Суди Львівської області оцінили на 3,98 бала за п’ятибальною системою, – дослідження

Найліпшими судами у Львівській області визнано Самбірський, Жидачівський, Городоцький, Жовківський та Миколаївський суди. Таку думку висловили ті громадяни, які користуються послугами суду.

Про це сьогодні, 10 грудня, під час прес-конференції на тему: «Оцінка судів Львівської області від користувачів їхніх послуг. Результати незалежного дослідження», яка відбулася у Львівському прес-клубі,  повідомив соціолог проекту РГБФ «Право і Демократія» Михайло Васюта.

Респонденти зазначили, що в Самбірському суді найбільш повно та зрозуміло подають інформацію, в Жидачівському найліпше працювати з суддями, в Городоцькому найліпше дотримуються термінів судового розгляду, в Жовківському найбільш повну інформацію можна отримати від працівників апарату, а в Миколаївському найбільш зручно та комфортно перебувати, крім того, туди найзручніше діставатися.

Загалом опитуванні оцінили всі суди Львівської області на 3,98 бала за п’ятибальною системою.
Найгірше оцінили опитувані можливості доступності до суду. Її визначали  за такими критеріями – наявність прилеглої території, відповідність її до державних будівельних норм, можливість забезпечити доступ суду осіб з інвалідністю, наявність табличок зі шрифтом Брайля, маркування жовтогарячою фарбою першої і останньої сходинки, достатня ширина тамбура і дверей. Наявність пандусів.

- Тобто до 22 приміщень судів з 33 важко дістатися. Більшість судів у нас розташовані в громадських, а не в адміністративних будівлях. Тому деякі технічні речі виконати просто неможливо, - пояснює Михайло Васюта.

Дуже багато негативних відгуків громадян було щодо дотримання термінів судового розгляду. Опитувані скаржилися, що розгляд справ затягують або й не розпочинають взагалі.
Позитив в діяльності судів продемонстрували такі блоки опитування: «Повнота та зрозумілість інформації», «Дотримання строків судового розгляду» та «Сприйняття роботи суддів».

- Ці три блоки залежать безпосередньо від роботи кожного суду. Те, що суд може зробити сам, власними силами, незалежно від міста чи держави і без державних фінансових затрат, - зауважив експерт.

За словами керівника проекту БО «Твоє право» Андрія Гниди, опитували виключно тих, хто відвідує суд і є учасниками процесу. А ось  судів та працівників суду ніхто не питав. Хоча саме вони зацікавлені в результаті дослідження. Їх цікавить, що думають про їхню роботу ті громадяни, яким доводиться звертатися до суду, і як вони себе почувають після такого спілкування.

- Суд надавав тільки адміністративну підтримку, тобто не перешкоджав опитувати на їхній території, - каже він.

У цьому у дослідження взяли участь всі суди Львівської області. Тобто всі 33 установи. Тоді як у 2013 році в опитуванні брали участь лише чотири суди – Львівський окружний адміністративний суд, Львівський районний суд міста Львова, Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області, Червоноградський міський суд Львівської області. Два роки  тому було опитано тільки 85 особи. Тоді як зараз – 2859.

- Це дослідження є своєрідною фотографією. По цій фотографії, наприклад, можна сказати, що ця людина – сива. Але не можна сказати, чому вона посивіла. Так само і це дослідження фіксує стан речей саме зараз, під час опитування саме цього відвідувача. Але тільки після обговорення результатів у експертному середовищі, можна знайти результати відповідей, - каже Андрій Гнида.

Після підбиття підсумків кожному суду буде надано рекомендації для покращення роботи. А потім громадські організації перевірять, як до їхніх рекомендацій прислухалися.

- Саме перевірка змушує суди виконувати ці рекомендації. Ми спостерігали ситуацію, що деякі суди не зовсім серйозно сприйняли наші рекомендації. І лише коли ми приходили перевіряти, суд дуже швидко починав їх втілювати, - зауважив Михайло Васюта.

Наступне дослідження планують провести в 2017 або 2018 році за цією ж методологією.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: