"Народний контроль: популярність на хвилі мильних опер

Критика також потребує критики. Конструктивний критицизм ставить перед собою насамперед позитивні, а не лише негативні завдання. Критика як самоціль, критика заради лише чистого задоволення приносить більше зла, аніж добра.”

Дж. Сарторі. “Від марксизму до популізму та відеополітики”.

***

Наприкінці червня відбувся з’їзд чергової української партії «Народний контроль». За даними Єдиного реєстру громадських формувань, 13 березня 2015 року було партію було зареєстровано під досить дивною і складною назвою «Громадський рух «Народний контроль». Очолив партію народний депутат Дмитро Добродомов який обирався до ВРУ по мажоритарному округу №115 (Сихівський район Львова).

Серія 1. В Америці – Обама, у Львові – Добродомов!

Партія повстала з однойменної громадської організації, формування якої народний депутат почав значно раніше, використавши при цьому назву популярної передачі, ведучим якої він був тривалий час на телеканалі ZIK (Західно-українська інформаційна корпорація, власником якої вважають “олігарха” Петра Димінського).

Діяльність незалежного журналіста з передачею, яка так безкомпромісно викривала корупційну діяльність чиновників в часи дрімучого авторитаризму у багатьох спостерігачів викликала здивування, яке пояснювалось впливовістю “патрона”, а у звичайних глядачів – щире захоплення. Чи варто дивуватись тому, що на тлі жорсткої цензури ЗМІ, переслідувань журналістів телепередача “Народний Контроль” та її ведучий стали надзвичайно популярними.

Щоправда вже тоді звучали поодинокі звинувачення на адресу телеведучого в упередженості, замовному характері передачі й навіть у тому, що буцім-то за певну винагороду можна було уникнути журналістського розслідування, які звичайно ж списувалися на плітки ображених. Практичний ефект від цих розслідувань був нульовим, але виступала згадана передача хорошим прикладом існування “свободи слова” у ЗМІ й потужним збудником громадської думки мешканців регіону.

Важко порахувати комерційний ефект такого телепроекту для каналу, а от політичний - цілком очевидний. Автори ідеї таким чином отримали поважний інструмент впливу на громадську думку, а сам телеведучий став уособленням безкомпромісної боротьби з корупцією – таким собі місцевим комісаром Катані.

Як результат, журналіст з російським прізвищем Добродомов у націоналістичному Львові обирається народним депутатом, здобуваючи перемогу у одного з найближчих соратників Віктора Ющенка – Івана Васюника!

І відбувається це в окрузі – де більшість виборців становлять не т. зв. "асвабадітєлі", а вихідці з навколишніх сіл, які ще вчора мало не стовідсотково голосували за “Свободу”! Дивуйся після цього, що Америка проголосувала за чорношкірого Обаму.

Cерія 2. Львівський Шустер!

Здавалося, що далекоглядності місцевих олігархів можна лише подивуватися! Досягли вони справді неможливого! Тепер відкриваються нові можливості для подальшої співпраці. Однак… дуже скоро між корпорацією ZIK та її колишнім генеральним продюсером виникли серйозні протиріччя.

Як наслідок – телепередача “Народний контроль” та її ведучий пішли з ZIKу й почали виходити на державному телевізійному каналі. Це викликало обурення у керівництва медіа-холдингу. У поширеній ними заяві говорилось: «Колишній гендиректор телеканалу Дмитро Добродомов та його прибічники для досягнення своїх політичних цілей намагаються використати назву відомого журналістського проекту, створеного телеканалом ZIK. Медіа-холдинг ZIK вважає це шахрайством і прихованим рейдерством”.

З метою захисту своїх прав і притягнення порушників до відповідальності керівництво ZIKу звернулося у правоохоронні органи. Останні розпочали досудове розслідування за ознаками правопорушення передбаченого ст. 229 ККУ (Незаконне використання товарного знаку).

Проте, як скаржаться ображені представники “галицького Берлусконі” слідство проводиться надзвичайно повільно, підозрювані не те що не покарані, але й навіть не допитані (дивний факт зважаючи на те як ретельно завжди намагаються розслідувати подібні факти правоохоронні органи за заявою таких позивачів).

На відповідь від "Народного контролю" не довелося довго очікувати. У поширеній ними заяві сказано: “Днями сайт інформаційної агенції ZIK оприлюднив анонімну заяву (вона підписана структурою, якої не існує юридично, й, очевидно, у такий спосіб уникає відповідальності за свої слова), в якій зазначені безпідставні та юридично нікчемні звинувачення на адресу «Громадського руху «Народний контроль» та його засновників – народного депутата України Дмитра Добродомова та керівника ГО «Громадський рух «Народний контроль» Андрія Мисика. Єдина правда в «анонімці» – після обрання народним депутатом України Дмитро Добродомов більше не має жодного стосунку до медіа-холдингу ZIK, де раніше займав посаду генерального директора.

Щодо того, з ким асоціюється програма «Народний контроль», яка певний час виходила в ефірі ZIKу, повідомляємо наступне: ініціатором і співвиробником  телепроекту була ГО «Громадський рух «Народний контроль», утворена  раніше, аніж на ZIKу зʼявилася програма журналістських розслідувань, автором та ведучим якої був саме Дмитро Добродомов. Зважаючи на це, державна служба інтелектуальної власності України видала Дмитру Добродомову Свідоцтво про реєстрацію авторських прав  №58886 на телепередачу «Народний контроль». А голова ГО «ГР «Народний контроль» Андрій Мисик отримав Патент цієї ж організації за номером 29435 на логотип програми, який використовується у всій візуальній продукції «Народного контролю». Амінь!

Cерія 3. Хвіст виляє собакою

Це протистояння тривалий час було темою топ-новин! У своїх численних коментарях активісти "Народного контролю" не упустили наголосити – що усі атаки на них – це результат їхньої принципової позиції, помста за небажання прислуговувати олігархам! “…брудна гра проти «Громадського руху «Народного контролю»  відбувається на замовлення  політичних сил,- говориться у заяві,-  які після подій останнього часу опинилися в глибокому «політичному офсайді»  та яким український народ показав «червону картку» і що “спроба кинути бодай якусь тінь на репутацію «Народного контролю» виникла у час, коли громадський рух переростає у широку платформу для обʼєднання постмайданівських середовищ, громадських активістів, волонтерів”.

При цьому у дусі обраного жанру "Народний контроль" не забув акцентувати на тому, що колишній генеральний директор ZIKу Ігор Дедишин був депутатом Львівської міськради за списком Партії регіонів (наче б випускаючи свої передачі на ZIKу вони про це не здогадувалися!).

Численні запитання про те, а звідки ж у новоствореної партії стільки коштів на рекламу (за оцінками фахівців її вартість становить не менше аніж 100 тис. дол в місяць!), партійну пресу, хто є промоутером частих виступів Дмитра Добродомова на ток-шоу в Савіка Шустера – залишилися без відповіді. Вони лише заважають “розігрітим” телеглядачам спостерігати за боротьбою комісара Катані з мафіозним спрутом. А тому шоу буде продовжуватися!

У перерві між серіалами на з’їзді партії "Народний контроль" прийнято рішення про її участь у місцевих виборах і головно… про балотування лідера партії на посаду міського голови Львова!

Думаю, що з огляду на те, що тема боротьби з корупцією та олігархами є такою актуальною напередодні виборів і так правильно “поставлена” у діяльності новоствореної партії - у нинішнього мера Львова Андрія Садового з його "Самопоміччю" – появився серйозний конкурент! Утопія – скажете ви? Передивіться фільм “Хвіст виляє собакою” (Wag the Dog).

Далі буде…

P.S. Головні герої фільму актори Де Ніро і Хоффман погодились зніматись у фільмі без визначеного наперед гонорару – лише за відсоток від прокату. Вони не прогадали – в американському прокаті фільм окупився тричі! Усі задоволені – і режисери і актори і… глядачі. Перші – гонорарами, другі – отриманими враженнями.

Ю. Шведа – політолог у ролі кінокритика, для Дивись Інфо.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: