Синютка напередодні виборів маніпулює громадською думкою

У Львівській облраді не виключають фінансової зацікавленості голови ОДА

Конфлікти у Львівській обласній раді за участі партії "Свобода" і голови Львівської ОДА Олега Синютки тривають ледь не з самого початку призначення останнього на цю посаду. Що стоїть за суперечками, в центрі яких - розподіл бюджетних грошей?

22 вересня на політичний Львів звалився черговий скандал: так, під час голосування про розподіл коштів облради завдяки депутатам фракції ВО "Свобода" було вирішено, що з 56 запропонованих мільйонів гривень 30 підуть на допомогу воїнам АТО, а трохи більше як 20 - на ремонт доріг.

До стану конфлікту в цій ситуації призвів саме голова Львівської ОДА Олег Синютка, який наполегливо виступив із ініціативою виділити усі 56 мільйонів на ремонт доріг області.

"Були проведені тендери, і ми готові до виконання ремонту доріг, - каже він. - Могли відремонтувати ділянки доріг практично в кожному районі області. Але, напевно, фракція "Свободи" хоче, щоб мешканці Львівщини і надалі їздили по розбитих дорогах".

Зазначимо, що така інформація виглядає щонайменше дивною. Сьогодні, 24 вересня, на прес-конференції голова фракції ВО "Свободи" Йосиф Ситник пояснив, що якщо справді такі тендери і були проведені, то вони є незаконними.

Ситник звернувся у прокуратуру Львівської області із прохання перевірити заявлений факт головою Львівської ОДА Олегом Синюткою.

Як пояснює Ситник, тендери не могли відбуватись наперед, ще до того, як не було виділених коштів.

"Звідки Синютка міг знати, скільки коштів обласна рада виділити на ремонти доріг, що він уже провів тендер?", - наголошує Ситник і додає, що можливо, голова Львівської ОДА просто комусь щось пообіцяв. Згадує Ситник і про ремонти доріг у Львові у часи проведення ЄВРО 2012, коли, нагадаємо, були порушені кримінальні справи.

"Зараз ці справи пробують реанімувати", - додав Ситник.

Додамо, що на сайті Львівської ОДА з’явилось повідомлення, у якому Синютка прямо звинуватив членів партії "Свобода" утому, що останні проголосували лише за те, аби частина коштів пішла на програму допомоги дітям загиблих в зоні АТО військовослужбовців та на програму одноразових виплат демобілізованим із зони АТО.

Сам Ситник на прес-конференції продемонстрував роздруківку голосування депутатів Львівської обласної ради за це рішення.

Згідно із офіційною інформацією обласної ради, "за" проголосували лише 22 депутати від ВО "Свободи" із усіх 69 голосів.

"У списку партії "Солідарність – БПП" є дуже багато кандидатів у Львівську обласну раду, які також голосували за це рішення, а Синютка очолює цей список", - каже Ситник.

Він додає, що "Свобода" самостійно у обласній раді не може приймати жодних рішень, а пропозиції керівника фракції "Свободи" підтримали і ті депутати, яких Синютка тепер веде на вибори. Проте згадати про це голова Львівської ОДА Олег Синютка чомусь забув.

Керівництво обласної ради обіцяло, у свою чергу, допомогти воїнам АТО під час наступного перегляду бюджету, а до того часу уточнити кількість та категорії осіб, які отримували би гроші. Але ж зараз - вересень, коли треба і дітей в школу зібрати, і до зими готуватися, а не чекати ще кілька тижнів, коли відбудеться наступне засідання ЛОР.

Навіть сторонній особі цілком зрозуміло, що розподілити кошти на дві справи - краще, ніж на одну. Врешті, не за один же день будуть ремонтувати дороги, тоді як родинам воїнів АТО, цілком можливо, нема чого їсти і у що вдягатися вже сьогодні. Якби була можливість спитати в царя Соломона, як краще, очевидно, що він порадив би розділити гроші на дві (а можна й більше) частини.

Тож - приходимо до наступного висновку - у Львівській облраді точиться очевидна боротьба (якщо не сказати - війна) за політичний вплив.

Протистояння це триває давно, а перспектива місцевих виборів 25 жовтня його лише загострило.

Так, у червні 2015-о року директор департаменту агропромислового розвитку Львівської обласної державної адміністрації "свободівець" Осип Магур звільнився із займаної посади на знак протесту проти свавілля Олега Синютки.

Тиск на Магура з боку голови ЛОДА розпочався після того, як 28 квітня під час сесії обласної ради не було затверджено Програму підтримки органів виконавчої влади.

Тоді депутат-"свободівець", спираючись на власний розсуд та думку своїх однопартійців, "проголосував проти спрямування майже 12 мільйонів гривень із обласного бюджету, які належать громаді Львівщини".

Наступного дня Синютка викливав Магура і запитав про причини такої позиції, а ще через два дні останній отримав догану за "неякісно підготовлену тематичну нараду по розвитку кооперації у Львівській області", яку готував з науковцями та представниками громадських організацій. Ще кілька подібних інцидентів призвели до того, що Магур звільнився.

"Нинішній голова ОДА є найпримітивніший серед інших, які були на Львівщині, зі своїми доганами. Це стиль "паперєдніків" Януковича, і це цинічно з боку пана Синютки, бо він прикривається вишиванками та патріотичними гаслами, - прокоментував голова Львівської обласної організації політичної партії "Свобода" Йосиф Ситник. - Ми не допустимо, щоб у львівській владній верхівці відновили колишні злочинні схеми".

Ситуація стає ще прозорішою, якщо дослідити діяльність Олега Синютки. Починав він свою кар`єру з посади замголови Івано-Франківська; у Львівській обласній раді - з 2006-о року.

За інформацією окремих керівників будівельних організацій, які займаються ремонтом доріг, саме Синютку пов’язують із відомою у області турецькою компанією "Онур Конструкціон Інтернешнл", пов`язану з будівництвом, і на діяльність якої, очевидно, і мали призначатися ці одіозні 56 мільйонів гривень.

Так, саме своїми розпорядженнями Синютка схвалює рішення надавати цій компанії земельні ділянки: зокрема, у Буському районі, на території Ожидівської сільської ради. Саме "Онур Конструкціон Інтернешнл" є генпідрядником ремонту більшості доріг у Львові.

Цілком зрозумілий і поспіх, з яким Синютка хотів саме згідно власних бажань розподілити кошти: невідомо, чи втримається він після виборів 25 жовтня на своїй посаді, і чи буде у майбутньому можливість "хапанути" з бюджету...

Не виключає фінансових махінацій із ремонтом доріг у області і Йосиф Ситник. Він зазначає, що саме за корупцію Яценюк декілька днів назад звільнив керівника "Укравтодору". "Я ніколи не повірю, що корупція є по всій Україні, а Львівщина є окремою Швейцарією, де немає такого явища. Якщо хтось із керівництва області готовий мене у цьому запевнити – хай виступить із відповідною заявою", - каже Ситник.

Екс-перший заступник голова ОДА також додає, що вкрасти кошти на соціальних виплатах для певних верств населення набагато важче, аніж на ремонті доріг. Адже такі допомоги є адресними і виплачуються лише тим людям, які подали відповідні документи. Натомість шар асфальту на дорозі ніхто не перевіряє.

Також Ситник додає, що ремонти у області у багатьох випадках робляться не так вже і якісно й не можна виключати, що навесні залатані кошти зійдуть разом зі снігом. "Чи за буде хтось відповідати?", - риторично додав Ситник на прес-конференції.

До слова, як повідомив Ситник, на наступному пленарному засіданні обласної ради керівник фракції "Свободи" спробує внести у порядок денний питання про таємне голосування із висловлення недовіри голові Львівської ОДА Олегові Синютці.

итник каже, що навіть якщо таке рішення набере 25-30 голосів депутатів, це буде певним сигналом для усіх, що частина представників територіальної громади не довіряє голові Львівської ОДА Олегові Синютці.

Також не варто забувати і про те, що Синютка є очільником обласного осередку "БПП "Солідарність". На сесії депутати також проголосували про виділення йому 0,5 млн грн із обласного бюджету на надання адресної допомоги населенню за зверненням до голови ОДА.

Ситник пропонував, щоб Синютка на час проведення виборчої кампанії утримався від такої спокуси, але не вийшло.

"Тепер він із барського плеча буде роздавати допомогу. Хай навіть цим людям, які справді її потребують, адже до голови ОДА надходить дуже багато відповідних заяв. Проте люди будуть знати, хто дав – "Солідарність"", - розповідає Ситник.

На його переконання, було б доцільніше виділити ці кошти напряму департаменту соцзахисту облдержадміністрації, який не має "політичної шапки".

Замість висновку можна додати, що Синютка грає не лише у власних бізнесових, а й у політичних інтересах. І скандал у Львівській обласній раді 22 вересня з розподілом коштів - не тільки безпосередньо фінансовий конфлікт, а й частина плану, який реалізовує нинішня влада.

Загалом Ситник наголосив на тому, що заява голови Львівської ОДА Олега Синютки є цинічним обманом виборців й спробою маніпулювати громадською думкою напередодні місцевих виборів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: