У Львові відбулася презентація Міжнародної премії Івана Франка

Сьогодні, 23 жовтня у Львівському національному університеті ім. Івана Франка відбулася презентація Міжнародної премії ім.Івана Франка.

Премія започаткована Міжнародним фондом І.Франка, який було створено у червні 2015 року за ініціативи внука Великого Каменяра - Роланда Франка.

До Правління Фонду увійшли як українські так і зарубіжні вчені з Лондона, Відня, Мюнхена, Варшави і Седльця.

Як розповів на презентація голова Правління Фонду Роланд Франко, мета організації –  популяризувати та сприяти всеохоплюючому вивченню творчої, наукової, громадської діяльності Івана Франка, спонукати учених з рідних країн світу до проведення активних гуманітарних досліджень у галузі суспільних наук та україніки.

«Ми створили Міжнародний фонд для популяризації Франка не тільки в Україні, але й у світі. Уже з 1 лютого наступного року ми готові приймати наукові роботи для розгляду. Крім того, 2016 рік є ювілейною річницею: 160-а річниці з дня народження та 100-річчя з дня смерті Івана Франка»,- розповів внук Івана Яковича.

Міжнародне журі буде сформоване з вітчизняних та зарубіжних вчених, які обиратимуть лауреатів в двох номінаціях - за визначний особистий внесок у розвиток соціально-гуманітарних наук та за вагомий внесок у розвиток україністики.

На здобуття Міжнародної премії Івана Франка можуть претендувати науковці з усіх країн світу, які працюють в галузі суспільних наук та україніки.

Член Правління Фонду Віталій Шевченко відзначив необхідність підняття престижу імені Івана Франка, бо творчість Великого Каменяра є найкращим мультинауковим спадком, який дає нам можливість по-іншому представити Україну у світі.

Директор Фонду Ігор Курус запевнив, що дирекція робить усе, щоб забезпечити високий рівень конкуренції та безсумнівного переможця Премії. Тому усі необхідні процедури є відкритими з використанням найкращого міжнародного досвіду. Водночас, рівень конкуренції можна забезпечити не лише чесним і прозорим відбором, а й розміром премії, який формуватиме її престиж. «Ми розуміємо, що країна перебуває у стані війни і усі ресурси спрямовуються на виживання, проте навіть у такі часи не потрібно забувати про ідеали державотворення. Пізнавати Івана Франка означає пізнавати себе, своє минуле і своє майбутнє. Іван Франко — це найкращий фронтмен просування позитивного іміджу про Україну у світі» - зазначив директор Фонду. Також Ігор Курус повідомив, що преміальний фонд формується за рахунок благодійних внесків прихильників наукової спадщини Івана Франка.

У свою чергу, член Правління Фонду, доктор філологічних наук, професор, проректор Львівського національного університету ім. І.Франка Ярослав Гарасим зауважив, що визначення найкращих сучасних досліджень з україністики та соціально-гуманітарних наук та присудження їхнім авторам Міжнародної премії ім. Івана Франка має сповнити заповіт великого генія українства – “ служити інтересам мого рідного народу та загальнолюдським поступовим, гуманним ідеям”.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: