У Польщі вшанували автора гімну України Михайла Вербицького

З нагоди 145-ої річниці від дня смерті автора музики Державного гімну України "Ще не вмерла Україна" отця Михайла Вербицького представники влади, громадськості та молоді Львівщини відвідали його могилу у с.Млини у Республіці Польща, що неподалік українсько-польського кордону. Про це Дивись Інфо повідомила прес-служба ЛОДА

З нагоди пам’ятної дати у старовинній церкві, де була парафія отця Вербицького, відбулася Літургія. Опісля присутні також відвідали каплицю, у якій похований композитор, де спільно виконали Державний гімн України.

"Саме наш Державний гімн став тим, що об’єднало Україну. Ми всі – один народ від Сходу до Заходу і у наших серцях лунає одна мелодія, мелодія отця Михайла Вербицького. Саме за цей неоціненний скарб, що його нам подарували отець Михайло і Павло Чубинський, схиляємо перед ними свої голови!", - зазначив у виступі перед українською громадою перший заступник голови Львівської облдержадміністрації Ростислав Замлинський.

Зазначимо, що вшанування автора українського гімну ініціювало Львівське суспільно-культурне товариство "Надсяння" за участі представників Об’єднання українців в Польщі та Спілки українців-політв’язнів і репресованих у Польщі.

Довідка:

Михайло Вербицький – український композитор, хоровий диригент, священик, автор музики Державногогімну України. Народився 4 березня 1815 року (200 років) у селі Явірник Руський, на Лемкiвщинi, де йогобатько Михайло був священиком.

Дата створення гімну "Ще не вмерла Україна" залишається дискусійною. Тривалий час вважалося, щотвір створений у 1862-1863 роках. Текст П. Чубинського у Галичині вперше опублікований у грудневомучислі часопису "Мета", який фактично вийшов близько 15 січня 1864 року. Ймовірно, це і наштовхнулоМихайла Вербицького написати патріотичну пісню. Відразу після створення пісня "Ще не вмерлаУкраїна" набула великої популярності серед свідомої молоді Галичини.

В останні роки життя композитор займався педагогічною діяльністю, писав статті, творивмузику. Помер отець Михайло Вербицький 1870 року в Млинах, проживши лише 55 років.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: