Мерія Львова нагадує правила безпеки на новорічно-різдвяні свята

Про безпеку під час свят забувати не можна. Управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення ЛМР нагадує елементарні правила та заходи, починаючи від оздоблення традиційної новорічної ялинки і закінчуючи правилами поведінки у натовпі. Про це пише прес-служба мерії.

«Якщо Різдво – свято релігійне, і його у нас прийнято тихо святкувати в родинному колі, то у Новий рік, незважаючи на вимогу Ухвали 1-ї сесії 7-го скликання Львівської міської ради від 17.12.2015 р. «Про заборону використання та реалізацію салютів, феєрверків і піротехнічних виробів на території м. Львова», окремі мешканці міста можуть дати волю уяві і влаштувати нічні гуляння із розмахом та «салютами». Та де б ви не були у новорічну ніч – вдома за святковим столом, на вечірці з друзями, просто неба біля міської ялинки, у гірському будиночку на лижах – жодне свято не варте зіпсованого здоров'я», - наголошують в управлінні з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення ЛМР.

Ялинка має бути встановлена на стійкій основі. Ялинку або інші громіздкі предмети і меблі забороняється встановлювати на шляхах евакуації.

Ілюмінація на ялинці і в приміщенні мусить бути промислового виробництва, надійна і виконана з дотриманням правил безпеки влаштування електроустановок.

При виявленні несправності в ілюмінації (нагрівання проводів, блимання лампочок, іскріння тощо), її слід терміново вимкнути і не використовувати.

Мінімальна відстань від місця, де встановлено ялинку, до опалювальних пристроїв та легкозаймистих речей, портьєр тощо, має становити не менше 1 метра. Не прикрашайте ялинку ватою, папером, марлею та целулоїдними іграшками. В приміщенні, де встановлено ялинку, категорично заборонено запалювати бенгальські вогні. Не одягайте дітей у костюми з вати, марлі, паперу та інших легкозаймистих матеріалів, непросочених легкозаймистою рідиною.

Пам’ятайте, що у приміщенні, де встановлено ялинку, необхідно мати протипожежні засоби (вогнегасники, воду та спеціальні покривала).

Після 12-ї ночі у Новий рік багатьом не сидиться вдома: великими гамірними компаніями люди прямують до міської ялинки, де серед натовпу можна отримати не тільки новорічні привітання і побажання, а й неприємності. Потрібно бути стриманим і не допускати будь-яких провокацій.

Якщо вже уникнути неприємностей не вдалося, то потрібно подбати про своєчасну медичну допомогу. Новорічно-різдвяні святкування львів’ян зазвичай досить передбачувані: у новорічну ніч «швидку» викликають через травми, харчові та алкогольні отруєння, які у рази частішають. У новорічну ніч будуть чергувати бригади швидкої допомоги, вони працюватимуть у звичайному режимі.

Часто причинами біди стають безневинні, на перший погляд, піротехнічні забавки: на передноворічних ярмарках та в несанкціонованих місцях вуличної торгівлі цього добра вистачає, при чому продають навіть тим, хто ледь дотягується до прилавка. Неякісні петарди, феєрверки, бенгальські вогники та різноманітні хлопавки, салюти і ракети можуть, як мінімум, зіпсувати настрій чи вбрання, а у гіршому випадку змусять досвятковувати на лікарняному ліжку. Феєрверки, петарди, ракети та інші побутові «іграшки» завжди притягували увагу до себе не тільки дітвори, а й дорослих. Рік у рік збільшується кількість людей, які отримують від цих забав каліцтво, термічні опіки та різні травми. Дуже часто це трапляється внаслідок необережного, неправильного чи невмілого користування піротехнічними виробами.

Нагадаємо, на сесії ЛМР депутати прийняли ухвалу «Про заборону використання та реалізації феєрверків, салютів і піротехнічних виробів на території м. Львова». Проект ухвали підготували з метою попередження нещасних випадків, заподіяння мешканцям та гостям міста фізичної, психологічної та моральної шкоди, а також враховуючи, що проведення феєрверків, салютів та інших видовищ з використанням піротехнічних виробів з світловим, іскровим, димовим, звуковим, змішувальним ефектами та інших вибухонебезпечних пристроїв одночасно з проведенням АТО на сході України суперечить нормам суспільної моралі та викликає соціальну напругу.

Також рада ухвалила припинити суб’єктам підприємницької діяльності всіх форм власності реалізацію у торговельній мережі феєрверків, салютів, піротехнічних виробів, інших засобів піротехніки з світловим, іскровим, димовим, звуковим, змішувальним ефектами та інших вибухонебезпечних пристроїв.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: