На вихідних у Львові стартує XII Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA

Про це сьогодні, 29 жовтня,  під час прес-конференції розповіла регіональний координатор XII Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA Ніна Хома, повідомляє кореспондент Дивись.Інфо.

Цієї неділі у Львові стартує XII Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA.

За словами координатора заходу Ніни Хоми, заходи фестивалю об’єднані темою «Пропаганда», оскільки увага всіх українців прикута до війни на Сході, яку називають гібридною, бо розв’язана вона задовго до пострілів – у першу чергу, зброєю медіа та пропаганди.

«Під час фестивалю ми будемо обговорювати пропаганду, дискутувати та спільно шукати шляхи виходу та подолання інформаційної війни. Фестивальні заходи не даватимуть готових рішень, не вказуватимуть правильних чи не правильних шляхів. Адже, в кожної людини є своє бачення, свої думки, ідеї і тільки в дискусіях, аргументованих обговореннях можуть виникнути якісь цікаві актуальні рішення, бачення тощо. Тому наше головне завдання надати можливість кожному поділитися своїм досвідом та поширити інформацію про цікаві успішні історії та напрацювання в правозахисному та громадському середовищі, - сказала Ніна Хома.

Фільмом – відкриття стане українська стрічка «Медик іде останньою» (режисер - Світлана Шимко, Угорщина, Україна, 2014). Фільм про лікаря -волонтера - Таню, яка була на передовій впродовж найкривавіших днів Майдану. Після припинення вогню вона лишається в Києві лікувати поранених. Тим часом неоголошена війна з Російською Федерацією починається на сході України. Таня знову мусить їхати на фронт.

Захід відбудеться у кінолекторії Національного Музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького» (вул. С. Бандери,1) о 13.00 год. До участі запрошені директор Національного музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького» Руслан Забілий та начальник Головного територіального управління юстиції у Львівській області Ярослав Жукровський.

До програми цьогорічного Мандрівного фестивалю увійшли фільми-переможці та фільми позаконкурсних програм XІІ Docudays UA.Ми переконані, що чесне документальне кіно здатне захистити від зброї пропаганди, тому Мандрівний Docudays UA цього року покаже дві стрічки з програми ПРОПАГАНДА, що була центральною на фестивалі в Києві. Представлені в ній фільми «Звідки з'являється пил і куди зникають гроші» Тійто Оясоо та Ене-Лііс Семпері та «Це моя земля» Тамари Ерде торкаються важливих сфер суспільного життя – освіти та політики.

До програми Мандрівного фестивалю увійшли також фільми з програми ЕФЕКТ ГРУЗІЇ, що розповідає про досвід війни з Росією та той час, коли країна відбудовувалась. Добірка DOCU/ЕНЕРГІЯ відкриє шлях до усвідомлення відповідальності кожної людини на шляху до енергонезалежності та збереження природних ресурсів.

Програма DOCU/УКРАЇНА представляє три стрічки про наше життя сьогодні: «76-49» Юлії Проскуріної, «Вальс Алчевськ» Вадима Ількова та «Сестра Zo» Аліси Коваленко. Це картини різної стилістики: від майже епічних до дуже особистих.

Нове на цьогорічному фестивалі – кінопрограма DOCU/ДІТИ. Герої історій – це діти та підлітки, які стикаються з дорослими проблемами та вчаться їх долати. До перегляду цієї програми, за сприяння управління освіти м. Львова, ми плануємо залучити близько 500 школярів-старшокласників. Діти дивитимуться кіно не лише у звичному для них місці - школі, а й на широкому екрані - в Львівському кіноцентрі, музеї «Тюрма на Лонцького» та Бібліотеці на Мулярській. Доповнюватимуть дитячу кінопрограму цікаві дискусії з істориками, правозахисниками, а також спілкування у форматі «Живої бібліотеки» з учасниками АТО, вимушеними переселенцями та іншими людьми з непересічними життєвими історіями.

Загалом глядачі Мандрівного фестивалю побачать 40 найкращих документальних фільмів України та світу.

Вхід на всі заходи фестивалю вільний.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: