Колодій привітав учасників конференції про життя в умовах сучасних збройних конфліктів

15 жовтня у Львівському національному університеті імені Івана Франка розпочала роботу міжнародна наукова конференція „Цивільне населення в умовах сучасних збройних конфліктів – спадщина Рафала Лемкіна”. Про це Дивись Інфо повідомила прес-служба ЛОР.

У своєму виступі на відкритті конференції голова Львівської обласної ради Петро Колодій наголосив: "Тема конференції, яка сьогодні розпочинається, є надзвичайно важливою і актуальною. Адже сьогодні Україна перебуває у війні. Це жахлива війна, бо агресор – путінська Росія не дотримується жодних міжнародних актів і конвенцій. Найчастіше мішенями для сепаратистів та російських найманців стають мирні українські громадяни, їхні оселі, їхні господарства, причому по обидва боки лінії розмежування. Спочатку вони обстрілюють населені пункти на окупованій території, говорять, що це зробила українська армія, і відкривають вогонь нібито у відповідь, руйнуючи міста і села вже на очищеній від сепаратистів території. Те, що робить сьогодні путінська Росія на Сході України, – це черговий геноцид. Бо знищується український народ, який не бажає жити в "руском мірє".

"Це не перша акція Кремля, спрямована на нищення українців. Спланована конфіскація врожаю зернових та усіх інших продуктів харчування у селян представниками радянської влади впродовж Голодомору 1932-33 років призвела до вбивства селян голодом у мільйонних масштабах. При цьому радянська влада мала значні запаси зерна в резервах та здійснювала його експорт за кордон під час Голодомору, забороняла та блокувала виїзд голодуючих поза межі України, відмовлялася приймати допомогу для голодуючих з-за кордону. Попри те, що дії представників сталінської влади, які спричинили смерть людей голодом, кваліфікувалися, згідно з нормами тогочасного радянського кримінального законодавства, як вбивство. Причини цього масового злочину ніколи в СРСР не розслідувалися та ніхто з можновладців, причетних до злочину, не поніс покарання. Упродовж десятиліть масове вбивство людей штучним голодом не лише навмисно замовчувалося радянською владою. Про нього заборонялося будь-де згадувати” – сказав очільник обласної ради.

Петро Колодій наголосив: „Сьогодні ми бачимо, що путінська Росія діє так само. Усі очевидні і доведені документально факти участі російських військ в бойових діях в Криму і на Донбасі ігноруються, натомість російські політики різного штибу і російські ЗМІ заливають світ брехнею. Цьому необхідно покласти край. Агресора треба зупинити і судити міжнародним Гаазьким трибуналом, як військового злочинця, що свідомо і масово знищує мирне населення України".

Відзначимо, що міжнародна конференція триватиме два дні. Під час конференції планується розглянути ключові аспекти, пов’язані із захистом цивільного населення в ході сучасних міжнародних та неміжнародних збройних конфліктів, зокрема, крізь призму міжнародно-правових поглядів Рафала Лемкіна.

У конференції беруть участь провідні юристи та міжнародники з України, Польщі, Німеччини, Великобританії, Вірменії, Ізраїлю та інших країн.

Конференцію організував Фонд польсько-німецької співпраці спільно з Інститутом міжнародних відносин Варшавського університету та факультетом міжнародних відносин Львівського національного університету імені Івана Франка. Партнерами конференції виступають Львівський центр міжнародного права та прав людини, Центр міжнародної безпеки та партнерства (м. Львів), Рада молодих вчених факультету міжнародних відносин ЛНУ ім. Івана Франка та ГО «Центр «Молода дипломатія» (м. Львів).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: