Львів’яни продовжать науково-практичні семінари з проблем інклюзивної освіти

Починаючи з 2014 року, в Україні успішно впроваджується міжнародний проект «Сучасні інформаційні системи для українських користувачів з вадами зору», підтриманий академією «Svefi», Швеція. З 2 листопада 2015 року розпочнеться останній етап проекту, який охопить Тернопільську, Хмельницьку, Вінницьку області. Про це Дивись Інфо повідомили у прес-службі ЛМР.

Мета проекту – виготовлення літератури у форматі DAISY як одного з невід’ємних компонентів інклюзивного навчання незрячих учнів і студентів. В межах проекту працівники Ресурсного центру Львівської політехніки протягом трьох місяців відвідали понад 20 областей України, проводячи семінари в університетах, наукових бібліотеках, спеціальних школах-інтернатах і поширюючи досвід інклюзивного навчання незрячих дітей та виготовлення дейзі-книг.

«Як показує досвід, анонсована під час науково-практичних семінарів інформація є не лише актуальною, але й гостро затребуваною кінцевими споживачами. Це, передовсім, батьки дітей з глибокими вадами зору, асистенти вчителів, корекційні педагоги та ін. Адже, на превеликий жаль, оголошений державою курс на інклюзивну освіту у випадку з незрячими залишився поза увагою органів управління освітою, з огляду на особливу складність в організації інклюзії саме для цієї категорії школярів.

Ресурсний центр Львівської політехніки донині залишається єдиним носієм інформації, що володіє таким досвідом і реалізовує його на практиці. Так, у доробку Центру – перший в Україні випадок успішного навчання сліпої дитини в умовах звичайної школи (смт. Великий Любінь, 2011 р.), а також аналогічні випадки у Дніпропетровській, Черкаській, Кіровоградській, Миколаївській та інших областях. Зараз Центр працює над організацією інклюзивного навчання двох дівчаток-близнят з Рівненщини», - розповідає керівник «Ресурсного центру освітніх інформаційних технологій для осіб з особливими потребами» Національного університету «Львівська політехніка», виконавчий директор Львівського обласного осередку ВГО «Українська спілка інвалідів – УСІ», керівник міжнародного проекту Оксана Потимко.

Під час виїзних семінарів працівники Ресурсного центру Оксана Потимко, Марта Сидоряк, Петро Хімка, разом з вчителем-методистом Великолюбінської ЗОШ Галиною Ліщинською, навчають педагогів, як облаштувати робоче місце незрячої дитини в інклюзивному класі, де взяти спеціальні технічні засоби, як організувати різні уроки, як оволодіти шрифтом Брайля та які можливості відкриває комп’ютер з мовним виводом.

Семінари триватимуть до 7 листопада включно. Під час поїздки працівники Ресурсного центру завітають до однієї зі спецшкіл для слабозорих дітей у Вінницькій області, в якій нещодавно з’явився повністю незрячий 7-річний осиротілий хлопчик. Інтернат відвідають на прохання його педагогів, що справило особливо приємне враження на організаторів проекту.

Цього разу в семінарах братимуть участь і шведські партнери проекту, які поділяться досвідом інклюзивної освіти незрячих у Швеції. Усі вони активно використовують у повсякденній роботі сучасні інформаційні технології, які допомагають повністю незрячим людям вести активний спосіб життя і бути конкурентними на ринку праці.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: