Половина політичних партій відмовилися навіть обіцяти запровадити антикорупційні норми на Львівщині

Половина політичних партій, до яких звернулися представники коаліції «Прозорі ради» з пропозицію підписати меморандум про впровадження на Львівщині ряду важливих антикорупційних норм, відмовилися це зробити.

Лише партії «Самопоміч», «УКРОП», «Сила Людей», «Демократичний Альянс», «Народний Контроль», «Воля» та «Українська галицька партія» погодилися на Львівщині підтримати зміни. Натомість такі партії як «БПП-Солідарність», «Батьківщина», «Радикальна партія» та ряд інших популярних партій відмовилися або проінгорували підписання меморандуму про запровадження у місцевих радах 21 антикорупційної норми, більшість з яких були саботовані депутатами попередніх скликань.

«Ми старалися прокомунікувати з усіма політичними партіями, які балотуються у місцеві ради Львівщини. На жаль, не всі відгукнулись на наш заклик і частина партій просто проігнорували цю ініціативу. Але хочемо наголосити, що ми відкриті до співпраці і до виборів ще є можливість долучитися до цієї всеукраїнської кампанії», - каже Іван Спринь, експерт «Української галицької асамблеї».

Меморандум стосувався норм щодо виконання 6 Законів України: «Про місцеве самоврядування», «Про доступ до публічної інформації», «Про статус депутатів місцевих рад», «Про запобігання корупції», «Про здійснення державних закупівель», «Про забезпечення рівних прав і можливостей жінок та дітей».

Зокрема, меморандум передбачає запровадження доступу громадян на засідання міської ради, її комітетів, комісій, оприлюднення рішень сесії ради, виконкому, порядку публікації проектів рішень, порядку звітування депутатів перед громадою, порядку запобігання конфлікту інтересів, механізму ініціювання громадських слухань, місцевої       ініціативи тощо.

«У 2014-2015 роках Верховна Рада прийняла ряд важливих антикорупційних законів, які направлені на протидію корупції на місцях, - пояснює аналітик кампанії, експерт Центру політичних студій та аналітики Олександр Кульчицький. – Проте в самих місцевих радах ці норми так і не запрацювали – депутати міськ- та облрад саботують їх впровадження. Підписання цього меморандуму добре показує, хто є хто в українській політиці. Стає одразу зрозуміло, хто зацікавлений в тому, щоб міняти правила гри для місцевих рад, а хто навідріз відмовляється впроваджувати нові антикорупційні норми».

Нагадаємо, Всеукраїнська коаліція «Прозорі Ради» була створена влітку 2015 року і наразі включає організації з 17 регіонів України. Коаліція була створена для моніторингу органів місцевої влади на предмет впровадження нових антикорупційних норм. До жовтня члени коаліції провели аналіз 56 органів місцевої влади на відповідність їх документів 21 антикорупційній нормі, які були передбачені нещодавно прийнятими Законами України, та надали рекомендації для цих органів влади.

Перед виборами коаліція «Прозорі ради» запропонувала місцевим осередкам популярних політичних партій підписати меморандум про наміри впровадити усі необхідні норми антикорупційного законодавства у міських та обласних радах України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: