У суботу стартує скрипковий марафон Олега Криси

17 жовтня у Львові розпочнеться історичний скрипковий марафон одного з найвидатніших українських скрипалів сучасності, легендарного Олега Криси. Своєму рідному Львову маестро представить унікальний музичний проект – «Історія скрипкового концерту».

У циклі із чотирьох концертів впродовж жовтня та грудня у Львівській обласній філармонії звучатимуть твори, які належать до вершин світової скрипкової музики. У короткому часовому відтинку маестро, який нещодавно відсвяткував свій 70­-річний ювілей, представить твори зі світової спадщини скрипкової музики від композиторів епохи бароко до сучасних авторів.

За словами народного артиста України, диригента Сергія Бурка, для оркестру «Віртуози Львова» є великою честю разом зі славним маестро відкривати цей музичний марафон концертом, в якому прозвучать відомі скрипкові концерти Йоганна Себастьяна Баха, Вольфганга Амадея Моцарта та Людвіга ванн Бетховена».

У кожному концерті чотирьох програм цього циклу звучатимуть три скрипкові концерти, які є репертуарними для концертуючих музикантів і займають чільне місце в репертуарі Олега Криси, з успіхом виконувались ним у багатьох країнах. А їх виконання у Львові в такому короткому часовому вимірі є свідченням чудової професійної форми маестро та найвищого щабля виконавської майстерності.

Довідка

Олег Криса є першим українським скрипалем, який став лауреатом 1­-ї премії найпрестижнішого у світі міжнародного конкурсу ім. Ніколо Паганіні в Генуї ( 1963 ). Виконавська та педагогічна діяльність цього легендарного музиканта є прикладом для багатьох поколінь українських музикантів, перш за все, скрипалів. Нещодавно у Львові було започатковано міжнародний конкурс скрипалів Олега Криси.

Олег Криса достойно представляє нашу державу у світі як вихованець української, зокрема, львівської скрипкової школи. Викладав у престижних вузах, з 1967 р. – у Київській консерваторії ім. П. Чайковського; з 1973 р. – в Московському музично-педагогічному інституті ім. Гнєсіних; з 1974 р. – в Московській консерваторії. Сьогодні Олег Криса – професор престижної в США Істменської школи музики в м. Рочестері, в якій навчаються музиканти з багатьох країн світу.

Як соліст, Олег Криса виступає в багатьох країнах світу з провідними оркестрами та диригентами; на таких музичних фестивалях, як «Празька весна», «Варшавська осінь», Віденське музичне свято, щорічний музичний фестиваль у Шлезвіг Гольштейн (Німеччина), фестиваль Міжнародної академії ім. Баха (Штудтгарт), Орегонський фестиваль Й. Баха в Юджині та ін.

Олег Криса вперше виконав присвячені йому твори таких відомих композиторів, як Альфред Шнітке, Валентин Сильвестров, Мирослав Скорик, Вірко Балей, В'ячеслав Артемов.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: