У Львові планують створити єдиний Центр надання послуг учасникам бойових дій та членам їхніх сімей

Сьогодні, 17 грудня, сесія ЛМР внесла зміни до ухвали міської ради від 31.07.2014 №3700 «Про затвердження Комплексної програми підтримки учасників антитерористичної операції та членів їх сімей – мешканців міста Львова». За продовження дії Програми проголосувало 59 депутатів. Основне, над чим працюватимуть наступного року, - це створення Центру надання послуг учасникам бойових дій та членам їх сімей.

«У липні 2014 року була прийнята Комплексна програма підтримки учасників АТО та членів їх сімей – мешканців м. Львова. Ця Програма була розроблена на 2 роки – 2014 і 2015. Відповідно, у 2015 році були розроблені заходи для реалізації Програми.

Основні пріоритети Програми – це надання допомог і пільг учасникам АТО та членам їх сімей. Це соціальний, психологічний та медичний супровід і матеріально-технічна допомога підрозділам, які беруть участь в зоні АТО, та тим військовим частинам, які дислокуються на території м. Львова.

На обліку у Центрі соціальних служб перебуває 4 055 осіб, також враховані ті особи, які звернулися до Центру, добровольці, які не мають відповідного статусу. Учасники бойових дій – 2408 осіб; 5146 осіб, які повернулися і демобілізовані; поранених на обліку в Центрі 476 осіб; інваліди війни – 31 особа; загиблі – 44 особи; члени сімей загиблих – 95 осіб.

З міського бюджету у 2015 році було використано 18,5 млн. грн. на різноманітні заходи. Перш за все, це одноразова матеріальна допомога для учасників АТО та членів їх сімей на суму майже 1,5 млн. грн. Також 3050 сімей учасників АТО були звільнені від сплати квартирної плати. Організовано впродовж року видачу допомоги постраждалим учасникам АТО. Відповідно, було створено комісію з числа депутатів міської ради, представників виконавчих органів, працівників органів охорони здоров’я. Станом на сьогодні, 332 особи отримали таку допомогу на суму 2 млн. 650 тис. грн. На сьогоднішній день ми маємо на розгляді ще 30 заяв, до кінця року ці 30 постраждалих учасників АТО також отримають матеріальну допомогу. Матеріальна допомога видавалася в середньому від 5 до 25 тис. грн., залежно від того, які були заключення медиків.

Впродовж року надано допомогу військовослужбовцям – це допомога, яка надавалася за клопотаннями командирів військових частин. В основному, вона була приурочена до урочистих подій.

На організацію ритуальних послуг з бюджету було використано 448 600 тис. грн. На матеріально-технічне забезпечення частин впродовж року використано 843 тис. грн. Насамперед, це була закупівля реанімобіля, габіонів, генераторів та іншого обладнання.

Також Програмою була передбачена підтримка дітей учасників АТО. На це впродовж року дуже серйозно зверталася увага. Було організоване безкоштовне харчування для 860 сімей дітей дошкільних навчальних закладів та 1385 учнів шкіл м. Львова. Це було одноразове харчування. До програми плавання було залучено 179 дітей. Успішно була зреалізована програма надання одноразової допомоги на оздоровлення дітей учасників АТО від 4 до 18 років. З травня до листопада ми приймали заяви від батьків-учасників АТО. Станом на сьогодні, 1562 дітям проведено виплату в розмірі 2800 грн. До 21 грудня буде проведено виплату для 588 дітей. До кінця року заяви від 511 дітей, які надійшли наприкінці жовтня і листопада, також отримають матеріальну допомогу. В цілому, це 2661дитина на суму практично 7,5 млн. грн.

До організації дозвілля учасників АТО були залучені усі структурні підрозділи департаменту. Це і фахівці Центру соціальних служб, і соціального захисту, і працівники культури, освіти, сім’ї та молоді. Організовано цікаві екскурсії, поїздки Львівщиною, духовними місцями. Для дітей учасників АТО було організовано дозвілля в Угорщині. В цілому, організовано понад 95 заходів для дітей учасників АТО – це різноманітні майстер-класи, екскурсії, творчі вечори, перегляди вистав, мультфільмів, кіноперегляди.

Що стосується соціальної роботи і соціальних питань, то працівники Центру соціальних служб, спільно з тренерами компанії «Eleks», проводять навчання комп’ютерної грамотності для учасників АТО. Для цього в приміщенні Франківської районної адміністрації обладнано комп’ютерний клас. На сьогодні є сформовано 10 груп з учасників АТО та осіб з інвалідністю. Нещодавно відбувся проект, організований спільно з Академією ШАГ, і 15 дітей учасників АТО також мали можливості навчання комп’ютерної грамотності.

Окрім того, в кожному районі міста були організовані і провадяться групи взаємопідтримки. Це і групова, і індивідуальна робота з демобілізованими учасниками АТО та їх сім’ями. Організовано роботу спільно з Центром психічного здоров’я Шпиталю Митрополита Андрея Шептицького. Впродовж року відбувалися візити до лікарень, для кожного постраждалого оформляли певний індивідуальний супровід. На базі наших поліклінічних відділень та лікарень функціонують психотерапевтичні кабінети, на базі 5-ї міської поліклініки на вул. Виговського також працює Міський психотерапевтичний центр.

Для фізичної реабілітації відкрито нове реабілітаційне відділення на базі Лікарні швидкої медичної допомоги. Це відділення оснащене сучасною технікою. Облаштовано 25 ліжкомісць. Учасники АТО, які постраждали і мають потребу, мають можливість пройти реабілітацію у цьому відділенні.

Ми подаємо інформацію щодо фінансування учасників АТО з інших бюджетів. З державного бюджету впродовж 2015 року було виділено орієнтовно 9 млн. грн., 8 млн. грн. виділено з обласного бюджету.

Ми зробили декілька зустрічей з представниками громадських організацій, з учасниками АТО, з представниками благодійних фондів. Обговорювали ті заходи, які організовували у 2015 році, мали звернення до них, щоб впродовж січня місяця вони подавали нам свої цікаві ідеї. Наступним нашим кроком і баченням реалізації цієї Програми є проект про ID-картку, який, станом на сьогодні, перебуває в тестовому режимі. На 2016 рік ми передбачаємо активне впровадження цього проекту. Плануємо створення можливостей для працевлаштування і перепрофілювання учасників АТО, не лише з метою ведення статистики, а з метою реальної допомоги цим людям.

Враховуючи те, що з кожним днем збільшується кількість людей, які брали участь в бойових діях, війна в Україні не завершилася. Повертаючись з війни, ці люди і їхні сім’ї мають ряд проблем, складнощів і в психологічному, і в фізичному напрямках. Тому найважливіше – це створення Центру надання послуг учасникам бойових дій та членам їх сімей. Це те, над чим ми плануємо працювати», - розповіла директор департаменту гуманітарної політики ЛМР Галина Слічна.

«Виконання цієї Програми було презентоване учасникам бойових дій і громадським організаціям, благодійним фондам. Ми спільно напрацювали наші кроки, щоб зібрати додаткові пропозиції і доповнення, щоб вже у 2016 році вона ще більше охопила комплексно кожного воїна АТО. Друге, на чому акцентую увагу, - це створення єдиного Центру підтримки учасника бойових дій. Такий Центр дасть можливість акумулювати всі ресурси в одному місці», - додала в.о. директора Львівського міського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Оксана Рубай.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: