Муніципальний велопрокат уже у Львові

Німецька компанія NextBike Україна, за сприяння Львівської міської ради, монтує перші 5 терміналів системи муніципального велопрокату: на пл. Ринок, біля бізнес-центру «Технопарк» (вул. Героїв УПА), Аквапарку (вул. Княгині Ольги), Львівського національного університету імені І. Франка (вул. Університетська) та Національного університету «Львівська Політехніка» (вул. Чупринки-Бандери). Кожен термінал укомплектовують 10-12 велосипедами.

Муніципальний прокат велосипедів NextBike – це комерційний проект німецької компанії та її українських партнерів. Компанія має великий досвід велопрокату в багатьох європейських містах. В Україні ж вона вирішила розпочати зі Львова. «Це свідчить про те, що наше місто викликає у німецьких партнерів довіру щодо розвитку веломережі та популярності велосипеда як виду транспорту. Окрім цього, муніципальний прокат дасть сильний поштовх розвиткові велоруху у Львові, оскільки велосипед стане доступнішим для тих людей, які або не можуть собі дозволити його купити, або не мають де його тримати: усі ці перешкоди системою повністю нівелюються. Окрім цього, користувач може залишити орендований велосипед на будь-якому терміналі NextBike і спокійно займатися своїми справами, не турбуючись про його безпеку. Також непотрібно дбати про ремонт – це справа технічного персоналу», – відзначає радник міського голови з питань розвитку велоінфраструктури Олег Шмід

За словами співзасновника компанії NextBike Україна Остапа Буденкевича, аби скористатися послугою, необхідною буде реєстрація користувача в системі на сайті nextbike.com.ua. Створюючи акаунт, потрібно буде надати певні особисті дані – замість того, аби щоразу показувати паспорт, – та вказати бажаний тариф. Найбільш економічно вигідним буде тариф на рік, підкреслює він. Послуги прокату оплачуватимуться через спеціальну картку або з мобільного телефону. Самі картки надійдуть у продаж незабаром, про що повідомлять додатково. Ціна місячного поповнення – 120 гривень, тобто вартість 1 години користування велосипедом становить лише 4 гривні, до того ж користувачам надається додатковий бонус – безкоштовні півгодини на день. «Тобто, студент, який встигає за 15 хвилин доїхати до місця навчання і за той же час повернутися назад, не сплатить з картки ні копійки, що дасть йому можливість акумулювати кошти на якісь довші поїздки в наступні дні. Якщо ж користувач їздить більш ніж 1,5 год на день, то карточку доведеться поповнювати частіше, ніж раз на місяць», – пояснює Остап Буденкевич.

Важливо також відзначити, що муніципальний прокат велосипедів розрахований більше на мешканців міста, аніж на туристів, оскільки разовий прокат буде коштувати дорого – 50 грн за годину. Організатори пояснюють це тим, що в ціну вже закладено можливі ризики щодо поломок, пошкоджень абощо випадковими людьми. Тому навіть туристам, які прибувають до Львова на 3 дні, буде вигідніше купувати місячну картку.

Запрацюють встановлені термінали в межах 2 тижнів-місяця.

Загалом NextBike Україна планує довести їх кількість до 22. Очікується, що це буде зроблено до березня 2016 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: