Львів перетворився у найдорожче місто після української столиці за вартістю житла

Львів займає друге місце за вартістю житла на первинному ринку в Україні. В той час як більшість міст демонструє стабільне зниження цін, у Львові житло навіть не думає дешевшати. Такі дані оприлюднив президент Асоціації фахівців з нерухомості України Сергій Злидень під час прес-конференції.

За даними експертів, практично у всіх містах в період з листопада 2014 до листопада 2015 року вартість житла на первинному ринку стабільно знижувалась. Окрім Києва, найбільше зниження цін продемонстрували Черкаси – 9,9%, Чернігів – на 7,6%. У Дніпропетровську ціна квадратного метру знизилась на 9,1%, Харків продемонстрував зниження на рівні 6,1%.

Станом на кінець 2015 року найдорожчим містом для покупки житла залишається Київ з середньою ціною за квадратний метр 1 283 долара. До нього приєднався Львів з ціною в 1 048 долара за квадратний метр. Дещо краща ситуація в місті мільйоннику Одесі – 1 009 доларів за метр квадратний. При цьому Одеса випереджає Львів за об’ємами житлового будівництва майже на третину: 1 млн. 500 тис., проти 1 млн. 100 тис. квадратних метрів відповідно.

Найпривабливішим для купівлі житла в новобудовах став сусідній з Львовом Івано-Франківськ. Тут вартість житла на первинному ринку сягнула 553 доларів/квадратний метр.

Ринкова ціна житла формується попитом. Разом з девальвацією гривні спостерігається певне затишшя на ринку нерухомості. Відтак криза сприяє позитивним змінам для формування цивілізованих методів та форм роботи, появі доступного житла.

Слід також зазначити, що сьогоднішня криза ринку почалась задовго до тих трагічних подій, які стали каталізатором кардинальних змін в країні. Причинами називають і високий рівень корупції попередньої влади, і відсутність нормального іпотечного кредитування, і низький рівень доходів населення, і фактичну відмову від єдиної цінової політики на ринку нерухомості та завищену вартість житла.

На заваді зниженню ціни квадратного метра стоїть неврегульованість оформлення дозвільної документації на законодавчому рівні, корупція місцевої влади під час узгодження проектів.

Найбільша частка витрат під час будівництва - це властиво вартість будівельних матеріалів – від 45 до 60%. Витрати на заробітну платню 25-30%. Експлуатація машин та механізмів – 10-15%. Не можна забувати про кошти на утримання адміністративного апарату, охорони, зведення тимчасових огорож і під’їзних шляхів, підведення тимчасових енергомереж, водопроводу, — все це складає ще 16–18% від собівартості.

Однак не менше 10 відсотків вартості квадратного метру в майбутній новобудові становлять витрати, пов'язанні з отриманням необхідної дозвільно-узгоджувальної документації.

Подальше зниження цін та поява дійсно доступного для українців житла залежатиме від готовності як забудовників заклади менший прибуток у вартість квадратного метру, так і боротьба з корупцією у країні на місцевому рівні.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: