Садовий вляпався у "культурний" скандал

Мер Львова після наїзду на церкву звільнив головну "культурну" чиновницю міста

У культурній столиці України - Львові черговий скандал. Львівський міський голова Андрій Садовий перед виборами повів себе не як мер, найнятий львів'янами для розвитку міста, а як політик. Крім цього він "наїхав" на свободу слова. Садовий звільнив із посади начальника управління культури міськради Ірину Магдиш. Причиною стало... інтерв'ю чиновниці, суть якого полягала у тому, що вектор розвитку туризму у Львові входить у суперечність із інтересами львів'ян.

Історія про це розпочалась із виходу тексту, де очільниця головного "культурного" управління мерії дозволила собі "наїхати" і на священиків. Зокрема вона заявила, що церква користується нерозвиненою міською інфраструктурою.

"Є райони, де взагалі нічого немає - жодного культурного центру, жодної бібліотеки, театру або кінотеатру. Це мертві райони в культурному сенсі. Єдина розвага для людей в такому районі - церква. І церква починає на цьому жирувати і зловживати страшним чином", - повідомила Магдиш.

За її словами, в одному з таких районів в кожній школі у вестибюлі стоїть фігура Божої матері, обкладена квітами, такий вівтар маленький.

"Іноді я там заставала моменти, коли під час уроків діти стояли як на лінійці перед цим вівтарем, а пастор правил службу. На моє запитання, чому діти тут, а не на уроках, ніхто не знайшов, що відповісти. Це їхні гроші. Їх парафіяни - це їхні гроші, а прихожан треба виховувати з малих років. Якщо людина звикла ходити до церкви як на єдину розвагу в своєму світі, і вносити пожертвування, то церква буде процвітати", - заявила Магдиш.

Обурення такими словами висловив Юстим Бойко.

"Якщо Ваша позиція збігається з позицією Ірини Магдиш, то прошу пояснити її, але, наскільки мені відомо, Ви публічно себе декларуєте греко-католиком і підкреслюєте велику роль Церкви у побудові духовного і культурного життя народу. Якщо ж Ваша позиція є іншою, ласкаво прошу публічно належним чином відреагувати і зробити відповідні висновки. Адже, як відомо, це вже не перші спроби обливання брудом Церкви Христової і духовних цінностей, які робить Ірина Магдиш як голова управління культури Львівської міської ради", - написав він у відкритому листі до мера Львова Андрія Садового.

Сьогодні ж у соціальній мережі Facebook мер Львова написав пост "вибачення".

"Не знаю, чи мої слова в повній мірі компенсують ту образу, якої зазнали вірні та представники церкви від слів керівника управління культури міста Львова. Але мої вибачення щирі. Бо ці слова образили і мене особисто. Релігія - це дійсно особиста справа людини. І громада має мати весь спектр культурної пропозиції. І справа міста робити таку пропозицію, створювати відповідні умови, а не показувати на когось пальцем і казати, що хтось щось робить не так", - написав Cадовий.

Тобто між львів'янами з їх проблемами і УГКЦ Садовий зробив вибір на користь останньої. Таке враження, що його не місцеві жителі обрали мером міста, а призначив Папа Римський.

Чому Садовий так зробив - зрозуміло, Львів відомий своєю набожністю і за кандидата в мери, який скаже щось погане про церкву тут просто не оберуть.

Мер також також відзначає: "А те, що церква у Львові активно займається молоддю, організовує літні школи і табори, створює численні гуртки для дітей то це абсолютний позитив. Це ніщо інше, як реалізація тієї соціальної доктрини Української церкви, яку започаткував Митрополит Андрей. Свого часу саме церква найбільш активно допомогла міській владі Львова реалізувати принцип соціального партнерства".

Резюме мера Львова виглядає так: "Вірю, що вміння і таланти пані Ірини будуть корисними в місті. Але я особисто вже навряд чи зможу з нею працювати в одній команді".

Таким чином, можна констатувати,  що перед виборами Садовий-політик переміг Садового-чиновника. Саме тому Андрій Іванович ніяк не відреагував на обґрунтовані звинувачення чиновниці про відсутність інфраструктури для культурного відпочинку в спальних районах Львова. Саме тому він не відреагував на те, що діти замість уроків ходять на молитву. Не кажучи вже про те, що звільнення чиновниці за інтерв'ю, де вона вказує на проблеми в місті не просто свавілля, а деспотизм.

Конфлікт вже обговорюють у соцмережах. "Насправді Ірина - одна з найпрогресивніших і крутих чиновників - і навіть слово це невідповідне, - яких я зустрічала. Вона реально не тільки змінює культурне середовище навколо, не тільки йде паралельно з порядком, а й формує цю повістку, створює нові змісти", - написала журналіст Єкатєріна Сєргацкова. На її думку багато львів'ян згодні з тим, що говорить Магдиш про своє місто, і просить підтримати її зараз.

Depo.Львів

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: