Синютка: Ще не факт, що Садовий вийде у другий тур

Олег Синютка посів посаду голови Львівської облдержадміністрації в грудні 2014 року. До того він довгий час працював заступником міського голови Львова Андрія Садового. Власне, саме за пропозицією Садового ще в 2006 році Синютка і перебрався з Івано-Франківщини у західну столицю України.

Олега Михайловича називали у місті «правою рукою» мера. Тому одразу після того, як Синютка пересів в губернаторське крісло, місцеві ЗМІ стверджували, що таким чином львівській міський голова укріплює свої позиції в регіоні. Та джерела «Главкому» стверджують, що Садовий, навпаки, намагався відмовити свого підлеглого від пропозиції з Києва. Ще у Франківську Синютка перебував в місцевому осередку партії «Реформи і порядок», одним з керівників якої був Ігор Гринів. Подейкували, саме він, нинішній нардеп та політтехнолог БПП, пролобіював нове призначення для заступника Садового.

Сьогодні Олег Синютка повністю асоціює себе із президентською командою і вже активно включився у виборчу кампанію, очоливши список БПП-«Солідарність» до Львівської облради.

«Я також маю право вільного вибору»

Пане Олеже, розкажіть, як відбувалось ваше призначення на посаду голови Львівської ОДА. Хто робив вам пропозицію?

Пропозицію про призначення на посаду голови ОДА може робити тільки Президент. У мене було кілька розмов з Президентом, і він запропонував очолити Львівську область.

Які головні завдання вам поставив Порошенко?

Це було дуже просто. Але мене це вразило, бо все склалось в одну фразу. Президент сказав: «Я хочу, щоб Львівщина відбулась». Це дуже зобов'язує.

Ви як розумієте цю фразу?

Не можна створити чудо в окремо взятій області. Але якщо взяти всю Україну, то Львівщина повинна бути першою, найкращою. Все це вимірюється рівнем життя людей.

В цих розмовах брав участь глава Адміністрації президента Борис Ложкін?

Ні. Але в перерві між зустрічами із Президентом я мав зустріч з главою Адміністрації.

Тобто Ложкін таки проводив з вами співбесіду?

Так, це свого роду співбесіда.

Скільки разів ви з ним зустрічались? Були знайомі раніше?

Один раз. До того ніколи не стикались.

А тепер як часто стикаєтесь?

Тепер, звісно, стикаємось. Але не часто. Координацію роботи забезпечує Віталій Ковальчук (заступник глави Адміністрації, - «Главком»).

До призначення на посаду губернатора ви працювали в команді мера Львова Андрія Садового…

Я працював першим заступником Львівського міського голови.

Чи правда, що він не хотів, щоб ви йшли у губернатори?

Це питання не до мене, швидше – до Андрія Садового.

Коли відбувалось запрошення на роботу до Львова (у 2006 році, - «Главком»), а його я отримав від міського голови Андрія Садового, то у нас відбулась дуже відверта розмова. Він поставив переді мною вимоги професійності і відсутності будь-якої корупції. Ми домовились, що якщо він буде незадоволений моєю роботою, то він мені просто про це скаже, і я не буду ховатись, бігати по лікарняним, а просто напишу заяву. А якщо мене щось не буде влаштовувати, то я також маю право вільного вибору. Так і сталось.

Тобто вас щось не влаштовувало?

Я зробив свій вибір.

фото: stryi-rda.gov.ua

фото: stryi-rda.gov.ua

Чому Порошенко обрав саме вашу кандидатуру?

Це швидше питання до Президента. Я все-таки сім з половиною років відпрацював першим заступником Львівського міського голови, і якісь речі у Львові пов'язані і з моєю роботою. Тут є логіка. Але от, наприклад, чому я потрапив з Івано-Франківська до Львова, а вже минуло вісім років, для мене залишається загадкою.

Після вашого призначення губернатором ваші стосунки із Садовим змінились?

Коли я проходив погодження у Кабінеті міністрів, мене один з міністрів запитав: «Які у вас стосунки з міським головою?». На що я відповів: «Це стосунки першого заступника міського голови з міським головою». А після цього він запитав: «А які у вас будуть стосунки, як голови ОДА?». Я сказав, що це будуть стосунки голови обласної адміністрації з головою найбільшого міста Львівщини, обласного центру. Такі вони і є.

«Те, що буде другий тур – це беззаперечно»

Триває кампанія на місцевих виборах. Почнемо з обласного центру. Представник «Свободи» Ігор Кривецький в інтерв’ю «Главкому» висловив думку, що у багатьох українців складається хибне враження, що Львів - це Садовий…

Таким Львів, яким він є зараз, став за час, коли Садовий був міським головою. Це безперечно. За останні вісім років Львів дуже змінився. І мені видається, що змінився в кращу сторону, цього не можна не бачити.

Хто серед зареєстрованих кандидатів може завадити Садовому знову очолити місто?

Я не знаю, чи хтось хоче завадити міському голові Львова.

Але, окрім нього, є ще 10 людей, які претендують на це місце.

Є люди, які хочуть очолити місто, і, думаю, хочуть зробити його кращим. Я на сто відсотків знаю таку людину, це Оксана Юринець (народний депутат, кандидат в мери Львова від «Блоку Петра Порошенка «Солідарність», - «Главком»). Вона надзвичайно фахова і перспективна людина. Я думаю, з неї буде добрий господар міста…

І я переконаний, що у Львові все буде вирішуватись у другому турі.

Тобто, на вашу думку, у другий тур вийдуть Садовий і ваша соратниця з БПП Юринець?

Те, що буде другий тур – це беззаперечно. Хто вийде в нього? Ну, ще не факт, що це буде чинний міський голова…

Представники «Свободи» зі свого боку впевнені, що їх соратник, екс-віце-спікер парламенту Руслан Кошулинський має шанс виграти кампанію.

Мені здається, що багато львів'ян пов'язують складнощі останнього періоду якраз із політичною партією «Свобода». У Кошулинського добрий послужний список. Він був керівником фракції «Свободи» у міськраді, заступником голови Верховної Ради, брав участь в антитерористичній операції. Я позитивно його оцінюю. Але падіння рейтингу «Свободи» зіграє злий жарт і з кандидатом від «Свободи» на посаду міського голови.

А так званий проект «анти-Садовий», обличчям якого називають нардепа и колишнього львівського медійника Дмитра Добродомова, який також балотується в мери? Кажуть, що його підтримує Ложкін.

Жодного разу стосовно Добродомова глава Адміністрації зі мною розмови не мав.

«На Львівщині буде новий голова обласної ради»

Ви очолили список партії влади у Львівську облраду. Відпустку вже взяли?

З 2 жовтня. Звичайно, в цей період часу я буду вирішувати виробничі питання також. Наприклад, минулого тижня, вже будучи у відпустці, я мав зустріч з народними депутатами України від Львівщини. Ми кожного місяця зустрічаємось... Але я не можу брати заробітну плату і їхати кудись в агітаційну кампанію.

Ви вважаєте доцільним, коли діючий губернатор очолює список політичної сили і веде її в облраду?

Якщо я би так не вважав - не робив би цього. І хто вам сказав, що я вже до кінця вирішив своє майбутнє? Я думаю, що 26 жовтня я буду пропонувати Президенту рішення…

Натякаєте, що після виборів ви залишите посаду губернатора і підете в облраду?

Скажу лише, що я відповідальний за ту команду людей, яка йде в обласну раду. Мені не соромно за цих людей, і я переконую мешканців області у правильності такого вибору. Це моє право.

Щодо команди, яку ви ведете в облраду. Яким чином формувався список? У львівській газеті «Експрес» був опублікований репортаж про висунення кандидатів від БПП до облради. Там йшлося про те, що не було жодного обговорення. А список представляв собою таку «суміш корупціонерів, пристосуванців, прислужників Януковича»…

У нас у списку немає жодного члена Партії регіонів, немає жодної людини, яка б балотувалася від Партії регіонів до рад будь-який рівнів.

Але є такий собі Михайло Дзюдзь, керівник фракції Промисловців та підприємців, яка була сателітом фракції ПР в облраді і голосувала в унісон з регіоналами.

Ми можемо придумати що завгодно. Партія промисловців і підприємців за останні 8 місяців спричинилася багато до чого, щоб у область прийшли інвестори, стабілізувалася ситуація з економікою і з виплатою заробітної плати. І це не є партія якоїсь однієї людини. Це партія, яка об'єднує людей, за якою стоять колективи.

Та є й інші люди, поява яких потребує пояснень. Наприклад, Михайла Коваля та Богдана Кука мешканці кількох сіл Жовківського району звинувачували в захопленні лісових угідь.

Знаєте, мене під час режиму Януковича також звинувачували, що я не цільово використав кошти з міського бюджету, скерувавши їх на ремонт доріг. Але це не означає, що я зробив щось протизаконне чи неправильне.

Також журналісти пишуть про чиновників часів Януковича, а саме про діючого начальника Львівського обласного управління лісового та мисливського господарства Анатолія Дейнеку.

Всі, хто підпадав під закон про люстрацію, пройшли цю процедуру, і нікого з них немає на сьогоднішніх посадах. Якщо говорити про Анатолія Дейнеку, то він пройшов конкурс уже після Майдану. Його міністерство за результатами конкурсу запропонувало, і я погодив таке призначення. На сьогоднішній момент за Анатолієм Дейнекою я не знаю жодної кримінальної справи.

Всім, хто робить закиди, я завжди кажу, що сьогоднішня виборча система дасть відповіді на всі запитання. 26 жовтня можна буде сказати, хто є хто. Сьогодні виборча система така, що ти не купиш місце у списку партії. Ти не можеш собі гарантувати депутатство, якщо тебе не підтримають люди. І всім кандидатам у депутати ми сказали: йдіть до людей. Ваш успіх сьогодні не в партійних очільниках, не в руках голови обласної адміністрації.

А стосовно критики списку. Я б хотів подивитися на інші списки.

Ви можете сьогодні спрогнозувати, що 25 жовтня відбудеться дійсно оновлення міських, районних, обласних рад, зокрема, на Львівщині?

Сто відсотків. На Львівщині гарантовано буде новий голова обласної ради. Чинний голова (Петро Колодій, - «Главком») не захотів брати участь у виборах, хоча я знаю, що він мав пропозиції від багатьох політичних сил. Але він прийняв таке рішення. Тому, звичайно, буде зміна.

Садовий не пропонував вам долучитися до «Самопомочі»?

Скажімо так, я мав можливість вибору серед різних політичних сил. І вибрав політичну силу Президента.

фото: zik.ua

фото: zik.ua

«Про мене теж можна сказати, що я чиясь людина»

Як можете оцінити вплив в регіоні бізнесменів – братів Дубневичів?

Обидва вони, Богдан і Ярослав Дубневичі, є народними депутатами України, члени БПП у Верховній Раді, заможні люди. Я переконаний, що до цих людей прислуховуються дуже багато мешканців. За Ярослава на минулих виборах проголосували чи не 70% виборців. За Богдана – менше, але теж люди його підтримали. Треба поважати вибір людей.

Саме тому їхніх людей в списку БПП в облраду так багато? Лише через «довіру мешканців»?

Наприклад?

Згідно аналізу, зробленого львівськими журналістами: сват Богдана Дубневича Михайло Гичка, колишній керівник штабу Дубневича Олександр Ганущин, Ігор Сенишин, якого називають колишнім помічником Дубневича, екс-заступник губернатора часів Януковича Тарас Федак, начальник управління загальної, середньої, дошкільної, позашкільної освіти та соціального захисту ЛОДА Світлана Книшик, яку свого часу на цю посаду призначив бізнес-партнер братів Дубневичів Михайло Костюк…

Давайте по пунктах. Михайло Гичка. Може, краще його пов’язати з обласною клінічною лікарнею, головним лікарем якої він є? Це перспективніше, ніж пов’язувати його з кимось із Дубневичів. Олександр Ганущин, член сьогоднішньої фракції «Народного руху», депутат обласної ради, у свій час - керуючий справами обласної державної адміністрації, у часи покійного Петра Олійника, у період «Нашої України». Якщо хтось хоче сказати, що Тарас Васильович Федак, голова постійної комісії з питань енергетики, колишній заступник голови ОДА, є чиєюсь людиною, це неповага до нього. Але, знаєте, напевне, про мене теж можна сказати, що я чиясь людина. З багатьма людьми у мене історія стосунків десятки років. Це не показник.

Ви вже зазначили, що «Свобода» зазнала електоральних втрат. Як думаєте, які головні причини цієї втрати?

Вони не виправдали довіру людей.

Олег Тягнибок вважає, що вина тому - інформатаки на політсилу з боку львівських олігархів. «Димінський, Дубневич і ще Садовий. Вони разом лупонули зі всіх створів по «Свободі» і зуміли серйозно нас скомпрометувати», - зазначив Олег Ярославович в інтерв’ю «Главкому.

Деякі з ваших запитань також стали результатом ведення контрагітаційної кампанії з чийогось боку. Та, коли люди тобі довіряють кермо, вони мають право запитати.

А на запитання «що ви зробили?», на мою думку, «свободівці», на жаль, не мають відповіді.

«Навіть голів райадміністрацій у області ніхто не збирав»

Прозвітуйте і перед нами. З приходом в адміністрацію ви позвільняли чиновників-корупціонерів?

Так. Я, взагалі, мав такий дуже неприємний випадок, коли на зустрічі з керівниками організацій, які займаються перевезеннями пасажирів, піднявся один із керівників і сказав: от ви тут говорите нам правильні речі, а я кожного місяця у вашу обласну адміністрацію приношу гроші начебто на закупівлю паперів, принтерів і так далі. Я йому сказав: от лист паперу: або ви вибачаєтесь за те, що сказали неправду, або пишете «голові обласної держаної адміністрації, я такий-то, змушений був носити тому-то». Була довга пауза. Але людина взяла ручку і написала, що змушена була кожного місяця приносити такі-то гроші заступнику керівника юридичного управління.

Наступного дня заступник керівника юридичного управління звільнився з роботи, а я передав матеріали у правоохоронні органи.

Він сам звільнився?

Я мав з ним розмову і сказав, що у будь-якому випадку це буде предметом розслідування. Але не вірю, що це неправда, якщо людина зробила отаку привселюдну заяву. Диму без вогню не буває.

Скільки ще людей з облдержадміністрації ви попросили піти?

Я коли прийшов на роботу, усім сказав, що нікого не буду звільняти тільки через те, що в області помінявся голова адміністрації, усі мають шанс. Але пройде кілька місяців, і якщо ви цього шансу не виправдаєте, то ми змушені будемо попрощатися.

За цей період змінилася половина директорів департаментів.

Це через корупцію?

Не тільки. Є люди чесні, віддані справі, але, на жаль, стосовно фаховості і працездатності були запитання.

Розкажіть, як в регіоні триває процес укрупнення громад.

Вже створено 15 укрупнених громад із 159, які прийняли таке рішення по Україні. Це 10% від загального числа в країні. Це багато. І, незважаючи на шалений опір тієї ж «Свободи» - думаю, вони просто помилялися - ми прийняли рішення на сесії обласної ради про перспективний план. І мені сьогодні не соромно за наші рішення і потуги.

Незадоволення на місцях є?

Були дві зустрічі з головами усіх сільських рад. На першій було 710 сільських голів, це був шум, незадоволення. Але вже на наступній зустрічі люди питали: а може так краще, а може так?

Не хочу критикувати своїх попередників, але так сталося, що це перший раз за останні роки зібрались сільські голови. На жаль, був період часу, що навіть голів районних адміністрацій у області ніхто не збирав.

Біда наша в тому, що ми почали щось робити, не пояснивши людям. А коли ми пояснили, тим більше, коли наступного року побачать приклад своїх сусідів, це буде дуже швидкий процес. Бо є від того головний плюс – якість життя.

фото: lviv.tv

фото: lviv.tv

«Те, що Львівщина номер один по ЗНО - оце показник»

Скільки шкіл 1 вересня на Львівщині не почали роботу?

Всі школи, які повинні були почати свою роботу 1 вересня, її почали. Більше того, всі школи на сьогодні вже у нас готові до опалювального сезону. У нас немає жодної школи без вікон, без дверей чи без опалення.

Поставимо питання по-іншому: за останній рік було скорочення шкіл?

Так.

Яка це цифра?

Розумієте, коли у школі 5 дітей у всіх класах і один вчитель, ми можемо цим дітям дати добру освіту? Ні. Коли вчитель одночасно викладає математику, фізкультуру і історію, то, напевне, десь буде прогалина. Це неправильно стосовно цих дітей. Як би ми цього не хотіли, діти в сільських школах отримують менше, ніж у міських. Там - Інтернет, сучасні технології. Візьмемо дитину, яка вчиться у Львові. Вона вийшла на вулицю, тут 3G, там супер-екран, там презентації. І є дитина нічим не гірша у якомусь районі. А в них у селі немає телефонного зв'язку, а телевізор показує тільки декілька програм. Не питання в тому, скільки шкіл, питання в якості освіти. І те, що Львівщина сьогодні номер один по ЗНО - оце показник.

Чи готовий бізнес на Львівщині до початку дії Зони вільної торгівлі з ЄС?

Мені б хотілось, щоб було краще. Ми останнім часом багато уваги приділяємо навчанню бізнесменів. Це ж не так, що з 1 січня Зона вільної торгівлі, ти взяв сумки в руки і поїхав у Європу. Є сертифікації, стандарти, квоти. Ми до цього повинні бути готовими. Дуже добре, що наші західні партнери, особливо торгово-промислові палати, в першу чергу, польська, допомагають нам.

Які основні проблеми?

Незнання і сертифікація. Вимоги Євросоюзу до стандарту продукції є набагато вищими, ніж в Україні. Ми не змінимо стандарти ЄС, нам треба свої наблизити.

Наприклад, такі підприємства, як Leoni, «Електроконтакт», «Фуджікура», виробляють кабельну продукцію для автомобілів, там все стовідсотково сертифіковано. А компаніям, які виробляють молоко, дуже складно. Ми не звикли до таких стандартів, але у нас немає іншого вибору.

«Я подам пропозиції про усунення з посади заступника керівника митниці»

30 вересня ви фактично звинуватили Податкову в саботажі, зазначивши, що отримали від ДФС України неприємну звістку щодо збільшення планових обсягів митних надходжень для Львівщини. Що фактично означало б позбавлення області коштів, які, згідно експерименту, мали бути витрачені на дороги (Президент підписав закон, згідно з яким ремонт доріг державного значення у чотирьох областях – Львівській, Волинській, Чернівецькій, Одеській – буде за рахунок 50% коштів, які надійшли від перевиконання загального обсягу митних платежів, - «Главком»)

І я завдячую міністру фінансів і голові комітету Верховної Ради з питань податкової і митної політики за те, що вони втрутились у цю ситуацію, і вона була вирішена. І на сьогоднішній момент Львівщина є областю, яка отримала перевиконання у 123 мільйони гривень, і з них 61,7 мільйона за результатами вересня була скерована на ремонт доріг.

Тобто результат експерименту дуже позитивний – 60 мільйонів за вересень! Запитайте про це в людей, які бачать вже 12 кілометрів відремонтованої дороги Львів-Радехів-Луцьк. Я виїжджав на цю дорогу. Без цього експерименту її не було б.

Львівщина, як і Закарпаття, - прикордонний регіон, де достатньо гостро постає питання контрабанди. Як оціните ситуацію ?

Ми відкрили кримінальні справи по декількох митниках, на жаль.

Я мав окрему зустріч з керівниками митних постів, окрему зустріч з підприємцями, які займаються зовнішньоекономічною діяльністю. За результатами цієї зустрічі по двох митних постах було призначено службове розслідування. Я подам пропозиції про усунення з посади заступника керівника митниці.

Не все ще вдалося на 100%, але маємо на 120 мільйонів додатково вище плану. Про що ще ми можемо говорити?

Після подій в Мукачевому ви активізували роботу з контрабандою? Що зробили, щоб не повторити шлях нині вже звільненого губернатора Закарпаття Валерія Лунченка?

Так, активізував. Я тоді в третій годині ночі мав розмову з Президентом. Знаю всі засоби і впливи, які задіювались в цю ніч…

До речі, у Львові теж було неспокійно – активісти Правого сектора розгорнули табір під облдержадміністрацією, встановили блокпости на трасі, що веде до Мукачева…

Це було якраз на іменини Президента (День Петра і Павла, - «Главком»). О першій годині ночі був перший дзвінок від Президента. А коли я о третій йому доповідав, ситуація вже покращилася, і я почав з привітань: «Пане Президенте, дозвольте привітати вас з іменинами, і тепер вже сказати добрі речі». Але ніч була… довга.

Що саме відбувалося на Львівщині, чи була загроза умовно «Мукачева-2»?

Львівщина не скотилася в зону конфлікту, і це заслуга правоохоронців, військових. Але так, була загроза, що на Львівщині повториться якась аналогічна ситуація. Колись напишу про це у мемуарах.

Чи можна говорити про некотрольованість представників Правого сектору на місцях?

Більшість з них – дуже позитивні люди, справжні патріоти. І коли вони в цю ніч розбивали намети, ми домовилися, що намети - це правильно, люди повинні знати різні точки зору. Але дестабілізація гратиме на руку Росії. І ви ж бачили, у Львові ніхто не вчиняв ніяких протиправних дій.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: