На Львівщині громадськість не залучають до формування бюджету, - Качмарик

Про це сьогодні, 15 грудня, під час прес-конференції сказав депутат Львівської обласної ради, голова постійної комісії з питань бюджету Львівської обласної ради 6 скликання, голова робочої групи з підготовки проекту бюджетного регламенту Львівської обласної ради Ярослав Качмарик, повідомляє Дивись.Інфо.

За його словами, торік обласний і місцеві бюджети коригували щонайменше шість разів. Хоча бюджетний кодекс каже, що уточнювати можна, виходячи з результатів виконання за 9 місяців.

«Але причина була в тому, що загальнодержавний бюджет приймався з макропоказниками, які відображали один рівень інфляції, а потім індекс інфляції перевищив у чотири рази запланований. Такий же підхід є і цього року, коли нам кажуть, що інфляція буде 12%, то ніхто вже в це не вірить. Той бюджет, який приймається, має ретельно бути спланований саме в дохідній частині. Коли ми через півроку скажемо, що перевиконали бюджет на 40%, а Кабмін говоритиме, що це їхня заслуга, то це планування нічого не варту. Це недолік, за який потрібно відповідати», - сказав Ярослав Качмарик.

Також Ярослав Качмарик додав, якщо брати систему бюджетування в цілому, то громадськість не чують при процесі прийняття бюджету, тому доцільно було б винести на обговорення депутатів облради і проект документа про громадське обговорення.

Експерт ГО «Центр громадської адвокатури» Іванна Фединчук зазначила, що у 2014 році низка громадських організацій створила національну коаліцію за прозорість використання бюджетних коштів. Одним із завдань якої було впровадження моніторингової системи «Громадський бюджет».

«Це – сайт, який висвітлює одержання та використання громадських коштів. Окремим компонентом є бюджетний регламент», - сказала Іванна Фединчук.

За словами голови ГО «Центр громадської адвокатури» Тетяни Яцків, потрібно залучати активних громадян до участі в бюджетному процесі.

«Якщо ми подивимося на бюджет, то це набір якихось незрозумілих таблиць. Більшість людей їх не розуміють, навіть фахівцям важко читати і розуміти скільки видатків йде на освіту, скільки на охорону здоров’я і які проблеми бюджету. Тому ми пропонуємо зробити візуалізацію даних за допомогою готового програмного забезпечення, яке можна використати і в доступній формі показати бюджетну інформацію, - сказала Тетяна Яцків.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: