Волонтери-психологи провели зустріч із бійцями-ремонтниками

В місті Золочів, що на Львівщині волонтери-психологи провели зустріч-інформування з військовослужбовцями однієї з військових частин оперативного командування «Захід» Сухопутних військ Збройних Сил України. Участь в заході взяли особовий склад ремонтно-відновлювальних батальйонів автомобільної, бронетанкової техніки, артилерійського озброєння та інших структурних підрозділів. Як зазначила співорганізатор заходу працівник Збройних Сил України психолог відділення по роботі з особовим складом Марія Толочна запропонований просвітницький лекторій є вкрай актуальним.

  • Тему нашої сьогоднішньої зустрічі ми сформулювали таким чином – Алкоголь і соціум. Відразу хочу наголосити на тому, що ми не маємо підстав вважати присутніх у цій залі залежними від цієї хвороби. Однак існує чимало проблемних питань щодо психологічної адаптації військовослужбовців призваних за мобілізацією під час трьох останніх хвиль на яких ми б хотіли акцентувати нашу увагу і не маємо права залишати без реагування, – наголосила Марія Толочна. – Перш за все, пропонуємо спільно попрацювати над такими питаннями: наскільки повно та інформативно розкрита проблема алкогольної залежності в соціальній сфері, як вплинули соціальні потрясіння останніх двох років на психологічний та емоційний стан мешканців Донбасу та військовослужбовців – учасників Антитерористичної операції, загрози формування світогляду молодого покоління в умовах гібридної війни.

До спільного обговорення болючої теми також долучилися золочівчанин, фельдшер добровольчого медичного загону Тарас Попадюк та волонтерська група в складі дитячого психолога Галини Вороньчак, дитячого психіатра Олени Джули, психолога, психотерапевта Терези Гевко, психолога навчального центру Національної Гвардії України Наталії Малиновської.

Інформаційне наповнення лекторію тісно перепліталося із життєвими прикладами. Зокрема, учасник АТО Тарас Попадюк розповів присутнім про будні військових медичних працівників та про наслідки вживання алкоголю у прифронтовій полосі та під час виконання завдань за призначенням.

  • Під час одного з обстрілів наш медичний пункт було знищено тож довелося шукати прихисток під недобудованим автомобільним мостом. Було це між Пісками і Первомайським на Донеччині. А по рації чули, як наші «герої» ледь в’яжучи лико щось незрозуміле транслювали в ефір. Обстріл їхніх позицій був дуже потужним і, ви не повірите, ми усі стояли та … молилися до Бога. Молилися за те, аби нікого з них не було поранено, адже в тому разі нам необхідно було б витягувати їх з тієї вогняної круговерті. На щастя все обійшлося, але хочу сказати, що «аватари» на передовій – зло. Вони в своїй хворобі не відповідальні за себе та життя бойових побратимів, однак наносять колосальну шкоду Українському війську, а згодом, якщо виживуть на повернуться до дому – несуть горе хмільної правду про свої «подвиги» до своїх родин.

Під час зустрічі також мова йшла не лише про побутове та зловживання спиртним, а й про формування негативного іміджу Збройних Сил України через призму появи деколи на вулицях українських міст, районних центрів, сіл нетверезих військовослужбовців.

Як зазначила психолог, психотерапевт Тереза Гевко платникам податків вкрай важко бачити п’яних, часто-густо неадекватних відносно інших громадян вояків.

  • Немає війни вашої і нашої – є одна війна, в якій ми мусимо вийти переможцями. Чимало людей з невеликими статками допомагають армії чим можуть і, природно, пишаються цим, адже допомагають армії стати з колін. І от коли вони бачать військового у стані алкогольного сп’яніння їм стає соромно і боляче, адже замість того аби якісно виконувати свої обв’язки він, нехтуючи усіма, заливається оковитою по вінця. Пам’ятайте про це.

Як розповів заступник командира військової частини по роботі з особовим складом підполковник Олег Годованський такі зустрічі примушують поглянути на деякі узвичаєні речі по-новому, під іншим кутом зору.

  • Не секрет, що деякі громадяни, яких було мобілізовано на тлі загрози суверенітету та територіальної цілісності нашої держави до Українського війська, окрім того, що хоробро б’ються з російськими найманцями, у війську продовжують потурати згубним звичкам цивільного життя. Це проблема з якою слід боротися у найближчій перспективі будь-якими методами, адже вона суттєво ослаблює нас в боротьбі із загарбниками.

Підполковник Віталій Іванов

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: