Зоозахисники вимагають розслідування випадку знущання над конем у центрі Львова

Шостого вересня львів’яни та туристи стали свідками жорстокого поводження з конем, якого використовують у кінському екіпажі у центрі міста. Про це Дивись Інфо повідомили зоозахисники.

За свідченнями очевидців, нога коня, який був запряжений в карету, застрягла між частинами бруківки. Замість того, аби викликати допомогу та обережно визволити тварину з пастки, фірман почав бити коня, таким чином примушуючи його до руху.

«На жаль, це вже не перший відомий випадок такого ставлення до коней у Львові, –  каже Наталія Куба, громадська ініціатива «Захист тварин у Львові», – Ще у 2011-му році було зафіксовано загибель коня серед білого дня на проспекті Свободи. Люди, що стали свідками такої ситуації тоді і зараз, були шоковані та обурені. Інтенсивна експлуатація тварин, бажання заробити, незважаючи на жодні обставини чи ризики, може призвести до побільшання таких випадків».

Використання тварин з метою отримання прибутку в Україні дозволена. Така діяльність регулюється зокрема Законом України «Про захист тварин від жорстокого поводження» (стаття 25 – правила поводження з тваринами, що використовуються у видовищних заходах, у спорті, при організації дозвілля),Законом України «Про ветеринарну медицину», Постановою Кабінету міністрів України «Про затвердження Порядку видачі дозволу на проведення заходів із залученням тварин», Ухвалою Львівської міської ради №1260 «Про затвердження Правил утримання і поводження з тваринами у м. Львові» (стаття 6).

«Згідно із цими законами та іншими правовими нормами події, які відбулися шостого вересня, трактуються як жорстоке ставлення до тварин і мають ознаки кримінального правопорушення згідно зі статтею 299 Кримінального Кодексу України – каже Наталя Вишневська, координатор зоозахисної кампанії Національного екологічного центру України, –  на нашу думку, є порушення Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження», а також статті 89  Кодексу України про адміністративні правопорушення. Окрім того, жорстоке побиття тварини могли бачити діти, що є обтяжливою обставиною та тягне за собою більш суворе покарання за зазначеною статтею 299 – штраф до двохсот неоподатковуваних мінімумів або обмеженням волі на строк до двох років».

Закон України «Про захист тварин від жорстокого поводження»:

Стаття 4 – Основні принципи захисту тварин від жорстокого  поводження.  Поводження з тваринами ґрунтується на таких принципах: жорстоке поводження  з  тваринами  є  несумісним  з  вимогами моральності та гуманності, спричиняє моральну шкоду людині;

Стаття 18 – Загальні правила поводження з тваринами, що  виключають жорстокість.

При поводженні з тваринами не допускається: примушування тварин до виконання неприродних для них дій,  що призводять до травмувань;  нанесення побоїв,  травм  з  метою  примушування  тварин   до виконання будь-яких вимог;  використання тварин    в   умовах   надмірних   фізіологічних навантажень тощо;

Стаття 25 Правила поводження з тваринами, що використовуються у видовищних заходах, у спорті, при організації дозвілля. При поводженні  з  тваринами  під  час проведення спортивних, видовищних  заходів,  відео-   та   фотозйомок   не   допускається заподіяння їм травмувань, болю, знівечення, їх загибель».

«Львівська спільнота захисників тварин не підтримує експлуатацію коней в екіпажах, –  каже Наталія Кузнєцова, голова Львівського товариства захисту тварин, –  Практично увесь рік коні обслуговують туристів, незважаючи ні на літню спеку, ні на складне дорожнє покриття у центрі міста. Окрім того, цей випадок жорсткого поводження вказує на те, що перевезення не контролюються відповідними службами, які, власне, мають перевіряти дотримання основних законів та регулювати таку підприємницьку діяльність. Ми вважаємо, що такі розваги мають піти у минуле. Хорошою альтернативою таким послугам може стати відвідування львівського іподрому».

ГО «Львівське товариство захисту тварин», ГІ «Захист тварин у Львові» та Національний екологічний центр України звернулися у Львівську міську раду, Львівську обласну державну адміністрацію та органи внутрішні справ України з вимогою перевірити діяльність із використанням коней з комерційною метою у центрі Львова та здійснити належне розслідування випадків жорстокого поводження.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: