Консервація руїн синагоги «Золота Роза» у Львові проходить з чисельними порушеннями

Про це сьогодні, 15 жовтня, під час прес-конференції сказав директор представництва Американського об’єднання комітетів для євреїв, керівник релігійної громади «Турей Загав», директор наукового центру дослідження юдаїки Шейхет Мейлах, повідомялє кореспондент Дивись.Інфо.

За словами Шейхета Мейлаха, консервація руїн синагоги «Золота Роза», що в центрі Львова, проходить з чисельними порушеннями і без відповідних погоджень.

«На сьогодні з великими порушеннями відбувається консервація руїн "Золотої Рози". По-перше, вона не погоджена органами влади таким чином, як того вимагає пам’ятка ЮНЕСКО. Водночас повторюються помилки, які допускалися при консервації у радянські часи. Матеріали, які використовуються під час консерваційних робіт, не відповідають тих, з яких була побудована синагога: пісковик не можна використовувати разом із цементом, має бути спеціальна суміш якою будували синагогу», – зазначив він.

Також Шейхет Мейлах додав, що на території, де є руїни синагоги, великий рівень ґрунтових вод.

«На території, де є руїни синагоги, великий рівень ґрунтових вод, а водозбірники зруйновані внаслідок зведення готелю неподалік. Спочатку треба було зробити дренування, висушити територію, а вже потім складати проект консервації. До того ж це сакральна територія для євреїв, а з неї збираються зробити прогулянкову зону», - сказав Шейхет Мейлах

Начальник управління охорони історичного середовища Львівської міськради Лілія Онищенко запевняє, що є всі погодження на роботи від Мінкульту.

«Перед тим, як розпочинати роботи, ми скликали мешканців для обговорення. Люди сказали, що хочуть бачити тут загальнодоступний громадський простір і щоб він був реалізований найближчим часом. Головна ідея полягає в тому, щоб показати присутність у минулому євреїв на цій території і ту пустку, яка залишилася після них», - сказала Лілія Онищенко.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: