Поліція розслідує факти незаконної заготівлі металобрухту на Грибовицькому сміттєзвалищі

7 грудня слідчим Жовківського відділення поліції Кам’янко-Бузького відділу поліції Національної поліції у Львівській області відкрито кримінальне впровадження і розпочато досудове розслідування за фактом незаконної заготівлі металобрухту на території Грибовицького сміттєзвалища.

Про це повідомив заступник начальника ГУ НП у Львівській області Сергій Зюбаненко у відповіді на запит волонтерів проекту «Дрон-погляд на зони екологічного лиха Львівщині».

Кримінальне впровадження порушено за ч.1 ст.213 Кримінального кодексу «Порушення порядку здійснення операцій з металобрухтом», - зазначено у повідомлені.

До матеріалів кримінального впровадження додані факти, зібрані волонтерами проекту «Дрон-погляд на зони екологічного лиха Львівщині», - зазначено у повідомлені.

Старший інспектор з особливих доручень Управління превентивної діяльності ГУ НП у Львівській області Віктор Шкрібляк під час виступу на круглому столі 14 грудня, що відбувся в рамках проекту, підтвердив, що поліція розслідує дану справи і намагається встановити тих, хто займається незаконною діяльністю на сміттєзвалищі. Разом з тим він висловив переконання, що зусиль правоохоронних органів недостатньо, щоб навести порядок на сміттєзвалищі.

Волонтери проекту: блогер Олена Ярошенко і студент факультету журналістики львівського університету Олександр Горобцов, - розповіли, що ЛКП «Збиранка», яке займається експлуатаціє сміттєзвалища, не має функцій охорони порядку на ньому. Тому вхід на сміттєзвалище відкритий всім. Отож мешканці сіл, що знаходяться поблизу сміттєзвалища, а також роми, які оселяються таборами поблизу нього, самовільно займаються сортуванням сміття з метою незаконного продажу відходів.

Другою невирішеною проблемою Грибовицького сміттєзвалища є три озера з 150 тонн кислих гудронів, які також ніким не охороняються. Під час експедицій на сміттєзвалище волонтери зафіксували, що в ці озера продовжують зливати невідому рідину.

Офіційна інформація, отримана на запити волонтерів, підтверджує, що в селах, розташованих навколо Грибовицького сміттєзвалища, незадовільною є ситуація з онкозахворюваннями, кількість яких є вищою за середні показники в області.

Депутат Дублянської міськради Ігор Іванюк, який вже багато років займається вирішенням проблеми закриття сміттєзвалища та подоланням шкідливих наслідків для громад навколишніх сел, висловив занепокоєння тим, що попри рішення санітарних служб про закриття сміттєзвалища, ухваленого ще в 2006 році, воно продовжує експлуатуватись, а дії міськради Львова вважає такими, що не вирішують цю проблему глобально.

Нагадаємо, 14 грудня у Львові відбувся круглий стіл, на якому учасники проекту «Дрон-погляд на зони екологічного лиха Львівщині» представили матеріали, зібрані ними в ході реалізації проекту.

У грудні близько 30 журналістів, блогерів і студентів стали слухачами тренінгу "Як писати лонгрід", що відбувся в рамках проекту "Дрон-погляд на зони екологічного лиха Львівщини".

У листопаді експерти проекту "Дрон-погляд на зони екологічного лиха Львівщини" провели тренінг для журналістів і студентів про те, як проводити журналістські розслідування.

У липні редакція ІА "Варіанти" в партнерстві з фахівцями Товариства "Зелений хрест", кафедри нових медіа ЛНУ ім. І. Франка й Департаменту екології та природних ресурсів Львівської ОДА розпочали реалізацію проекту "Дрон-погляд на зони екологічного лиха Львівщини".

Проект релізується за сприянням Freedom House та Міністерства закордонних справ Новегії.

Проект "Дрон-погляд на зони екологічного лиха Львівщини" покликаний активізувати зусилля місцевої влади, громадськості та журналістів регіону на вирішення екологічних проблем, які є джерелами соціальної напруги і які перешкоджають інтеграції до ЄС.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: