В Дрогобичі обговорили децентралізацію і її перші результати на Львівщині

22 грудня у Дрогобицькій міській раді відбувся круглий стіл на тему «Децентралізація – базова реформа взаємовідносин центру і громад. Перші результати на Львівщині». Повідомляє Дивись.Інфо

У ході круглого столу обговорено проблемні питання децентралізації в Україні. Начальник відділу ведення Державного реєстру виборців Дрогобицької міської ради, голова Дрогобицької організації Комітету виборців України Богдан Николаїшин у своєму виступі відзначив, що на сьогодні децентралізація – одна з ключових реформ, яку реалізує влада в Україні. Б. Николаїшин нагадав, що реформа взаємовідносин центру і регіонів, центру і територіальних громад – виборча обіцянка парламентських партій на президентських і парламентських виборах 2014 року. Тому сьогодні прийшов час відповідати політичним силам за свої обіцянки.

Крім того, Б. Николаїшин відзначив, що на Львівщині вже створено 15 об’єднаних територіальних громад. Кабінет Міністрів України 11 листопада 2015 року затвердив Перспективний план формування територій громад Львівської області, яким узгоджено утворення 96 громад, але в його рекомендаціях залишилися так звані білі плями - населені пункти, які не внесені до жодних громад. Тому цей план ще буде уточнюватися. Серед об’єктивних факторів, які гальмують процес об’єднання громад, є такі: небажання сільських голів втрачати владу у своїх селах; недостатня роз’яснювальна робота щодо вигод, які отримує громада від об’єднання. Часто члени територіальної громади не знають, що об’єднана громада отримує окремий рядочок у бюджеті, додаткові доходи (зокрема, акциз), які можуть бути використані в інтересах громади; відсутність дієвих законодавчих механізмів, які б давали висловити позицію при об’єднанні громад саме мешканцям громад. Місцевий референдум на сьогодні провести не можна, інститут місцевої ініціативи виписується Положенням (статутом територіальної громади), яке затверджує місцева рада, яка часто не зацікавлена в об’єднанні; при укрупненні громад необхідно було добре продумати логістичні питання, зокрема, щодо усунення незручностей в отриманні необхідних документів, довідок членами громади. Цьому суттєво посприяло б впровадження електронного урядування (зокрема, створення відповідних реєстрів) та законодавче врегулювання статусу старост. Голова Дрогобицького КВУ торкнувся також питання виборчої системи на місцевих виборах, відзначивши як пріоритет на найближчий період – прийняття Виборчого кодексу, який формалізує інститут виборів за відкритими партійними списками, та закликав законодавців внести відповідні зміни до законодавчих актів.

Експерт з питань державного управління та місцевого самоврядування, кандидат наук з державного управління Андрій Дуда у своєму виступі зупинився на різних підходах до децентралізації – як до процесу передачі повноважень від органів державної влади регіональним органам самоврядування, що представляють спільні інтереси територіальних громад, і як передачу повноважень від органів державної влади територіальним громадам, базовому рівню. Експерт відзначив, що пріоритетом має бути посилення базового рівня – створення на базі територіальних громад системи муніципального управління муніципальним господарським комплексом, надання адміністративних послуг і точок економічного росту. На думку А. Дуди, на сьогодні з прийняттям закону про добровільне об’єднання громад, змін до Бюджетного кодексу від 28 грудня 2014 року вже розпочався процес укрупнення громад, перетворення громад у самодостатніх господарських і управлінських суб’єктів. Перші вибори вже провели 159 об’єднаних громад і це дуже значний результат для старту.

А. Дуда зупинився і на проблемі конституційних змін щодо проведення ще одного блоку децентралізаційної реформи, а саме, - щодо ліквідації державних адміністрацій як органів загальної компетенції і передачі виконавчих функцій виконкомам обласних і районних рад. Експерт висловив думку, що було б логічним перед проведенням такої широкомасштабної реформи провести управлінський експеримент на базі 2-3 областей.

В обговоренні взяли активну участь депутат Львівської обласної ради Михайло Задорожний, секретар Дрогобицької міської ради Олег Хрущ, Стебницький міський голова Петро Старосольський та його перший заступник Роман Корпан, керівник апарату Дрогобицької районної державної адміністрації Степан Рудницький, секретар Асоціації сільських та селищних рад Дрогобицького району, Верхньогаївський сільський голова Володимир Ханас, керівник Агенції місцевого розвитку Дрогобиччини Михайло Кравець, а також громадська активістка Віра Байса.

За результатами круглого столу підведено відповідні підсумки: процес децентралізації є об’єктивним і необхідним для реалізації системних суспільних реформ, водночас він має бути підкріплений комплексною реформою місцевого самоврядування.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: