Львів проти смертної кари: мешканці провели акцію “Cities for life”

Під гаслом “Cities for life” понад 79 країн провели акцію проти смертної кари. Учасники підсвітили архітектурні пам’ятки у понад 2000 містах світу. У Львові символом незгоди зі смертною карою стала Каплиця Боїмів. Організували “Cities for life” спільнота Святого Егідія. Координатор львівської спільноти Іванна Синицька вважає, що Каплицю Боїмів обрали не випадково, адже на фресках каплиці зображено муки та розп’яття Ісуса Христа – смертну кару часів Римскьої імперії.

Пише Дивись.Інфо з посиланням на Громадське.Львів.

30 листопада – день проведення акції, адже вперше цей вид покарання скасував 30 листопада 1786 року Великий князь Тоскани П’єтро Леопольдо I Габсбург. Він ввів в дію новий кримінальний кодекс, який заборонив смертну кару і тортури над ув’язеними.

Львів долучається до акції 6 рік поспіль, з 2004. “Хоча в більшості європейських країн смертну кару не застосовують, нині метою акції є міжнародний тиск на такі країни як Білорусь, Китай, Північна Корея , Іран, Саудівська Аравія та інші”, – вважає координатор Спільноти Святого Егідія в Україні – Юрій Лі-фан-се.

В Україні смертну кару вперше спробували відмінити в 1995 року, напередодні вступу в Раду Європи, адже відсутність смертної кари було обов’язковою умовою для членства. Згодом смертну кару відновили і лише 29 грудня 1999 року Конституційний Суд визнав, що смертна кара суперечить Конституції України, а в 2000 році цей вид покарання було вилучено з кримінального кодексу.

Довідка: Спільнота Святого Егідія – католицька спільнота, заснована у 1968 році в Римі. Серед напрямків діяльності – боротьба з насильством, допомога бідним, сиротам та віл-інфікованим. Також спільнота часто була посередником між учасниками збройних конфліктів. Зокрема, в 1992 році в африканській республіці Мозамбік її представники успішно провели переговори між учасниками громадянської війни, наслідком чого стало підписання миру в Римі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: