89, УДАР – на 54.

Соратники президента пообіцяли, що серед кандидатів в місцеві органи влади від Солідарності не буде одіозних персонажів, що заплямували себе співпрацею з режимом Віктора Януковича. Однак обізнані спостерігачі могли прослідкувати за десятками делегатів з'їзду з регіонів, які мали за своїми плечима не одну й не дві партії, які страждають постійною симпатією до… партії влади (незалежно від її назви).

Власне, офіційне оформлення рішення партії піти на місцеві вибори стало єдиним рішенням партійного з'їзду. Кандидатів у мери, депутатів обласних, районних та інших рад не визначали – це прерогатива місцевих організацій. Після формування списків на місцях – їх буде розглядати й затверджувати центральна політрада.

До старту виборів команді Порошенка залишилось зробити вирішальний крок – назвати своїх кандидатів. Але зробити це партія Президента планує вже на наступному, четвертому етапі XII з'їзду. За словами Ігоря Кононека, для цього у них є час до 24 вересня. За статутом, виборчі списки може затвердити президія партії, не скликаючи партійного з'їзду. Хоча Юрій Луценко залишив можливість й для такої процедури.

Що ж стосується самих кандидатів, то за інформацією обізнаних осіб, "оглядини" на Банковій відбуваються щодня й закінчуються пізно вночі.

 Виборчий штаб БПП

 Роботою з кандидатами та штабами на місцях займається відомий зі скандальних виборів по 205 окрузі Чернігова – Сергій Березенко.

Юридичною стороною виборів займається Сергій Алєксєєв – народний депутат від партії УДАР, колишній радник екс-міністра енергетики України Івана Плачкова, а з 2011 р. – президент громадської організації – "Фан-клуб братів Кличко". Особа наближена до Віталія Кличка.

Медійною та креативною стороною виборів займається депутат від НФ – Вікторія Сюмар, а також нардепи від БПП – Ірина Фріз (колишній прес-секретар президента) та Олена Мотузко. Присутність Вікторії Сюмар у штабі БПП не випадкове. Фактично – це перший "дзвінок" майбутнього об'єднання партій БПП і НФ – заявив голова політради БПП Юрій Луценко. Остання змінила на цій відповідальній ділянці Ігоря Гриніва автора президентського гасла "Жити по-новому!" Зараз Гринів відсторонився від реальної участі у виборчій кампанії (хоча передбачалося що саме він керуватиме виборчою кампанією у рідній йому Львівській області). Гринів, за словами Кононенка, "змучився" і буде використовуватися у ролі радника.

Також в центральному штабі БПП будуть працювати представники УДАРу Дмитро Білоцерковець (останнього в АП називають не інакше як "ретранслятор Вадима Столара").

Юрій Стець, за словами Кононенка та Березенка у нинішній виборчій кампанії, активної участі приймати не буде оскільки повністю зосередився на роботі в Міністерстві інформаційної політики, як і його заступник – Артем Біленко.

Керівник виборчого штабу БПП

Справжньою сенсацією з'їзду стало призначення керівником виборчого штабу БПП Ігоря Кононенка – бізнес-партнера президента.

Передбачалось що цю посаду віддадуть Турчинову – однак він від неї категорично відмовився, а також Ковальчуку – однак його нинішній офіційний статус (заступник глави АП) також цьому не сприяв.

Цього разу проти кандидатури Ковальчука, який загалом не проти був ще раз покерувати виборчою кампанією БПП, активно виступив Кличко - у київського міського голови давній конфлікт зі своїм колишнім соратником – Ковальчуком.

З 2012 р. Ковальчук був правою рукою Кличко в УДАРі, але практично одразу ж після Революції гідності вони сильно посварились.

Що стало реальною причиною їхньої сварки – достеменно не відомо. За однією версією, Віталій Ковальчук продав частину посад, які при формуванні першого кабміну Арсенія Яценюка належали УДАРу, за спиною у Віталія Кличка. За другою – він просто вчасно зрозумів, що Кличко не стане Президентом і вчасно перейшов в команду Порошенка, яка завжди страждала від дефіциту кадрів. Як би там не було, але на знамениту "віденську зустріч" Ковальчук прибув уже як соратник Порошенка і активно відмовляв Кличка від президентських амбіцій.

Крім Ковальчука штаб БПП міг очолити також голова ДУСі Сергій Березенко (саме він разом з Березенком створював штаби на місцях), але він відмовився, посилаючись на свій "одіозний імідж" після чернігівських виборів. В результаті у вівторок ввечері було прийняте рішення, що керівником штабу БПП стане Ігор Кононенко. Він сказав, що не у великому захопленні від цього, але якщо так потрібно команді – то він готовий. При цьому Кононенко повідомив, що не планує створювати технічний штаб, а буде спиратись на секретаріат партії, який очолює Максим Саврасов.

Хоча і Турчинов, і Ковальчук залишились без офіційних посад однак усі розуміють, що саме їхня роль в організації виборчої кампанії буде вирішальною.

Виборчі стратегії БПП

Президентська партія – БПП "Солідарність" – найзагадковіший учасник майбутніх місцевих виборів.

Вона, єдина з-поміж серйозних політичних сил, досі не оприлюднила своїх кандидатів у мери – за винятком Віталія Кличка. Публічно не оголошені й керівники регіональних штабів, а також перші номери списків на виборах в обласні ради.

Так, у БПП досі немає загальної соціології та затвердженої стратегії на рекламу.

Над розробкою головного меседжа кампанії працював Турчинов і обіцяв представити його ще до 4 вересня, але не зробив цього, а в результаті свою концепцію виборчої кампанії та її головні лозунги запропонувала Вікторія Сюмар. Головний меседж БПП на наступних виборах – "Захисти країну! Збережи свій дім!"

Головні лозунги, на які буде робити ставку виборчий штаб, можна було прослідкувати по виступах спікерів з'їзду. По-перше, команда Президента чітко визначила "хто винен" – це олігархи.

Є в соратників Порошенка й відповідь і на питання "що робити?" – боротися з олігархами й проводити реформи. При цьому головною реформою визначена децентралізація.

Багато спостерігачів зауважили також, що вплив "НФ" на БПП вже почав також проявлятися. На з'їзді президентської партії вперше були присутні люди в камуфляжах, а зі сцени перед делегатами виступав Андрій Янченко, комбат 25-го батальону тероборони "Київська Русь".

Виборчі проекти БПП

Для того аби нейтралізувати потенційних конкурентів в штабі БПП активно створюють і підтримують їх політичні клони, завданням яких є "розмивання" електоральної підтримки останніх.

Зокрема до таких виборчих проектів зачисляють партію "Народний контроль" Дмитра Добродомова для західної України і проти "Самопомочі" Андрія Садового, партію "Наш край" – для східних та південних регіонів проти "Опозиційного блоку" та Партію простих людей Капліна – проти радикалів Ляшка та частково "Батьківщини" Тимошенко.

До елементів майбутньої рекламної стратегії БПП відносять активну "розкрутку" голови Одеської обласної адміністрації – Саакашвілі, Закарпатської – Москаля, Луганської – Туки.

При цьому команда Порошенка особливо розраховує на допомогу Саакашвілі. На Банковій навіть провели заміри рейтингу одеського губернатора, які показали, що його поява на чолі списку принесла б партії додатково 6 % голосів виборців.

Загалом на майбутніх місцевих виборах партія робитиме акцент на використанні адміністративного ресурсу. Більшість обласних організацій БПП очолюють голови обласних державних адміністрацій чи інші чиновники.

До виборчих технологій, запущених АП, багато аналітиків відносять і криваві події, які відбулися під Верховною Радою, а також арешт на засіданні парламенту народного депутата віл Радикальної партії Мосійчука. Вважається, що у такий спосіб були дискредитовані в очах громадськості праві політичні сили.

Базовий електорат БПП

Головний акцент своєї кампанії партія збирається зробити на півночі та у центрі України, де у неї хороші стартові можливості. "Думаю, можна сказати, що там зосереджений наш базовий електорат",- прокоментував на з'їзді Березенко.

Однак тут серйозну конкуренцію може скласти "Батьківщина" Юлії Тимошенко. Багато аналітиків вказують, що з допомогою нинішніх виборів Тимошенко намагатиметься повернутися у вищу лігу політики і можливо навіть постарається обійняти посаду прем'єр-міністра.

В столиці партія Солідарність має підтримку чверті киян (близько 25 %).

Опоненти та вороги БПП

Враховуючи, що вибори місцеві, у кожному окремому регіоні в "Солідарності" будуть різні опоненти і навіть "вороги". На сході та півдні України (Донецьк, Запоріжжя, Миколаїв, Херсон) пропрезидентська сила буде конкурувати з "Опозиційним блоком". В Харківській (рейтинг Кернеса, який збирається балотуватися від партії "Відродження" перевищує 50 %), Дніпропетровській, Одеській областях – з політичною силою Коломойського – УКРОП (Українське об'єднання патріотів), в західних областях – з "Самопоміччю" Садового, Закарпатській – "Єдиним центром" Віктора Балоги.

Юрій Луценко зі сцени з'їзду заявив, що крім явного ворога – "московського Воланда" – він вважає ворогами України й тих громадян, які бездумно підтримують популістів та провокаторів, не уточнивши при цьому, кого саме він мав на увазі (хоча про це не важко й здогадатись).

На наших з'їздах фуршетів нема!

 З'їзд партії Юрій Луценко закрив наступними словами: "На наших з'їздах фуршетів нема". Після цього усі бажаючі змогли перейти … на фуршет в холі з'їзду.

P.S. Завсідники політичних тусовок відзначали, що стіл тут був значно скромнішим, аніж на з'їзді партії Коломойського – УКРОП.

Юрій Шведа – політолог, для Дивись Інфо.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: