Як на конфлікт з Магдиш відреагували соціальні мережі

Звільнення з посади керівника управління культури ЛМР Ірини Магдиш після критики на адресу УГКЦ спровокували не лише заяву про звільнення від чиновниці, але й велику публічну дискусію про те, наскільки релігія може впливати на політику.

Повідомляє Дивись.Інфо з посилання на Захід.нет.

Керівник управляння культури Львівської міської ради Ірина Магдиш звільнилась після того, як мер Львова Андрій Садовий заявив, що «не зможе працювати з нею в одній команді». Причиною такої заяви міського голови стало інтерв’ю Ірини Магдиш «Українській правді», де вона критично висловилась на адресу церкви.

Це інтерв’ю стало об’єктом критики зі сторони консервативних кіл УГКЦ, на що мер Львова відреагував заявою, у якій вибачився перед віруючими і додав, що навряд чи зможе після цього працювати разом з Магдиш.

Отець Юстин Бойко, який написав відкритого листа до Андрія Садового з вимогою прокоментувати, чи збігається позиція міського голови зі словами його чиновниці, одразу подякував мерові за його слова.

У коментарі виданню «Вголос» Ірина Магдиш стверджує, що не шкодує про сказане та не збирається ні перед ким вибачатись. Вчинок Андрія Садового чиновниця описала польським висловом «рація стану».

«Є такий польський вислів: «рація стану». Напевно, Андрій Садовий у цьому випадку вчинив правильно, бо то є рація політика, рація радника, рація державника», – підсумувала Ірина Магдиш.

Громадськість бурхливо відреагувала на новину про звільнення Ірини Магдиш. В соцмережах навіть з’явився спеціальний хештег на підтримку чиновниці - #supportmagdysz.

На думку керуючого партнера компанії pro.mova Євгена Глібовицького, звільнення Ірини Магдиш може посприяти мобілізації секуляристів проти церкви.

Медіаексперт Марина Довженко вважає, що така позиція міського голови Львова є «заграванням з певною публікою перед виборами».

Частково це підтверджує і народний депутат від «Самопомочі» Ірина Подоляк, яка у своєму дописі вказала наступне: «Висловлювання посадовця (а в конкретній ситуації форма висловлення) у передвиборчий період автоматично проектуються і безпосередньо впливають на учасників виборчого процесу і покладають відповідальність за висловлене на них».

Цієї ж думки дотримується львівський журналіст та цьогорічний лауреат премії Кривенка Левко Стек. На його думку, «мер погнав людину з команди, бо вона перед виборами посміла озвучити власну думку, яка могла зашкодити рейтингу Садового».

Свою підтримку Ірині Магдиш висловили президент ГО «Форум видавців» Олександра Коваль та київська журналістка Ірина Славінська. Колишню чиновницю підтримав також відомий письменник та перекладач Андрій Бондар. На його думку, міський голова мав захистити свою підлеглу від «клерикалів».

Критично оцінюючи скандал, що склався у Львові навколо звільнення Ірини Магдиш, журналіст Вахтанг Кіпіані наголошує, що церква (в даному випадку – УГКЦ) є важливим суспільним інститутом. І ображати почуття віруючих, так само, як і цінності невіруючих, не можна.

«Але школа є не менш важливим суспільним інститутом і вона має бути відділена від церкви і в її приміщеннях не повинні бути символів будь-яких релігій. От коли все це буде усвідомлено громадянами - не буде місця для претензій, реплік у відповідь і вимог покласти заяву про звільнення на стіл», - пише Вахтанг Кіпіані.

Головний редактор LB.ua Олег Базар погоджується з Іриною Магдиш в тому, що «надмір релігії» у школах є неправильним. Проте, на його переконання, чиновник, який вважає церкву «механізмом викачування грошей», не може працювати у місті, де більшість мешканців вважає себе вірянами УГКЦ.

В свою чергу львський письменник Юрій Винничук наполягає, що УГКЦ чимало робить для розвитку культури, виховання патріотизму та вивчення історії.

Журналістка Катерина Сєргацкова, авторка інтерв'ю, яке стало причиною цього скандалу, також відреагувала на звільнення Ірини Магдиш. Сєргацкова називає Магдиш «прекрасною та прогресивною чиновницею», і наголошує, що Андрій Садовий для неї є «прикладом сучасного прогресивного мера». Попри це, на думку журналістки, Андрій Садовий вирішив підтримати свій «релігійний» електорат.

Українські користувачі соцмереж під хештегом #supportmagdysz також просто цитують 35 статтю Конституції України, де йдеться про те, що кожен має право на свободу світогляду і віросповідання. А також: «церква і релігійні організації в Україні відокремлені від держави, а школа від церкви. Жодна релігія не може бути визнана державою як обов'язкова».

Вже під кінець дня Андрій Садовий виклав на Facebook нову заяву, відреагувавши таким чином на численні звернення. Він підтвердив, що слова Ірини Магдиш про те, що церква у Львові «жирує» та «зловживає страшним чином» з вуст посадової особи ЛМР - це образа всієї церкви у Львові.

«І якщо ця посадова особа не знаходить в собі сил вибачитись за це, чи пояснити, що вона не мала на увазі всіх представників церкви, то це зобов’язаний зробити її керівник», - зокрема, написав Андрій Садовий.

На думку Садового, зараз в місті є очевидний конфлікт поколінь та цінностей. Міський голова висловив сподівання, що формувати смак та естетику молоді будуть разом і громадські організації, і різноманітні культурні середовища, і церква, і користувачі соцмереж.

Нагадаємо, що 5 жовтня на «Українській правді» вийшлоінтерв’ю Ірини Магдиш, де вона, зокрема, критично відгукнулась про діяльність церкви. Поява цього матеріалу викликала обурення серед консервативних вірян. Зокрема, отець Юстин Бойко звернувся із відкритим листом до міського голови Львова Андрія Садового, вказуючи на те, що Ірина Магдиш «вже не вперше обливає брудом Церкву Христову і духовні цінності».

Андрій Садовий є лідером партії «Об'єднання «Самопоміч», яка декларує, що працює за принципами «християнської моралі та здорового глузду».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: