Синютка про поїздки у райони: Ну то що, мені звільнитися, чи що?

Звичайно, що сприймають як голову ЛОДА. Я ж і є голова ЛОДА

Майже усі очільники райдержадміністрацій Львівщини на чолі з головою ЛОДА Олегом Синюткою балотуються у місцеві ради. У відпустки пішли не всі…

Більшість голів райдержадміністрацій Львівщини балотуватимуться до районних рад на виборах 25 жовтня. Такими є результати дослідження, яке провела Громадянська мережа ОПОРА у Львові. Голова Львівської ОДА Олег Синютка, як відомо, очолив виборчий список Блоку Петра Порошенка “Солідарність” до Львівської обласної ради (зараз, згідно із законодавством, перебуває у відпустці). Разом із губернатором до обласного парламенту балотуються голови Радехівської, Самбірської та Городоцької РДА. Причому голова Самбірської РДА Олег Домчак кандидує одночасно і в районну, і в обласну ради.

У виборчих списках партій до районних рад є чимало керівників відповідних райдержадміністрацій. Так, голови усіх РДА, окрім Радехівської та Городоцької (які балотуються до облради), а також Дрогобицької та Жидачівської РДА, братимуть участь у місцевих виборах цього рівня. Як і слід було очікувати, переважна більшість кандидатів представлятимуть провладний БПП “Солідарність”.

“Винятками, які підтверджують правило”, є хіба заступники голів Сокальської і Кам’янка-Бузької РДА (вони керують районами, оскільки там ще не призначено голів РДА), які балотуватимуться відповідно від ВО “Батьківщина” та ВО “Свобода”.

Багато керівників районів є першими номерами у списках партій. Така картина — у Жовківській, Сколівській, Старосамбірській, Перемишлянській, Турківській та Яворівській РДА. На Радехівщині та Старосамбірщині заступники голів районів очолили районні списки БПП “Солідарність” та НРУ. Колишній голова Сокальської РДА Олег Кожушко йде першим номером у списку “Батьківщини” до райради. Паралельно він балотується до Львівської облради у списку цієї партії.  Як дослідили експерти ОПОРИ, у списках партій популярні керівники відділів культури, освіти, соцзахисту населення, фінуправлінь РДА. Більшість із них також представлені у списках партії президента.

“Очільники РДА є політичними фігурами. І одночасно вони бажають бути присутніми у радах свого ж району,— розповідає “ВЗ” координатор Громадянської мережі ОПОРА у Львові Ірина Швець.— Власне нас більше здивувало не те, що вони всі балотуються практично від однієї партії. А те, що у списку БПП можна побачити керівників різних департаментів і управлінь райдержадміністрацій та інших комунальних установ. Так само цікаво,  скільки голів РДА, які зараз є кандидатами, пішли у відпустки, аби мати право повноцінно за себе агітувати. Олег Синютка подав дуже добрий приклад — сказав, що офіційно бере відпустку і починає роботу у складі БПП. Однак від голів РДА таких заяв не було. Тому можемо припускати, що ці люди можуть зловживати й адміністративним ресурсом. Ми скерували інформаційні запити у всі РДА, з’ясовуємо, скільки голів районів офіційно перебувають зараз у відпустках. Наразі інформації не отримали. Моніторили сайти адміністрацій, але такої інформації там не знайшли”.

Ми вирішили вибірково перевірити, чи пішли у відпустки голови районів, які кандидують. Голова Миколаївської РДА Ярослав Папуга розповів журналісту “ВЗ”, що наразі у відпустку не пішов, але планує це зробити наступного тижня. “Я зареєстрований як кандидат в одному з мажоритарних округів Миколаївського району у списку БПП “Солідарність”. Не порушую законодавства, адже не мушу йти у відпустку, а “маю право піти у відпустку”,— сказав Ярослав Папуга.— Не займаюся виборчою агітацією, не зустрічаюся з виборцями, не розповсюджую передвиборчої агітації. Виконую свої посадові обов’язки як голова району. Дуже багато роботи, а для мене робота — це головне. Якщо буде можливість, хотів би піти у відпустку на останні два тижні перед виборами…”.

Такий масовий похід керівників у ради має і свої плюси, і мінуси. З одного боку, це перевірка керівників на профпридатність — те, як голосуватимуть за них люди, покаже, чи ефективний досі був керівник на своїй посаді. З іншого боку, це ризик для чиновників, адже може виявитися, що виборець не оцінить «по достоїнству» роботу “слуг народу”. Для голови ЛОДА Олега Синютки результати виборів 25 жовтня також показник —  як для посадовця, так і для партійця. Губернатор  ризикує — якщо результат БПП буде високий, це буде заслуга пана Синютки. Якщо партія отримає низький відсоток, це відповідно позначиться на його подальшій кар’єрі. Журналіст “ВЗ” зателефонувала Олегу Синютці.

— Як оцінюєте масовий похід влади у ради?

— Це неоднозначне питання. Побачимо 26 жовтня, одразу після виборів. Якщо ці кандидати отримають підтримку людей, то це тільки плюс. Якщо ні, звичайно, постане питання, чи вони повинні бути на цій роботі, чи справляються вони з нею.

— Тобто ви не боїтеся негативного результату? Адже це свідчитиме і про вашу недостатню роботу…

— Не боюся. Якщо не пройду, це означатиме, що за ті дев’ять місяців, які працюю на посаді голови ЛОДА,  не зумів довести людям той обсяг роботи, який  був запланований.  Я реалістична людина.

— Чиновники РДА, які йдуть на вибори,— ваші підлеглі. Чи вони радилися з вами стосовно політичної діяльності, чи це було їхнє особисте рішення?

— Хто як. Не ставив їм такої вимоги, щоб будь-який чиновник радився зі мною стосовно політичної належності і політичної діяльності. Моя головна вимога — щоб чиновник добре робив свою роботу.

— І ще була ваша вимога, щоб вони усі пішли у відпустки. Чи багато з них дослухалися?

— А я це проаналізую 26 жовтня.

— Тобто ви зараз навіть не знаєте, чи пішли вони у відпустки?

— Не знаю. Я ж не на роботі. Я у відпустці, хоча дуже часто буваю на робочому місці. Бо є речі, які треба зробити, і яких, крім мене, ніхто не зробить. Наприклад, сьогодні (у четвер, 8 жовтня.— Авт.) збирав волонтерів  з приводу допомоги демобілізованим. Без мене цього ніхто не зробить.

— Чим займаєтеся у відпустці? Чим ваш розпорядок дня відрізняється від звичайного?

— Більше їжджу по районах і зустрічаюся з людьми, не переглядаю документів.

— Але ж люди вас все одно сприймають як голову ЛОДА, а не як партійного лідера. Чи не є це прихований адмінресурс, ви ж агітуєте на користь однієї політичної сили?

— Ну то що, мені звільнитися, чи що? Звичайно, що сприймають як голову ЛОДА. Я ж і є голова ЛОДА. І я відповідаю за ситуацію в області.

Довідка «ВЗ»

Згідно зі статтею 60 Закону України “Про місцеві вибори”, у робочий час посадовим та службовим особам органів державної влади та місцевого самоврядування заборонено брати участь в агітації, крім випадків, коли відповідна особа є кандидатом. Таким кандидатам забороняється залучати для передвиборчої агітації або використовувати для будь-якої роботи, пов’язаної з проведенням передвиборчої агітації, підлеглих їм осіб, службовий транспорт, засоби зв’язку, устаткування, приміщення, інші об’єкти та ресурси за місцем роботи, а також використовувати службові чи виробничі наради, збори колективу для проведення  передвиборчої агітації.

Малюнок Юлії Ліщенко.

Джерело: Високий замок online

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: