Відтепер львів’яни зможуть побачити, що будується на їхній вулиці, та чи законним воно є

Головний архітектор міста презентував 2 новостворені он-лайн-карти: перша – з нанесеними містобудівними умовами та обмеженнями на об’єкти, які перебувають на стадії будівництва або ж лише плануються, і друга – зі скандальними самочинними забудовами, на які місто документи не видавало.

Повідомили Дивись.Інфо у Львівській міській раді.

Ідея створення карт належить власне головному архітектору Юліану Чаплінському. За його словами, поки що на першу карту нанесено 200 об’єктів – житлових будівників, готелів, офісів, промислових будівель, медичних закладів тощо, на які видано містобудівну документацію. Обіцяє: дані регулярно оновлюватимуться. На другу ж карту нанесено 30 об’єктів, серед яких, зокрема, будівництво на вулицях Личаківській, 259, Братів Міхновських, 37, Хмельницького, 284, Снопківській, 18, Панча, 18, Варшавській-Сосновській, Голубовича, Лукаша та інших.

«Увазі львів'ян пропонується 2 Гугл-мапи для ознайомлення зі станом будівництва у Львові. Перша – це карта містобудівних умов та обмежень. На ній львів'яни можуть в різних шарах побачити умови та обмеження для кожної будівлі, яка планується до будівництва. Тобто, публіка може спокійно подивитись, що відбувається в їхньому районі, які об’єкти будуються. Простим натиском кнопки, з’являється назва того чи іншого містобудівного обмеження і його номер та замовник. У майбутньому ми також будемо вимагати паспорти фасадів або візуалізації об’єктів. Наразі законодавство цього не передбачає. Натомість, друга карта – це те, чим варто користуватися людям, які хочуть придбати житло. На ній нанесено ті об'єкти, на які управління архітектури не видавало умов та обмежень, а також об'єкти, виконані з порушенням наданих вихідних даних, зокрема – поверховості, а відтак – мають всі шанси не бути введеними в експлуатацію. Ця карта є дуже доступною й охоплює лише 1 шар. Таким чином, мешканці можуть перевірити будову на «скандальність» перед тим, як купувати там квартиру», – відзначає головний архітектор міста.

Важливо зазначити, що містобудівні умови та обмеження – це не дозвіл на будівництво, як часто хибно вважають, а лише вихідні дані для проектування – тобто, лише після їх отримання проектант може робити проект, який пізніше потрапляє на експертизу. Лише отримавши позитивний висновок цієї експерти, Інспекція Архбудконтролю надає декларацію на будівництво, фактично – дозвіл. Та ж Інспекція і повинна приймати в експлуатацію та звіряти дані.

«Я думаю, що такий он-лайн-сервіс покращить позиції Львова в рейтингу прозорості серед міст України. Задумка щодо карти містобудівних умов була давно. Єдине, що ми хотіли зробити її більш професійною та частиною містобудівного кадастру, однак це вимагало б ще мінімум півроку доопрацювання. Та потреба в таких картах є вже зараз, адже Львів зараз є одним із лідерів за кількістю будівництв житлових будинків. На жаль, останнім часом львів’яни досить часто стають жертвами ошуканців», – додає Юліан Чаплінський.

Нагадаємо, минулого тижня у своєму щотижневому відеозверненні міський голова Львова акцентував увагу на темі незаконного будівництва. Зокрема, мер закликав мешканців утриматись від купівлі квартир на вул. Хмельницького, 284а, На Нивах, Шевченка, 307а та розі Варшавської-Соснової. За його словами, ці новобудови зводять з порушенням законодавства. Відтак, мер скерував листи щодо цього будівництва у правоохоронні органи.

Карти можна переглянути за відповідними лінками: https://www.google.com/maps/d/edit?hl=uk&authuser=0&mid=z89a-wY6VbaU.kuKxQZ07pDs0 (містобудівні умови та обмеження) та https://mapsengine.google.com/map/edit?hl=uk&hl=uk&authuser=0&authuser=0&mid=z89a-wY6VbaU.klXZaqfZuCIY (скандальні забудови), або ж перейшовши за посиланнями на сайті Львівської міської ради.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: