На сесії міської ради обговорили питання нової структури

Сьогодні на сесії Львівської міської ради обговорили першочергові зміни до нової структури мерії. Як зазначив Андрій Садовий, робота щодо нової структури буде тривалою та важкою, але до кінця місяця така ухвала буде напрацьована та винесена на розгляд сесії.

«Нас з вами чекає дуже важка праця по новій структурі. Ця нова структура буде мною запропонована протягом цього місяця. Це дуже важливо. Є час, поки вона ввійде в дію. Ці косметичні зміни, які пропонує Гелена Пайонкевич, в реалі сьогоднішнього дня дадуть можливість краще координувати роботу міської ради. Вони глобально нічого не змінюють. Ми потім будемо їх ще раз виносити на розгляд. Якщо в нас сьогодні де-факто в.о. першого заступника займається районами і житлово-комунальним господарством, я хочу це узаконити. Якщо сьогодні вимога часу, аби економіка і містобудування були разом, сьогодні дуже важливо, щоб підприємцю на початку дати розуміння, що він може збудувати, як він може збудувати, а не стояти збоку, а коли він почне будувати, створювати йому проблеми. Має бути у цьому підрозділі серйозна структура, яка має працювати з бізнесом. Дуже важливо, щоб ми мали високо кваліфікованих працівників. Можливо, їх не має бути так критично багато, але вони повинні мати якісну оплату праці.

Ми не зможемо не виносити нову структуру. Вона критично важлива для якісного управління містом. Цей процес з введенням в дію буде тривати 3-4 місяці. На цей час мені дуже важливо, аби ми зробили ці невеликі зміни і я вже по цих змінах вам запропонував нових заступників, щоб вони працювали над новою структурою.

Ми би зараз мали такі наступні кроки: проголосувати пропозицію міського голови по заступниках і по виконавчому комітету. Реалія часу вимагає, щоб ми зробили зміну підпорядкування по департаментах. Ці зміни до структури дають мені можливість у той же день вам запропонувати наступним питанням склад заступників, керуючого справами. До кінця грудня я маю намір подати нову структуру і потім, коли нова структура вступить в дію, треба буде ще раз їх переголосувати. За цей час подивимось, як вони будуть працювати. І виконавчий комітет також. Якщо якісно будуть працювати, ми їх підтвердимо голосуванням, якщо ні – будемо нових пропонувати. Життя не стоїть на місці, завжди треба шукати кращих.

Важливо, аби ми мали такі умови праці, щоб не губили кадри», - розповів під час обговорення питання на сесії міський голова Львова Андрій Садовий.

«Наша структура Львівської міської ради останній раз вцілісному приймалася у 2006 році. Після цього у 2009-2010 рр. до цієї структури вносилися точкові зміни. На підставі ухвал, відповідно до яких вносилися зміни, ми сформували графіку, яким чином діють виконавчі органи ЛМР.

Насамперед, є виконавчі органи, які безпосередньо підпорядковані міському голові, як цього вимагають нормативні акти, законодавство, і ті, які рішеннями сесії міської ради є в підпорядкуванні міського голови. В подальшому міському голові є підпорядковані заступники, під керівництвом яких знаходяться департаменти. Також є самостійні управління, які не входять до складу жодних департаментів, а є в підпорядкуванні заступників, керуючого у справах виконавчого комітету. В підпорядкуванні керуючого у справах виконавчого комітету в основному знаходяться підрозділи, які забезпечують діяльність всієї міської ради і всіх виконавчих органів. А також управління «Секретаріат ради», яке підпорядковане міському голові.

Положення про виконавчі органи затверджені на підставі цієї структури. З врахуванням того, що, починаючи з 2006 року, до 2015 року неодноразово кардинально змінювалося законодавство, прийняття змін до структури, а також розгляд нової структури, для нас є надзвичайно актуальним. Наведу простий приклад про те, як у 2009 році від повноважень органів місцевого самоврядування повністю були забрані контроль над здійсненням містобудівної діяльності на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці. І в 2015 році цей контроль повернули. У 2010 році від органів місцевого самоврядування було забрано право здійснювати реєстрацію речових прав. Зараз, у 2015 році, знову ж таки нам це повернули. Закон знаходиться на підписі в Президента. Очевидно, оскільки в законі Верховна Рада приймала це рішення, з 1 грудня ми отримали право здійснювати реєстрацію речових прав: реєстрація права власності, реєстрація юридичних осіб і фізичних осіб-підприємців.

Очевидно, ця структура є недосконалою. Відповідно, ми звернулися до сесії міської ради, оскільки це перший крок до формування нової структури. З моменту прийняття до моменту введення в дію нової структури пройде не менше, ніж 3 місяці. Оскільки буде відбуватися реорганізація виконавчих органів, перереєстрація юридичних осіб. Це доволі складний процес. Відповідно, міський голова звернувся до депутатського корпусу з клопотанням репідпорядкувати деякі департаменти і переназвати назви заступників. Насамперед, в нас був заступник міського голови з питань підготовки до Євро-2012, під чиїм підпорядкуванням знаходився департамент «Євро-2012». У 2014 році цей департамент перейменували на департамент розвитку, посада заступника міського голови зараз є вакантною. Це пропозиція №1.

Пропозиція №2. Ми пропонували першому заступнику міського голови підпорядкувати департамент житлового господарства і районні адміністрації, які зараз знаходяться в різному підпорядкуванні. На нашу думку, загальна діяльність цих виконавчих органів є спрямована в одному напрямку, тому доцільно було б, щоб вони знаходилися в підпорядкуванні однієї людини – першого заступника міського голови.

Наступного заступника міського голови пропонуємо назвати «заступник міського голови з питань економічного розвитку та містобудування». Йому підпорядкувати департамент економічної політики та департамент містобудування. Відповідна структура є у місті Вроцлаві, де зосереджені тільки одним заступником міського голови ті структурні підрозділи, діяльність яких спрямована, в тому числі, і на наповнення міського бюджету: доходи від оренди землі, доходи від оренди комунального майна, продаж землі, продаж комунального майна. Ми переконані в тому, що це працює ефективно.

Останні зміни до структури – це підпорядкування департаменту фінансової політики напряму міському голові. Так було прописано в попередніх структурах міської ради, і міський голова в цьому випадку вирішив повернутись до ситуації, яка існувала раніше, тому що в тому є логіка.

В цій структурі немає збільшення чисельності, створення чи ліквідації виконавчих органів. Це технічні зміни для більш комфортної праці чиновників і це перший етап до затвердження нової структури. При новій структурі, з урахуванням тих додаткових функцій, які нам повертає держава, будемо розглядати про зміну назв виконавчих структур, можливо, про ліквідацію чи створення нових виконавчих органів, але в такому випадку ми вже будемо обговорювати питання зі всіма депутатськими комісіями», - представила начальник юридичного управління Львівської міської ради Гелена Пайонкевич.

Також міський голова висловив застереження щодо підпорядкування Інспекції архбудконтролю напряму меру.

«Я би віддав це у підпорядкування профільному заступнику чи міській раді, не заперечую», - додав Андрій Садовий, міський голова Львова.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: